dacic-veljovićБЕОГРАД – Започета реформа полиције, смене и постављења, као и контрадикторне изјаве надлежних, недвосмислено показују да Министарством унутрашњих послова не управља Ивица Дачић. То је потврдио и државни секретар МУП-а Владимир Божовић када је рекао да „сва кадровска решења спроводи директор полиције, а министар се с њима саглашава“.

„Ја сам га поставио, ја ћу и да га сменим“, рекао је одлучно премијер и министар полиције приликом потписивања решења о смени Братислава Дикића са чела Жандармерије. Потом је изјавио како Дикић и није био његов кандидат за команданта, већ је имао друге „фаворите“. Том логиком би се могло претпоставити да је алфа и омега српске полиције управо њен директор Милорад Вељовић, али да ли је заиста тако?

Милорад Вељовић постао је директор полиције 15. јуна 2006. године, одлуком Владе Србије. Мандат му је истекао у јуну 2011., када постаје вршилац дужности директора. Када је Вељовићу истекао први мандат, Ивица Дачић је на његово место покушао да прогура свог кандидата, међутим, утицај тадашњег председника Србије Бориса Тадића је био јачи, те је Вељовић остао на челу Дирекције полиције као в. д. У марту ове године поново је изабран за директора полиције одлуком Владе Србије, а у јавности се од тада отворено спекулише да односи Дачића и Вељовића нису најбољи, јер га је на то место „изгурао“, овај пут, потпредседник Владе Александар Вучић. Са друге стране, сам Дачић негира сукобе са Вучићем, наводећи да њих двојица заједно раде на пословима безбедности и полиције.

Након Дикићеве смене са чела Жандармерије, коју је иницирао сам Вељовић, Дикић на опште изненађење постаје управо његов помоћник. На чело Жандармерије долази досадашњи заменик команданта Миленко Божовић, иако се спекулисало да ће то бити Срђан Грекуловић, који важи за човека од поверења директора полиције Вељовића. Божовић је изабран на свега годину дана, колико би требало да траје и реформа ове елитне јединице, али и целог МУП-а.

Досад је именовано девет начелника Управе криминалистичке полиције (УКП) и Полицијске управе Београда, али саговорници Данаса сматрају да то није увод у праву реформу, већ да су то само „козметичке“ промене којима се ротирају кадрови унутар МУП-а.

Божо Прелевић, некадашњи коминистар полиције и саветник министра унутрашњих послова Душана Михајловића задужен за међународну сарадњу и реформу министарства, каже за Данас да је стратегија реформисања МУП-а урађена 2000. године, али да готово ништа није реализовано од планираног.

– Полицијом треба да управљају високообразовани кадрови, а не људи са дипломама сумњивих факултета, Одељење за сузбијање наркотика УКП-а треба знатно да се ојача, јер Србија „плива“ у дроги. Нема познатијег сплава на којем се не конзумира. Све је то било предвиђено донетом стратегијом, а најважнија ствар је била увођење генералног инспектората који би био кључ декриминализације полиције – наводи Прелевић. Он додаје да су снаге оних који би да реформишу полицију неупоредиво слабије од оних који не би да мењању постојеће стање.

– Нема сумње да унутар МУП-а има више струја и да постоје сукоби, иако се о њима отворено не говори. На поједина места именују се политички подобне „марионете“, а полицијом се управља централизовано – каже Прелевић. На питање да ли је центар управљања МУП-ом вицепремијер Александар Вучић, наш саговорник каже да не зна, јер није више у полицији.

– Вучић је учинио добар потез повукавши се са чела Министарства одбране. Можда је тиме неком желео да пошаље поруку, јер један човек не може са успехом да обавља више функција – сматра Прелевић.

Шта ће донети започета реформа МУП-а, видећемо у наредних годину дана, колико ће она да траје. У МУП-у је запослено око 46.000 људи, а оно што је засад извесно јесте да ће Сектор унутрашње контроле бити појачан. Државни секретар Владимир Божовић рекао је да би овај сектор, који броји око 90 припадника, требало да има око 460 људи, „јер је садашњи број недовољан за борбу против корупције“. Биће и нових кадровских промена, али на челу МУП-а остаје Ивица Дачић.

Међутим, његовим радом нису задовољни запослени у МУП-у. Више синдиката полиције недавно је затражило његову смену наводећи да је обављање функције премијера и министра полиције за њега „превелик залогај“.

– До сада смо имали великих проблема да се састанемо са министром Дачићем и разговарамо о темама које нас муче. Његови сарадници немају аутономију у раду и моћ да одлучују о битним стварима и проблемима на које смо указивали. За све о чему смо разговарали одговор је био – видећемо са министром или чекамо министра. Нажалост, до министра се није могло стићи због обавеза које је имао у Влади и преговора о Косову и Метохији – истакао је председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић, додајући да је МУП-у потребан „човек који ће бити ослобођен партијских, аферашких и криминогених веза, професионалац који ће се мирне савести ухватити укоштац са криминалом и корупцијом“.

Укоштац са криминалом и корупцијом, пак, највише се ухватио вицепремијер Александар Вучић. Зато и не чуде наводи појединих у полицији да је управо он тај који „вуче конце“ у МУП-у. Председник Независног полицијског синдиката Србије (НПСС) Момчило Видојевић не негира такву могућност.

– Вучић се ухватио укоштац са корупцијом, а борба против ње је немогућа без блиске сарадње са полицијом. Или њеним управљањем. Лично, мислим да полицијом тренутно не руководи нико. Дачићев и Вељовићев сукоб траје годинама и искључиво има политичку позадину, јер је Вељовић био близак ДСС-у, потом ДС-у. Међутим, и након доласка СНС-а на власт, он остаје на челу Дирекције полиције – истиче Видојевић. Наш саговорник каже да је НПСС више пута тражио како Дачићеву, тако и Вељовићеву смену. На питање шта очекује од најављене реформе полиције, наш саговорник каже да би волео да буде оптимистичан, али да права реформа подразумева резове, и да је њу желео да спроведе само покојни премијер Зоран Ђинђић.

– Све док полиција не буде независна од политичких структура, неће моћи да да свој максимум у интересу наших грађана – закључује Видојевић.

Изостала реформа

Богољуб Милосављевић, професор Правног факултета Универзитета Унион и некадашњи професор на Полицијској академији, такође сматра да је суштинска реформа полиције изостала.

– Реформа МУП-а се није спроводила плански, већ је зависила од политике, односно од онога ко је на челу министарства. Неких промена је и било док на место министра полиције није дошао Драган Јочић, а онда се са реформом стало – каже Милосављевић.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко управља српском полицијом?

* Обавезна поља