dakaПРИШТИНА – Косовска Централна изборна комисија је већ 26. јула донела одлуку и у првој тачки усвојила техничке спецификације за листић који ће бити коришћен за локалне изборе 3. новембра, а у чијем заглављу се налази „државни грб Република Косово”.

Приштински дневник „Коха диторе” пише да су јој чланови ЦИК-а потврдили ову одлуку, али да председница ове институције Ваљдете Дака, која је учесница дијалога између Београда и Приштине, покушава да сакрије ту чињеницу пошто ће „резултат дијалога бити тајно уклањање симбола државности”.

Генерални секретар владе и учесник разговора у Бриселу везаних за будуће локалне изборе потврдио је да је Приштина припремила изборни материјал који крши принципе статусне неутралности. Осим тога, он је упозорио да су бирачки спискови, које је Приштина направила, апсолутно неупотребљиви, јер се на њима не налазе имена најмање 80 одсто потенцијалних бирача. Такође је навео да се од српских бирача тражи број косовске личне карте, што није договорено на састанку премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија.

У вези са проблемима који се појављују приликом разговора техничких тимова (лого „Републике Косово”) Дачић је разговарао са амбасадором САД у Србији Мајклом Кирбијем и указао му на настојање Приштине да дезавуише спровођење договора о организовању косовских локалних избора.

„Република Косово” појављује се у три облика узорка листића дизајнираних за локалне изборе. Приштински лист преноси да је српска страна изјавила да се Косово сложило са уклањањем државног грба са листића.

Шефица ЦИК-а је раније рекла да ће избори бити исти у целој земљи, укључујући и четири општине са српском већином на северу, у којима се оспорава државотворност Косова, али је одбила да се изјасни да држава неће бити деноминована у њима.

Дака је у среду одбила да одговори на питање новинара „Кохе” у вези са овим питањем и навела да се о томе још разговара.

„Знате шта, ја немам проблем што се разговара о гласачким листићима, јер се не расправља о ЦИК-у”, рекла је Дака одговарајући на питање о садржају који ће имати гласачки листићи.

Председница ЦИК-а је у време док се у Бриселу разговарало о детаљима организације избора члановима комисије телефоном наредила блокаду пријављивања за гласаче ван земље на веб-страници ЦИК-а, што се односи на пријављивање свих прогнаних и расељених особа које живе ван територије Космета а које желе да гласају.

Због тог притиска јеу уторак навече координатор бирачке службе у Секретаријату ЦИК-а Аднан Рустеми поднео оставку и изјавио да су измене на бирачким списковима које су од њега тражене – противзаконите. Према његовим речима, председница ЦИК-а је без икаквог објашњења наредила блокирање апликација за гласаче из иностранства на веб-страници ЦИК-а. Он је рекао да је још од 27. јула апликација била на располагању за грађане ван земље и да је ту постављена у оквиру операције за регистрацију бирача који живе ван Косова.

__________________________________

вулин 1БЕОГРАД –Шеф Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да је за Србију неприхватљиво да гласачки листићи на локалним изборима на КиМ имају косовска обележја, како се то најављује из Приштине, истичући да ОЕБС треба да буде статусно неутралан.

„Или ће ОЕБС бити статусно неутралан или избора неће бити”, рекао је Вулин РТС-у и навео да Приштина већ дуже време показује да је уплашена од могућности да Срби преузму сва права која су изборили бриселским споразумом и већ дуже време се приказује као највећи противник изласка Срба на изборе.

„Да би учествовали на изборима, Срби не морају да признају државу Косово и Срби не морају да постану држављани републике Косово. Споразум је статусно неутралан и само под тим условима и без икаквих обележја непостојеће државе, Срби ће прихватити бирачке листиће”, рекао је Вулин.

Председница косовске Централне изборне комисије Ваљдете Дака тврди да ће гласачки листићи за локалне изборе 3. новембра „сигурно имати обележја државе Косово” и да ће ОЕБС прикупљати гласове бирача на северу покрајине, где Комисија нема приступ.

Организација за европску безбедност и сарадњу ће на изборима имати улогу поштара тако што ће физички извршити неке од задатака на изборима, рекла је Дака у интервјуу за Радио „Слободна Европа”.

Она је казала како ће због немогућности да косовска изборна комисија има приступа на северу, ОЕБС имати улогу посредника.

„На северу где ми физички не можемо да будемо биће ОЕБС. Тај мандат има на основу споразума и договора који је постигнут у Бриселу. ОЕБС ће бити тамо где ЦИК физички неће моћи да буде присутан, у највећем броју случајева ће играти улогу поштара, као и кад је у питању гласања ван Косова”, рекла је Дака.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Изборни листићи са или без обележја?

* Обавезна поља