koha-ditoreПРИШТИНА — Бивши председник Скупштине судија Еулекса Франческо Флори признао је 2012. године у изјави тужитељки Марији Бамије да му је нуђен мито, пише “Коха диторе“.

У наставку теме о сумњама за корупцију и непотизам Еулексовој мисији у тексту под насловом „Месечни сусрети Франческа Флорија са посредницима“, наводи се да је Флори 28. јуна 2012. године дао изјаву тужитељки Бамије, о својим сусретима са Ејупом Камберијем који је посредовао за породицу Иљира Толаја.

Флори је, у изјави навео да је, Камбери једном тражио хитан сусрет који је он на његово инсистирање прихватио, а на коме је Камбери “одмах, након неколико речи, изразио разлог његовог захтева за сусрет“.

Ејуп Камбери је, како је тада Флори рекао тужитељки, рекао и да је његова жена пријатељица са супругом Иљир Толаја, као и да је фамилија Толај изненађена што је Иљир, упркос уплати од 50.000 евра, и даље у притвору.

Флори, вишегодишњи судија Унмика, а касније и Еулекса је признао тужитељки Еулекса да се са Ејупом Камбријем сретао најмање једном месечно и да разговори нису трајали више од 5 минута.

Он је у тој изјави тужитељки Бамије, „објашњавајући“ односе са Камберијем, навео да је у својству посредника “упао“ у прислушкивање телефонских разговора које су обављале специјалне јединице против корупције, а да је државни секретар министарства здравља Иљир Толаја желео да давањем мита оконча кривичне случајеве.

“Чим сам ‘упао’ у прислушкивање специјалне јединице против корупције, Извештај о томе је послат код тужитељке Бамије и она ме позвала да дам изјаву, рекао је Флори говорећи о догађајима и разговорима од 27. јуна 2012.

‘Мене је у десет ујутро тога дана позвао професор Ејупи тражећи хитан сусрет“, написао је Францеско Флори у изјави тужитељки, преноси “Коха диторе“.

Флори је навео и да је чуо од високих званичника Еулекса да је Камбери тада и претходних дана више пута звао телефоном, као и да је имао идентичне захтеве.

“Пристао сам да се састајем с њим због његовог инсистирања и примио сам га у посету неколико минута касније. Том састанку присуствовао је и административни асистент Адриатик Олони“, рекао је Флори описујући сусрет код њега у канцеларији са Ејупом Камберијем.

“Коха диторе“ у оквиру данашњег текста о корупцији у “Еулексу“ даје и приказ Флоријеве изјаве на енглеском језику тужитељки Бамије поводом његових састанака са Ејупом Камберијем.

(Танјуг)


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на „Коха диторе“ о Еулексу и Франческу Флорију

* Обавезна поља