Косовска влада планира да трансформацију Безбедносних снага Косова у „Војску Косова“ спроведе на јесен, пише „Коха диторе“.

Тај лист наводи да је одлагање затражила међународна заједница.

Лист наводи да је косовска влада “тихо бојкотовала” иницијативу косовског председника Хашима Тачија да се трансформација обави доношењем посебног закона у косовској скупштини.

Косовска влада инсистира да оснивање војске буде спроведено путем уставних реформи као што захтевају САД И НАТО, пренео је РТК 2.

Она је ову одлуку донела у петак, неколико дана након што је Тачи покренуо иницијативу у циљу давања војног мандата КБС-у.

Косовска скупштина је Тачијев нацрт закона проследила косовксој влади како би она дала мишљење, али мишљење још увек није дато.

Лист подсећа да је косовска влада на последњем састанку усвојила Национални програм за спроводење ССП, који садржи и планове за БСК.

„Коха диторе“ тврди да је дошла до копије тог програма и да се у поглављу које говори о надзору цивилних безбедносних снага наводи се да ће два уставна амандмана бити достављена косовоској скупштини на јесен ове године.

Један од њих је везан за реструктурирање БСК-а, а други за успостављање институције парламентарног комесара.

Лист цитира непознати извор који је рекао да су странци затражили одлагање трансформације БСК за шест месеци.


Извор: Коха Диторе

Оставите коментар

Оставите коментар на Коха Диторе – Одлаже се формирање „Војске Косова“

* Обавезна поља