Мандатарка за састав нове владе Србије Ана Брнабић посједује стан у Београду, две куће на Крку, земљиште на истом хрватском острву, два аутомобила и три компаније, показује њена имовинска карта.

Њена мајка Ружица Брнабић власник је куће и плаца у Београду, док брат Игор поседује стан на Врачару који вреди 150.000 евра и кућу у Гроцкој вредну 9.000 евра. Отац мандатарке Зоран Брнабић власник је плаца у Београду вредног 15.000 евра.

Како је наведено у имовинској карти Брнабићеве, њен стан на Дедињу у близини Белог двора, који је купила 2014. године, вреди 490.000 евра, а две куће на Крку вредне су 305.000 евра. Аутомобили „тојота рав“ и „фијат“ вреде 34.000 евра.

Месечни приходи Брнабићеве, која обавља функцију министра државне управе и локалне самоуправе, у 20016. години износили су 88.825 динара (730 евра), а како је наведено у њеној имовинској карти, она је 2014. године подигла кредит  у износу од 245.000 евра на рок отплате од 30 година.

Осим импозантне имовине, Брнабићева је 2015. године основала фирму „Енерyи иновејшн“. Она је власник консултантске компаније „Development consulting group“  (ДЦГ), као и фирме која се бави пројектовањем и изградњом објеката за производњу електричне енергије „Continental Wind Serbia“. Ову фирму Брнабићева је основала августа 2009. године.

Она је и заступник Српског удружења за енергију ветра (SEWEA) и директор у непрофитној фондацији „Пексим“. Брат Брнабићеве, такође, власник је три компаније.

По завршетку студија у САД и Великој Британији, Брнабићева је радила за различите америчке консултантске фирме у Србији на пројектима финансираним од Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Од 2011. године ради у фирми „Continental Wind Serbia“, а у јануару 2013. године постаје директорка ове компаније. Била је и потпредседница Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој од 2013. године, да би у априлу 2016. године постала председница Управног одбора.

Прислушкивање

Ана Брнабић је широј јавности постала позната када се нашла у средишту афере „прислушкивање“ у вези са компанијом“ Continental Wind Serbia “ у којој је била заступник. Након што је председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић оптужио Николу Петровића, кума премијера Србије и директора „Електромреже Србије“, да је тражио мито од ове фирме, Брнабић је са Петровићем одржала конференцију на којој су демантоване ове оптужбе. Именована је за министра државне управе и локалне самоуправе Србије августа 2016. године.

АНА БРНАБИЋ ПОД ЛУПОМ КРИК-а

Датум рођења: 28.09.1975.
Место рођења: Београд
Страначка припадност: Нестраначка личност

По завршетку студија у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији, Брнабић је радила за различите америчке консултантске фирме у Србији на пројектима финансираним од Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Од 2011. године ради у фирми „Цонтинентал Wинд Сербиа“, а у јануару 2013. постаје директорка ове компаније. Била је и потпредседница Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) од 2013. године, да би у априлу 2016. постала председница управног одбора. Брнабић је широј јавности постала позната када се нашла у средишту афере „прислушкивање“ у вези са компанијом „Цонтинентал Wинд Сербиа“ у којој је била заступник.

Након што је председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић оптужио Николу Петровића, кума премијера Србије и директора „Електромреже Србије“, да је тражио мито од ове фирме, Брнабић је са Петровићем одржала конференцију на којој су демантоване ове оптужбе. Именована је за министарку државне управе и локалне самоуправе августа 2016. КРИК је открио да је, пре него што је ступила на ову функцију, пословно сарађивала са људима из најближег окружења градоначелника Београда Синише Малог. Након више од месец дана одлагања интервјуа, министарка Ана Брнабић

је на питања КРИК-а одговорила писмено. „Сматрам да је транспарентност један од најважнијих принципа у обављању јавног посла и годинама уназад се за то залажем.“

Prihodi 
Organizacija Trajanje Funkcija Mesečni prihodi
done Vlada Republike Srbije  2016- Ministarka državne uprave i lokalne samouprave  88.825 RSD
UKUPNO 88.825 RSD
Imovina  Nekretnine
Tip Lokacija Vlasnik Kvadratura Vrednost
done Stan  Dedinje, Beograd  Ana Brnabić  328 m2  490.000 € 
Stan u blizini Belog dvora Brnabić je kupila 2014. godine. Deo kupoprodajne cene isplatila je iz kredita. Stan je opterećen hipotekom koja će biti uklonjena kada se otplati kredit.
done Kuća  Ostrvo Krk, Hrvatska  Ana Brnabić  167 m2  300.000 € 
Brnabić je vlasnica kuće koja se nalazi na hrvatskom ostrvu Krk. „Kuću su izgradili moji baka i deda 1980. godine. Porodični dogovor je bio da se sva dedina imovina u Hrvatskoj prebaci na moje ime tokom ostavinske rasprave, ali je realno da je cela imovina u Hrvatskoj i dalje porodična“, navela je Brnabić. „Nisam sigurna kolika je vrednost jer brat i ja nismo nikada želeli da je prodamo. Ona za nas ima prvenstveno emotivnu vrednost.“
done Kuća  Ostrvo Krk, Hrvatska  Ana Brnabić  30 m2  5.000 € 
Brnabić poseduje još jednu kuću na ostrvu Krk u Hrvatkoj koju je nasledila. Za ovu kuću je u prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije navela da je „stara i devastirana“. Ministarka je KRIK-u rekla da je i ova kuća pripadala porodici njenog dede.
done Zemlja  Ostrvo Krk, Hrvatska  Ana Brnabić  8.900 m2 (0,89 ha)   / 
Brnabić poseduje 89 ari zemlje na ostrvu Krk u Hrvatskoj, pokazuju podaci tamošnjeg katastra. Ovaj podatak nije naveden u njenom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Zemlja na Krku deo je veće parcele od oko 21 hektar. Na delu te parcele planirana je izgradnja jednog od najvećih razvojih projekata na Krku – poslovne zone vredne dva miliona evra. Do danas, ta zona nije izgrađena. Brnabić je rekla da je i zemljište prijavila Agenciji. „Zemljišne knjige nisu decenijama sređivane i vlasnik sam zemlje zajedno sa nekada i više od 25 vlasnika (naslednika prvobitnih vlasnika).“
done Stan  Vračar, Beograd  Brat Igor Brnabić  85 m2  150.000 € 
Ministarkin brat vlasnik je trosobnog stana na Vračaru, nedaleko od Hrama Svetog Save. U stanu je trenutno privatni dečji vrtić.
done Kuća  Palilula, Beograd  Majka Ružica Brnabić  103 m2  100.000 € 
Majka Ane Brnabić vlasnica je kuće u Beogradu. Kuća ima dozvolu za gradnju, ali ne i upotrebnu dozvolu.
done Zemlja  Palilula, Beograd  Majka Ružica Brnabić  200 m2   / 
Na ovoj parceli nalazi se kuća ministarkine majke Ružice Brnabić.
done Zemlja  Brestovik, Grocka  Otac Zoran Brnabić  1.890 m2 (0,19 ha)  15.000 € 
Oko 20 ari zemlje u predgrađu Beograda u katastru se vodi na ministarkinog pokojnog oca Zorana Brnabića. Na njoj je kuća sagrađena bez dozvole i nije uknjižena.
done Kuća  Brestovik, Grocka  Brat Igor Brnabić  42 m2  9.000 € 
 NELEGALIZOVANO  Na zemlji u Grockoj, koja se u katastru vodi na ministarkinog pokojnog oca Zorana Brnabića, nalazi se kuća nepoznate površine. Kuća je izgrađena bez dozvole i nije upisana u katastar. Kućni telefon se vodi na brata Igora Brnabića. Ministarka nam je potvrdila da je njen brat vlasnik. „Kada je otac preminuo dogovorili smo se da kuća pripadne mom bratu.“ Brnabić tvrdi da je ova vikendica površine 40 kvadrata i da je izgrađena osamdesetih.
UKUPNO     755 m2   1.069.000 €

 

Imovina  Pokretnosti
Tip Marka Vlasnik Vrednost
done Automobil  Toyota Rav4  Ana Brnabić   14.000 € 
  Brnabić je 2010. godine kupila novu „tojotu“ na lizing.
done Automobil  Fiat Abarth 595C 1.4 Turismo  Firma Ane Brnabić   20.000 € 
  Automobil je na lizing kupila kompanija „Energy & Innovation“ u januaru 2016. godine kada je većinska vlasnica kompanije bila Ana Brnabić.

 

Krediti 
Korisnik Banka Iznos
Ana Brnabić   Banka Intesa A.D.  245.000 EUR 
  Brnabić je podigla kredit u oktobru 2014. godine kako bi isplatila deo stana na Dedinju. Kredit ima kamatnu stopu od 3,99 odsto na godišnjem nivou i period otplate od 30 godina. Prema istraživanju KRIK-a mesečna rata kredita iznosi oko 140.000 dinara i ministarska plata koju Brnabić prima nije dovoljna da otplati ovaj kredit. „Ratu kredita za stan isplaćujem iz ušteđevine koju sam prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, a koju sam stekla radeći godinama na rukovodećim pozicijama u stranim kompanijama u privredi i kao konsultant u međunarodnim organizacijama.“
Ana Brnabić   Raiffeisen Leasing  15.720 EUR 
  Ministarka je kupila automobil„tojota rav4“ tako što je sa Rajfajzen bankom 2010. godine sklopila ugovor o lizingu. Lizing je otplatila do juna 2015. godine.
Energy & Innovation   Raiffeisen Leasing   / 
  Ministarkina firma „Energy & Innovation“ sklopila je u januaru 2016. godine ugovor o lizingu, radi kupovine novog automobila „fijat abart“. Period otplate je pet godina.

 

Kompanije 
Naziv Lice Uloga Kapital Prihodi u 2015.
clear Energy & Innovation  Ana Brnabić   Suvlasnica  813 €  8.900 € 
Brnabić je u julu 2015. osnovala ovo preduzeće sa kontroverznim beogradskim advokatom Igorom Isailovićem koji osniva ofšor firme i blizak je saradnik gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Firma je registrovana za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, ali njeni poslovi nisu poznati. Kompanija je sklopila ugovor s bankom kako bi na lizing kupila automobil „fijat abart“ u januaru 2016. godine. Brnabić je bila većinska vlasnica „Energy & Innovation“ sa 70 odsto udela, a Isailović vlasnik ostatka. Tri dana pre nego što je postala ministarka u avgustu 2016, Brnabić je svoj vlasnički udeo besplatno prenela na Milicu Đurđić, koja je bila direktorka firme. Kompanija je prilikom osnivanja bila registrovana na adresi prebivališta Ane Brnabić, a danas joj je sedište na adresi u Dobrinjskoj, na kojoj se nalazi advokatska kancelarija Igora Isailovića.
clear Development consulting group (DCG)  Ana Brnabić   Suvlasnica  8.700 €  239.000 € 
„Development consulting group“ (DCG) je konsultantska kompanija koja savetuje klijente u oblastima dobre uprave, javno-privatnog dijaloga, održivog razvoja i slično. Osnovalo ju je nekoliko domaćih i međunarodnih razvojnih stručnjaka u martu 2005. godine, a pet meseci kasnije Brnabić postaje suvlasnica sa 18 odsto vlasništva. Januara 2009. Brnabić povećava svoj udeo u firmi na 20 odsto i postaje zamenica predsednika upravnog odbora. Krajem 2014. napušta firmu – svoj vlasnički udeo podelila je na jednake delove i poklonila ostalim suvlasnicima. Klijenti DCG-a su međunarodne organizacije među kojima su UNDP, Delegacija EU u Srbiji, oko 30 lokalnih samouprava u Srbiji, kao i NALED u kojem je Brnabić bila predsednica upravnog odbora.
clear Continental Wind Serbia  Ana Brnabić   Direktorka  790.000 €  514.000 € 
„Contintental Wind Serbia“ osnovana je avgusta 2009. godine i bavi se projektovanjem i izgradnjom objekata za proizvodnju električne energije. Kroz složenu vlasničku strukturu, firma je povezana sa međunarodnom kompanijom „Continental Wind“ koja se bavi obnovljivom energijom i posluje u nekoliko država: Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i Australiji. Lidija Zulma Udovički, sestra bivše ministarke za državnu upravu Kori Udovički, bila je direktorka i zastupnica „Continental Wind Serbia“ pre Ane Brnabić, koja to postaje 2013. godine. Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke (DS), tvrdio je 2015. da mu je Lidija Udovički rekla da je Nikola Petrović, kum premijera i direktor „Elektromreže“ tražio dva miliona evra da bi vetropark kompanije priključio na sistem „Elektromreže“. Brnabić, koja je u to vreme bila direktorka kompanije, sa Petrovićem je održala konferenciju za novinare na kojoj su demantovane ove optužbe. Nakon što je zamenila Kori Udovički na mestu ministarke avgusta 2016, Brnabić je izjavila: „Niti sam branila kuma, niti mislim da tom kumu treba odbrana i da treba baš Ana Brnabić da ga brani.“
clear Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA)  Ana Brnabić   Zastupnica   /   / 
Udruženje su osnovale kompanije koje su želele da investiraju u energiju vetra. Članice SEWEA su „Continental Wind Serbia“, „MK Fintel Wind“ u zajedničkom vlasništvu italijanske firme i „MK Holdinga“ Miodraga Kostića, zatim firma „Energowind“ iz Vršca čiji je vlasnik firma sa Britanskih devičanskih ostrva i „Vetropark Inđija“ u većinskom vlasništvu kompanije iz Mađarske. Među ciljevima udruženja je da posreduje između svojih članica i donosilaca odluka u Srbiji u oblasti obnovljive energije. Brnabić je bila zastupnica udruženja od februara 2012. do avgusta 2016. – ostavku je podnela dan pre nego što je postala ministarka. Udruženje SEWEA najavilo je da će vetroelektrane pomoći da struja bude jeftinija, dok je Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ to demantovalo navodeći da će ta struja, naprotiv, izazvati poskupljenja.
clear Fondacija „Peksim“  Ana Brnabić   Direktorka   /   / 
Fondacija „Peksim“ je neprofitna organizacija za stipendiranje studenata na Univerzitetu u Kembridžu, čiji je cilj da se stipendisti vrate u zemlju i zaposle u državnoj upravi. Centrala fondacije je u Makedoniji, a u Beogradu postoji od 2011. Osnivač je Mihail Petreski iz Makedonije koji je posedovao istoimenu firmu. „Firmu je 2008. godine kupila poljska programerska kompanija „Asecco SEE“, a Petreski je lični novac uložio u fondaciju“, rekla je Brnabić u maju 2016. za televiziju N1. Poljski „Asecco“ poseduje u Srbiji istoimenu firmu čiji je direktor ministarkin brat Igor. Brnabić je bila direktorka fondacije do septembra 2015, a zatim postala članica upravnog odbora. U novembru 2016. napušta fondaciju.
done Asseco SEE   Igor Brnabić   Direktor  52.000 €  32.600.000 € 
Kompanija „Asseco SEE“ osnovana je 1990. godine. U vlasništvu je istoimene firme iz Poljske koja se na svom sajtu hvali da ima najveće prihode od prodaje računarske opreme i programa u Jugoistočnoj Evropi. Vlasnici poljske firme su inostrane kompanije, a mali udeo ima i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Jedan od direktora srpskog ogranka je Igor Brnabić, ministarkin rođeni brat, koji je na to mesto imenovan u januaru 2016. Ova kompanija dobila je nekoliko desetina javnih nabavki poslednjih godina kod više različitih ministarstava, institucija i javnih preduzeća. Jedna je od vodećih IT kompanija u Srbiji. Ana Brnabić je po dolasku na mesto ministarke rekla da veruje da IT sektor može da bude okosnica razvoja Srbije.
done Uni4gold   Igor Brnabić   Direktor  8.200 €  19.000 € 
Kompaniju su 2007. godine u Nišu osnovali Sonja i Goran Ćirić i bavi se računarskim programiranjem. Goran je šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS). Par meseci nakon osnivanja, kompaniju kupuje ofšor firma sa Britanskih devičanskih ostrva „Monphrey Ltd“, a 2013. godine vlasništvo preuzima „Asseco SEE“. Igor Brnabić je postao direktor u decembru 2015. godine.
clear Morgan Security  Igor Brnabić   Direktor  400 €   / 
Brat ministarke Brnabić bio je od septembra 2009. do juna 2011. direktor kompanije koja se bavi konsultantskim aktivnostima u oblasti informacionih tehnologija (IT). Vlasnik firme je slovenački državljanin Marijan Brvar, koji posluje u IT sektoru.

 

Postupci 
Vrsta postupka Organ Datum pokretanja
Prekršaj   Agencija za zaštitu životne sredine  15.1.2015 
  Predmet: Kršenje Uredbe o proizvodnom otpadu
  Agencija za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrde podnela je prekršajnu prijavu protiv Ane Brnabić kao odgovornog lica u firmi zbog kršenja Uredbe o proizvodnom otpadu. Postupak je u toku pred Prekršajnim sudom u Beogradu. „Ne komentarišem sudske postupke“, kratko je odgovorila na pitanje KRIK-a u vezi sa ovim prekršajem.
Prekršaj   Saobraćajna policija  2.12.2014 
  Predmet: Vožnja pod dejstvom alkohola
  Pred Prekršajnim sudom u Beogradu vodi se postupak protiv Ane Brnabić jer je vozila pod dejstvom alkohola. Postupak ni nakon dve godine nije završen, a sud nije hteo da KRIK-u dostavi podatke o slučaju. Brnabić nije želela da komentariše ovaj postupak.

Извор: Глас Српске, КРИК

Оставите коментар

Оставите коментар на Колико је богата Ана Брнабић – сви детаљи

* Обавезна поља