MINISTRI I POSLANICIБЕОГРАД – Сви медији су пренели истоветну информацију да је за избор нових чланова владе гласало 134 посланика, да је против било 65 а уздржаних 51 и да је гласање обављено прозивком (Одреднице 1-4). Извор ове безочне, очигледне неистине је Скупштина Републике Србије, односно Небојша Стефановић, председник Скупштине, као одговорно лице. На сајту Скупштине (Одредница 5) стоји следеће:

„Дан за гласање:

У Дану за гласање, 2. септембра, Народна скупштина је, већином гласова народних посланика, одлучила да се о Предлогу за избор чланова Владе, изјасни јавним гласањем, прозивком.

Народна скупштина је са 134 гласа народних посланика за, 65 против и 51 уздржаних гласова донела Одлуку о избору чланова Владе.“

Скупштина Србије има 250 посланика. Сабирањем три објављена броја долазимо до броја 250. Свакоме ко је гледао пренос и свакоме у сали је било јасно да је одсутан одређени број посланика свих странака опозиције у тим поноћним часовима. Такође сви присутни и гледаоци су могли да се увере да уопште није било уздржаних посланика, већ само посланика који су гласали за и против. И то 134 за избор, и 65 против избора нових чланова владе. Педесет и један посланик опозиције је био одсутан, што је апсолутно оправдано- зашто би седели у скупштини у невреме?

Последице ове очигледне неистине лансиране из Скупштине Србије и кабинета председника Скупштине је да су сви медији, али баш сви медији – и штампани и електронски – као по команди пренели ту обману. Наравно, посебно је питање како новинари који су били присутни али и они који умеју да саберу два и два, нису указали на ову обману и нелогичност? Очигледно је да је утицај режима на медије толики да се нико не усуђује да каже да су два и два – четири а не пет. Следећа још већа последица је да ће већина грађана да закључи да је свега половина опозиције била против избора нових министара, док је половина опозиције дала прећутну подршку реконструкцији. Закључиће да је опозиција подељена. По овом питању није. Против избора нових министара су били и ДСС и ДС и УРС и ЛДП и СВМ и посланичка група Заједно за Србију. Дакле против је била цела опозиција.

Поставља се питање због чега је режиму била потребна ова провидна обмана и да ли ће председник Скупштине Србије да упути извињење јавности због ових неистина?

Одреднице:

1.http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1388506/Izabrani+novi+ministri+Vlade+Srbije.html

2.http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Ministri-polozili-zakletvu.sr.html

3.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:452149-Srbija-dobila-novu-Vladu

4.http://www.blic.rs/Vesti/Politika/402830/Izabrana-nova-Vlada-Srbije-na-javnom-glasanju-134-za-65-protiv-51-uzdrzan

5.http://www.parlament.gov.rs/Шеста_посебна_седница_Народне.19407.43.html


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Како броји Небојша Стефановић?

* Обавезна поља