vucic-seik_882886776БЕОГРАД – Од огромних улагања Емирата у Србију која се од прошле године најављују, тек неколицина је почела да се реализује до сада.

Судбина већине је или крајње неизвесна или су након гашења камера арапски инвеститори од њих тихо одустали, пише Данас.

Министар привреде Душан Вујовић у петак је потписао уговор о заједничком улагању у пољопривреду са фирмом Ал Равафед из Уједињених Арапских Емирата, што би у наредне четири године требало да резултира инвестицијом од 140 милиона евра.

Овај велики уговор последњи је у низу највљених инвестиција.

Не рачунајући Ал Равафед, од када су односи између Србије и Емирата изненадно интензивирани, из Владе је најављено бар 28 различитих мултимилионских послова. Међу њима најгласније су најављивани изградња фабрике микрочипова компаније Мубадала, огромне инвестиције у српски аграр емиратске Ал Дахре и кредит Влади Србије од „две-три милијарде“ долара или евра. Коначни биланс ових обећања до овог тренутка је прилично „танак“, пише лист.

Фабрика чипова у коју је требало да буде уложено чак четири милијарде долара, од почетка је била „на дугом штапу“, што нису крили чак ни у Влади, али је као сигурна ствар најављивано отварање истраживачко-развојног центра Мубадале, као претходнице за будућу фабрику. У тај центар је требало да се уложи неколико стотина милиона евра и да у њему посао нађе 50 доктора наука. Годину дана после ових најава, центра и даље нема, а нема ни назнака да ће га уопште бити.

Тада вицепремијер, а данас председник Владе Александар Вучић најављивао је и отварање фабрике за производњу компоненти за Боинг и Ербас, која је Србији требало да донесе извоз од 100 милиона евра годишње. Влада и Мубадала су потписали и меморандум о овом пројекту, али до данас ни камен темељац није положен. Мубадала је пре годину дана најављивала и могућност улагања у Јат технику, али се, како у овој фирми незванично кажу, од тога одавно одустало.

Упитан о свим овим и другим најављиваним пројектима, портпарол Мубадале за Данас само каже да „након потписивања меморандума о разумевању у октобру 2013. између Републике Србије и Мубадала Девелопмент Цомпанy, ми настављамо да истражујемо прилике за сарадњу и спроводимо студије изводљивости у различитим областима“.

У Министарству привреде су били још краћи. Нису доставили одговор ни на једно питање о најављеним инвестицијама.

Из Мубадале су прошле године стигле још две најаве. Једна да ће компанија купити лиценцу за 4Г мобилну телефонију и онда своје капацитете највероватније изнајмљивати мобилним оператерима и друга да ће са Телекомом Србије градити „дата центар“. Од прве инвестиције за сада нема ништа, на првом месту из техничких разлога, јер, како су нам потврдили у РАТЕЛ-у, пре расписивања аукције за 4Г мрежу, потребно је да се ослободи део радио спектра што не може да се уради пре него што се у Србији спроведе дигитализација, за шта је крајњи рок средина 2015. године.

Друга инвестиција ипак више обећава, пошто су у Телекому Србије листу Данас потврдили да су у претходном периоду завршили анализу тржишта и да је сада „у току интензивна комуникација компанија Мубадала и Телеком Србија којом се усаглашава бизнис модел“ за будући „дата центар“.

Друга група инвестиција требало је да дође из аграрних компанија Уједињених Емирата у чему је главна улога требало да припадне компанији Ал Дахра. Међутим, од најављене куповине осам пољопривредних комбината није било ништа, што је Ал Дахра и званично саопштила. Компанија је требало да изгради и пет фабрика сточне хране и да уложи новац у наводњавање 25.000 хектара земљишта. Актуелни градоначелник Београда Синиша Мали одустајање Ал Дахре је још у јануару објаснио тиме што им је цена од 10.000 до 12.000 евра по хектару земље, коју би морали да плате, била прескупа. Он је тада најавио и долазак Ал Равафеда, фирме са којом је министар Вујовић у петак потписао уговор, рекавши да ћемо тој фирми хектар морати да понудимо по цени од 5.000 евра. Министарство привреде није објавило по којој цени Ал Равафед добија земљиште.

Ал Дахра је требало да гради и карго терминал на аеродрому Никола Тесла и за сада је непознато каква је судбина овог пројекта, сем што се зна да никакви радови нису почели. У „Николи Тесли“ су за Данас рекли да за ово питање они нису надлежни и да се за одговоре треба обратити Влади Србије.

Ал Дахра је најављивала и инвестиције у Луку Панчево, у којој су на питање шта се дешава са овим улагањем одговорили да „нема промена у менаџменту Луке“. Најављена је била и докапитализација Југословенског речног бродарства, до које, колико је познато, није дошло. У ЈРБ-у нису одговорили на питања Данаса, правдајући се састанцима. У Ал Дахри нису одговорили ни на једно постављено питање у вези са њиховим инвестицијама у Србији.

Развојни фонд Абу Дабија је требало да обезбеди 200 милиона долара за наводњавање и још 200 милиона за повољно кредитирање пољопривредника. Од овога би, према ранијим најавама, половина новца већ требало да је стигла у Србију и да је од тога 100 милиона искоришћено за системе за наводњавање у Војводини и Мачви, док је друга половина требало да буде усмерена ка кредитирању пољопривредника. Развојни фонд Абу Дабија није јуче одговорио на питања о својим инвестицијама у Србији.

Од онога што је најављено и што је почело да се остварује, Србија је добила део обећаног кредита од „две, три милијарде“. Добили смо једну милијарду долара са каматом од два одсто годишње и зајам од 100 милиона долара за наводњавање. Пројекат Београд на води започео је уклањањем шина, рушењем нелегалних објеката и реновирањем зграде Београдске задруге, у којој је постављена макета овог пројекта. Осим тога, Етихад је купио мањински пакет Јат ервејза и то је за сада једини велики пројекат који је успешно завршен.

Од ракета не одустају

Један од великих пројеката који су најављени, а нису обустављени је изградња ракетног система АЛАС у вредности од 220 милиона долара, који би за Емирате требало да ради Југоимпорт СДПР. „Сарадња између СДПР-а и компаније ЕАРТХ из УАЕ на заједничком развоју ракетног система АЛАС тече у складу са уговореном динамиком. Пројекат развоја тренутно је у фази испитивања, провере и израде решења за подсистеме вођења и управљања, а након већ спроведених конструкторских испитивања. Дакле, реализација посла је у току уз обострано активно учешће пројектних тимова обе стране и од посла се није одустало“, кажу за Данас у СДПР-у.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Колико су реалне инцестиције из Емирата

* Обавезна поља