Kolinda-Grabar-KitarovicЗАГРЕБ – Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић оценила је да је повлачење хрватског амбасадора из Београда била исхитрена одлука.

„Мислим да треба смирити стање, јер тренутна ситуација не иде на добробит међудржавних и добросуседских односа измеду Хрватске и Србије”, рекла је Грабар-Китаровић у интервјуу за суботњи Магазин „Јутарње листа”.

Она је подсетила да је у децембру, када је Војислав Шешељ пуштен из Хага и „давао великосрпске изјаве на дан пада Вуковара”, тражила од хрватске владе да повуче амбасадора на консултације, „с обзиром да се србијанска Влада није оградила од тих изјава”.

„Ово што се сада догађа за сваку је осуду, посебно паљење хрватске заставе. Једнако тако потпуно су неприхватљиве изјаве министра (Александра) Вулина у односу на Домовински рат, акцију Олуја, генерала (Анту) Готовину, те премијера (Зорана) Милановића”, рекла је она и додала:

„Но, сматрам да је повлачење амбасадора на консултације у Загреб било исхитрено. Требало је уложити протестну ноту и јасно осудити поступке министра Вулина и Шешеља”.

Она је у интервјуу такође изјавила да у Хрватској „ми јако добро знамо, а надамо се да ће и у Србији то прихватити, како је Домовински рат био праведан и ослободилачки, војно-полицијска операција Олуја легална и легитимна, а генерал Готовина заповедник побједничке војске”.

Хрватска председеница је додала да је примила поруку председника Томислава Николића о привржености јачању добросуседских односа на коју је одговорила у истом духу, као и да је запазила и изјаву премијера Александра Вучића у том погледу.

„Морамо све учинити како бисмо у међудржавним односима надишли инцидентне ситуације”, додала је Грабар-Китаровић.

Она је рекла и да је лично била „често прозивана у Србији” и да се о њој могу чути свакојаке изјаве и наводи, али да јој није пало на памет да то пресликава на међудржавне односе измеду Хрватске и Србије.

„Не могу се отети утиску да је ово повлачење амбасадора једним делом условљено и чињеницом да смо у предизборној години. Политика се не би смела обликовати на тај начин, на дневнополитичком нивоу, него систематски и дугорочно”, коментарисала је хрватска председница.

vucic-kolinda kitar

На питање хоће ли ови догађаји одложити њену посету Београду, одговорила је: „Надам се да не”.

„Датум посете још није утврђен, било мој Београду, било председника Николића Загребу, али пре њега морамо направити неке конкретне помаке и барем постићи неке договоре. Већ се годинама не решавају отворена питања измеду Хрватске и Србије. Дијалог о отвореним питањима треба непрестано водити, те се надам како ћемо наставити разговарати о отвореним питањима, укључујући питање несталих, разграничења, архива и поврата културног блага, као и о европском путу Србије”, истакла је Грабар Китаровић.

Према њеним речима, Хрватској је у интересу да Србија постане чланица ЕУ, на основу властитих достигнућа и испуњавања свих критеријума које је и Загреб морао испунити.

Влада РХ: Несхватљива изјава председнице Китаровић

ЗАГРЕБ – Влада Републике Хрватске сматра да је несхватљив став председнице Колинде Грабар Китаровић која је у интервјуу Јутарњем листу изјавила да је повлачење хрватског амбасдадора из Београда био исхитрен потез.

Председница Хрватске је то рекла поводом недавних догађаја који су заоштрили односе две суседне земље, али и након што је добила поруке председника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића о привржености добросуседским односима.

У Влади су појаснили да повлачење амбасадора у дипломатском смислу представља поруку Србији да су њихови званичници износили неприхватљиве оцене о Хрватској.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Колинда смирује тензије и критикује своју владу

* Обавезна поља