Fond-strateske-kulture-1Народ Републике Српске има право да организује референдум, како на основу Дејтонског споразума, тако и на основу демократског права садржаног у бројним европским и међународним повељама и актима, речено је на конференцији „Референдум у Републици Српској – демократски одговор на недемократске методе“ која је одржана у Београду, који су заједнички организовали Фонд Стратешке Културе и Представништво Републике Српске у Београду.

Учесници конференције упозорили су да се референдум у Босни и Херцеговини и међународној заједници покушава искористити за промену Дејтонског споразума и нестанак Републике Српске.

Референдум ће бити одржан за неколико дана и неће довести до поремећаја мира и стабилности у региону, неће бити ни санкција према Републици Српској, јер се не могу селективно примењивати, већ само на Босну и Херцеговину као целину, каже професор Ненад Кецмановић.

Кецмановић је додао да резултати референдума неће бити међународно признати, а притисци ће се наставити на Народну скупштину у Бањалуци која треба да донесе коначну одлуку.

– Каква је то шарена лажа да говорите о евроинтеграцијама БиХ и европским стандардима када један обичан референдум изазива толику панику и толико заоштрава реторику на међународном плану, упитао је Александар Павић из Фонда стратешке културе .То не значи да треба да одустанемо од тога јер као што се види током година кад год се одустајало, то се никада није схватало као уступак, као позив на дијалог , него као знак слабости и знак да треба притиснути Србе, нагласио је Павић.

Референдум треба подржати, јер је то одговор на протекторат у БиХ који трпе три народа, каже стручњак за антитероризам Џевад Галијашевић.

– Мислим да је референдум добар одговор . То је одговор народа који зна шта је саборност и демократија. То је примерен одговор који треба подржати, истакао је Галијашевић.

Директор Представништва РС у Србији, Млађен Цицовић указао је на апсурд да се 2013. године прихвати и поново разматра предлог о преиспитивању уставности 9. јануара као Дана Републике Српске, након што је тај исти Уставни суд БиХ 2007. потврдио да је Закон о празницима РС у целости усклађен са Уставом БиХ. Он је истакао да ће грађани Српске који се налазе у Србији моћи да гласају 25. септембра на једном од пет места: у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину и Панчеву.

У Сарајеву и данас провeјава идеја да се у Републици Српској, притисцима и изазивањем хаоса, може доћи до одређених циљева. Они имају жељу, али и бојазан јер знају да је МУП РС респектабилна организација, упозорава Предраг Ћеранић из Фонда стратешке културе.

– Сви они који би покушали да изведу неред били би осујећени и истог дана би се сваки вид стварања хаоса неутралисао, нагласио је Ћеранић.

Атмосфера поводом референдума нагло је постала драматична после Путиновог позива председнику Републике Српске да посети Москву, поручено је из Београда.


Извор: ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Конференција о Референдуму РС у Београду

* Обавезна поља