zelezara smderevoМинистар привреде Жељко Сертић ускоро би могао да се нађе на суду због тога што менаџерски уговор за „Железару Смедерево” није објављен. Министарство државне управе и локалне самоуправе на чијем је челу Кори Удовички, покренула је прекршајни поступак против министра Сертића, а Управна инспекција већ је спровела редовну и ванредну контролу у Министарству привреде.

Поједностављено речено, сукоб је настао око тога шта је прече: да ли право јавности да зна све детаље уговора или је важнији интерес инвеститора. Министар Сертић одбијао је да објави менаџерске уговоре за железару позивајући се на Закон о заштити конкуренције и закључак Комисије за заштиту конкуренције у коме се наводи да је реч о заштићеним подацима.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, са друге стране, истицао је да Сертићев аргумент не стоји, јер је и сама Комисија обавестила „Транспарентност Србија”, који је по закону и тражио приступ информацији од јавног значаја, да закључак не представља никакву сметњу за обелодањивање овог документа. При том, Шабић напомиње да је тај закључак издејствован накнадно, тек након решења повереника.

– Министарство државне управе ради и треба да ради по закону и то је пут да се утврди да ли је у случају железаре, министарство које водим починило прекршај. Поновићу да је Министарство поступило у складу са Законом о заштити конкуренције и решењу ове комисије у намери да обезбеди несметан рад железаре, 5.000 запослених у њој и скоро 15.000 у власничким делатностима – казао је Сертић за наш лист.

Повереник, Родољуб Шабић, са друге стране, каже да је уговор са „ХПК инжењерингом” Петра Камараша требало одавно да буде објављен. Повереник у изјави за „Политику” подсећа да је надлежни министар уочи потписивања тог уговора, рекао да ће „сви детаљи бити познати јавности”.

– Повереник је завршио свој посао, донео решење, изрекао казне за које је био овлашћен, и затражио од владе да у складу са њеном законском обавезом, принудом обезбеди извршење решења повереника. Да ли ће она извршити своју законску обавезу, није питање за мене – одговара Шабић.

Заштитник грађана Саша Јанковић, који је покренуо поступак контроле Министарстава привреде и државне управе, каже да ће о његовом исходу обавестити јавност.

Ипак, Комисија за заштиту конкуренције, каже да њихов закључак није препрека за објављивање уговора.

kori-sertic

– Заштићени подаци немају својство информације од јавног значаја и без сагласности странке, заштићени подаци доступни су једино надлежном суду. Са друге стране, донети закључак о заштити података у поступку пред Комисијом, не утиче на могућности и право странке која је тражила доношење закључка, да сама објави, или на било који начин учини доступним јавности податке који су предмет заштите. Странка је „носилац“ одређених података односно информација, па у сваком тренутку може упознати јавност са истим – објашњавају у овој институцији.

Осим „Политике”, поверенику је због необјављивања уговора жалбу поднео и покрет „Доста је било”, као и организација „Транспарентност Србија”. Јавност је тражила на увид копије свих списа Министарства привреде који се односе на спровођење поступка избора менаџерског тима, свих приспелих пријава и предлога за управљање железаром, комплетне преписке консултаната, стручних комисија, менаџмента железаре, Министарства привреде и Владе Србије у вези са избором новог менаџмента. Тражи се и копија интегралне верзије уговора, споразума/протокола са свим постојећим анексима и прилозима, који су потписани са „ХПК инжењерингом” из Холандије, као и информација о субвенцијама, гаранцијама, позајмицама и другим директним и индиректним давањима Србије и њених органа железари.

Ко је све завршио на суду

Према нашим сазнањима, Mинистарство државне управе и локалне самоуправе покренуло је јуче 21 прекршајну пријаву. Оне се односе на игнорисање решења повереника за приступ информацијама од јавног значаја за „Телеком”, „Србијагас”, „Железнице” и Комисије за акредитацију и проверу квалитета.

– Будући да је већ годинама, дакле, не само од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу, него и од раније надлежног Министарства правде, одговорност по правилу изостајала, ја сам, као повереник  у годишњим извештајима Народној скупштини неколико пута указивао да је такав однос према одговорности практично позив на кршење закона. Иако то није обавеза повереника, моји сарадници су из месеца у месец, сваке године указивали министарству, само на оне најфлагрантније прекршаје, сваке године по неколико стотина таквих, за 2014. на пример 350, а током ове 260, али је покретање прекршајних поступака изостајало – каже повереник Родољуб Шабић.

Коментарисати најаву да ће коначно, после десет година, досадашња пракса бити промењена и да ће се убудуће за кршење закона одговарати, готово да је тужно. Ипак, рећи ћу – боље икад него никад.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Кори тужи Сертића суду због Железаре

* Обавезна поља