racviacНа последњем састанку управног одбора  међународне организације Центар за безбедносну сарадњу – РАЦВИАK (RACVIAC), од 9. до 10. октобра, којим је председавао одлазећи председник управног одбора ове организације, српски генерал-мајор Милан Мојсиловић, Косово се учланило у РАЦВИАК; Србија затражила да учешће Косова буде у складу са Споразумима о нормализацији односа и регионалном представљању и сарадњи

“Косово се данас учланило у значајну међународну безбедносну организацију – РАЦВИАК (Центар за безбедносну сарадњу, са седиштем у Загребу), која је основана 2000. године са циљем подстицања дијалога и сарадње по питању безбедности у југоисточној Европи, кроз партнерство између земаља региона и њихових међународних партнера,” саопштено је 10. октобра из косовског министарства иностраних послова.

Косово се овим путем истовремено захвалило свима који су омогућили Косову да приступи овој организацији.

“Министарство иностраних послова Косова се захваљује свим државама чланицама као и унутрашњим механизмима на Косову који су омогућили учлањење у овој независног организацији, која поред војне компоненте, у њеном делокругу има и академски део,” наводи се у овом саопштењу.

Из косовског министарства се такође додаје да је учлањење Косова у ову организацију југоисточне Европе значајно по многим “цивилно-војним реформским процесима безбедносног сектора, сарадње против тероризма, регионалне сарадње у области безбедности, управљања непогодама и катастрофама, европских и евро-атлантских интеграција, контроле наоружања, или мера за изградњу поверења и безбедности.”

Да се Косово учланило у РАЦВИАК, потврдила је и ова организација, на чијем је сајту саопштено да је на последњем састанку управног одбора РАЦВИАК-а, то јест, Мултинационалне саветодавне групе (МАГ), којим је председавао одлазећи председник управног одбора, а војни представник Србије у НАТО-у, генерал-мајор Милан Мојсиловић, Косово позвано да на трајној основи, на свим нивоима, под једнаким условима као и остале чланице, учествује у свим активностима ове организације и њене саветодавне групе.

general-Milan-Mojsilovic

 

“У завршном делу, МАГ је позвао Косово* да учествује на трајној основи, на свим нивоима, а под једнаким условима, у свим активностима и састанцима РАЦВИАК-а/МАГ-а,” стоји у саопштењу РАЦВИАК-а, у којем се додаје и да је Србија затражила да учешће Косова буде у складу са Споразумима о нормализацију односа Србије и Косова и регионалном представљању.

“Република Србија је изјавила да учешће Косова мора да буде у складу са Споразумом о принципима нормализације односа и Споразумом о регионалном представљању и сарадњи и у складу са Гимнич формулом и Резолуцијом Уједињених нација Савета безбедности 1244. Учешће Косова се не тиче безбедносних снага,” наводи се у саопштењу РАЦВИАК-а.

Србија је једна од земаља потписница споразума о оснивању РАЦВИАК-а, и она је потписивањем документа о оснивању, пета земља која је ратификовала тај документ.

РАЦВИАЦ блиско сарађује са међународним организацијама као што су УН, НАТО, ЕУ, ОЕБС, СЕЛЕЦ, ДЦАФ, УНДП, ИТФ, РЦЦ, МАРРИ и слично, док постоје три врсте чланства у овој организацији – чланице, земље које су и део Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) – Албанија, Босна, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Румунија, Србија и Турска; придружене чланице, земље које подржавају и доприносе безбедносном дијалогу у југоисточној Европи – Аустрија, Чешка Република, Данска, Француска, Немачка, Мађарска, Италија, Холандија, Норвешка, Русија, Словенија, Шпанија, Шведска и Велика Британија и посматрачи, земље, институције, или организације које могу да учествују у активностима РАЦВИАК-а као посматрачи, а након одобрења МАГ-а. У ове земље спадају Канада, Грчка, Пољска, Словачка, Украјина и Америка, док су Аустралија, Белгија, Ирска, Литванија и Украјина изразиле интересовање у вези са радом РАЦВИАК-а.

Председника МАГ-а, бирају чланови МАГ-а, за период од годину дана. Тако је за последњег, бившег председника МАГ-а, изабран генерал-мајор Милан Мојсиловић, а за период од октобра 2013. до октобра 2014. На последњем састанку МАГ-а, чланови ове групе су одлучили да ће њега заменити помоћник министра иностраних послова Хрватске, Весна Батистић-Кос.


Извор: КоССев

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово чланица РАЦВИАК-а

* Обавезна поља