IPatrijarh-IrinejБЕОГРАД –Поглавар Српске православне цркве(СПЦ) патријарх Иринеј нагласио је у Божићној посланици да на Косову и Метохији страдања и неправда не престају, да вековима трају покушаји да се оно отме, али и поручио Србима који тамо живе да нису сами и заборављени већ да је са њима цео српски род и сав правдољубиви свет.

„Наше Косово и Метохија су страшно место постојања јер на њему страдања не престају, а неправда се из дана у дан увећава. Немир и насиље владају Косовом и Метохијом. Деценијама и вековима отимају ту покрајину, историјску Стару Србију, из наших недара, из нашег бића”, каже патријарх Иринеј у посланици, прочитаној у Патријаршији, коју је упутио у име свих архијереја СПЦ.

Али, напомиње патријарх, не успевају да га истргну, јер Косово и Метохија је више од територије – оно је наш завет.

„Нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији поручујемо: знајте да нисте сами и нисте заборављени, са вама је сав српски род, али и сав правдољубиви свет, који са вама састрадава, пати и моли се”, каже патријарх Иринеј, и поручује Србима на Косову и Метохији да буду у миру, слози и љубави међусобној, као и са свима људима.

Патријарх каже да се у ове радосне празничне дане молитвено сећамо страдања нашег распетог и заветног Косова и Метохија, колевке наше народне душе и наших најплеменитијих осећања.

Говорећи о приликама на простору бивше Југославије, патријарх каже да се питање и прогон ћирилице „користи као параван за наставак прогона српског народа у Хрватској, за застрашивање Срба и одвраћање од повртака на њихова огњишта”.

Патријарх Иринеј је апеловао на македонске власти да одмах ослободе архиепископа Јована, поглавара Охридске архиепископије, којег „тамошње власти држе неправедно утамниченог а његовим верницима ускраћују слободу вере и савести” и позива међународну заједницу да спречи даљу дискриминацију.

Патријар Иринеј протестује и због непрекидних „насртаја режима који влада у Црној Гори на идентитет, статус и слободу Српске православне цркве и због покушаја уплитања у њен унутрашњи живот и канонско устројство”.

У посланци патријарх пита „тамошње идеологе, самозване аутокефалисте”, зашто немају куражи да затраже и реорганизацију Римокатоличке цркве да њој седиште буде у Црној Гори, а не Ватикану, као што то траже за Православну цркву.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово је наш завет

* Обавезна поља