Шеф делегације Косова у техничком дијалогу са Србијом Авни Арифи одбио је позив Европске уније за учешће на састанку у четвртак и петак у Бриселу о ЗСО. Арифи је за Радио Слободна Европа изјавио да Косово неће учествовати у дијалогу док Србија не испуни све бриселске договоре.

Како каже, од Брисела је крајем априла затражено да се 2. маја организује састанак због “озбиљних застоја” у спровођењу споразума о енергетици, о заједничком управљању граница и о осталим темама. Међутим, према његовим речима, Косово није добило одговор, те је захтев поновљен 21. маја.

„Крајем маја смо добили допис за одржавање састанка о неким другим темама, односно да представимо Управљачку екипу која треба да изради нацрт статута за Заједницу (ЗСО), а што је за нас било ирелевантно. Наравно, ми смо то одбили. Ми инсистирамо на дијалогу и на томе да разговарамо о свим темама. Српска делегација је прошли пут саопштила да је разлог њиховог учешћа у разговорима само ЗСО. Ми смо ту за све споразуме – или ће бити имплементирани сви споразуми или ниједан“, рекао је Арифи.

Он је оценио да је Европска унија „пала је у замку Београда и понаша се тако да се ствара утисак да их интересује само Заједница (српских општина)“.

„Не интересује их што због енергетике Косово губи на десетине милионе евра, не интересује их што због заједничког управљања границе смо изгубили 24 милиона евра. Не интересује их мост у Митровици, нити дипломе. Према томе, за нас као Косово – или све или ништа“, оценио је шеф делегације у техничком дијалогу.

Арифи је указао да се поред тога „Србија расистички понаша и према косовским спортистима“ којима је онемогућено да се такмиче у Србији, те тврди да је нормализација са таквим понашањем немогућа.

Харадинај повукао платформу за дијалог о нормализацији

Премијер Косова Рамуш Харадинај повукао је из скупштинске расправе предлог Платформе за дијалог о нормализацији односа Косова и Србије. Харадинај је рекао да је ту одлуку донео имајући у виду велико интересовање за расправу у политичким странкама, у парламенту и међу грађанима.

„Да бисмо дали времена расправи и како бисмо избегли ломове међу странкама, повукли смо платофрму за разговоре са Србијом. Тако дајемо времена политичком спектру да допринесе идејама и предлозима. Косово има потребе да пронађе форумулу свеобухватног представљања за тако важну тему“, казао је Харадинај.

На такву одлуку Харадинаја утицала је и расправа у косовском парламенту.

Током расправе у Скупштини Косова, платформу су подржали само Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова и странке неспрпских мањина, док су против били Социјалдемократска инцијатива, која је део владајуће коалиције, Демократски савез Косова, Самоопредељење и Социјалдемократска партија посланика који су напустили Самоопределење.

Најспорнији део платформе је био предлог да дијалог води председник Косова Хашим Тачи.

Платформа Владе Косова за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије, овлашћује председника Косова Хашима Тачија да заједно са косовском делегацијом, која ће бити формирана, води разговоре о нормализацији односа са Србијом. Делегацију ће чинити представници свих политичких партија, наводи се у Платформи, јавила је Радио Слободна Европа позивајући се на текст у који су имали увид.

У документу стоји да Скупштина инсистира да дијалог треба окончати међународно обавезујућим правним споразумом, путем кога треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије. Скупштина, наводи се у Платформи, сматра да се међународно обавезујућим правним споразумом треба омогућити потпуна нормализација односа две земље, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета. Скупштина, такође, подржава улогу посредника Европске уније и подршку САД у постизању тог споразума, који ће Косову омогућити чланство у УН и свим осталим релевантним међународним организацијама, као и убрзани евроатлантски пут. Од председника Косова се тражи да редовно обавештава Скупштину о току дијалога делегација Косова и Србије.

Међутим, ту се јављају проблеми, јер Стратегија нема потребну подршку Скупштине Косова.

Вучић – Нећемо одустати од дијалога

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није оптимиста по питању предстојећих разговора са представницима Приштине у Бриселу, али да Београд неће одустати од дијалога, јер је разговор једино решење до компромиса.

„Предстоје нам разговори у Бриселу. Нисам оптимиста, али ће Срби да уложе напоре да се дође до компромиса“, казао је Вучић новинарима у Српској академији наука и уметности након отварања дводневне међународне конференције антикорупцијског портала „Пиштаљка“.

Он је казао да је забринут због учесталих напада на Србе на Косову и Метохији протеклих дана, додајући да је реч о кампањи застрашивања тамошњег српског народа за коју не зна да ли је наредио неки локални или виши функционер.

„До сада смо успели да сачувамо мир и стабилност, али то постаје све теже јер Албанци постају све нервознији“, казао је Вучић.

Упитан о завршетку мандата мисије Еулекс на Косову, Вучић је казао да ће остати представници Еулекса на Косову, али да то неће баш тако да кажу како се не би замерили приштинским властима.

„Ми смо се надали да ће они обављати свој посао увек професионално, али то није увек било на највишем нивоу“, казао је он и додао да је држава у прошлости направила велику грешку прихватајући да се Еулексу обезбеди да обављају њихову функцију на Косову без да Србија добије нешто и да је требало да се инсистира на резолуцији 1244.

Он је казао да су то грешеке прошлости и да се то сада не може променити.

Ми смо много пута живели у сопственим заблудама, задовољан сам што данас рационално и добро процењујемо свеукупно стање

Београд — Чињеница да велике силе не признају, немају намеру да уваже Резолуцију 1244, за нас значи да ми имамо мале могућности да нешто учинимо, каже Александар Вучић.

Вучић је то рекао на питање новинара може ли Србија, након учесталих напада на Србе и спекулација приштинских медија о распоређивању снага безбедности на административној линији, да на Косово „уведе“ хиљаду припадника својих снага безбедности, како то предвиђа резолуција УН.

„То није право и то није правично, али ми се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора и наше је да се боримо“, рекао је Вучић.

Како је појаснио, он је лично поводом идеје о повратку хиљаду војника упозорен да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свету.

„Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово, НАТО ће то да третира као непријатељски акт“, пренео је председник упозорење које је добио.

Каже и да је више пута поредио ситуацију, рецимо, с резолуцијом о Јерусалиму, где су западне силе одбациле Трампов притисак да своје амбасаде пребаце у тај град, како је урадила Бела кућа.

Они су то, додао је, правдали чињеницом да би такав поступак био у супротности с резолуцијом о Јерусалиму.

„Ја сам им тада рекао да се сви заједно понашају противправно кад руше Резолуцију 1244, а они онда слежу раменима, погледају у своје саветнике и…ништа“, навео је.

То је, каже, озбиљна ситуација, те жели да грађанима објасни да те људе не интересују право и Резолуција 1244, већ сила и фактичко стање.

„Важи само право силе и ми у складу с тим морамо да се трудимо да сачувамо мир и безбедност и да сви градимо бољи живот и јачу економију“, поручио је Вучић.

Платформа за преговоре која је представљена у косовском парламенту отежава разговоре у Бриселу, али и показује праве намере Приштине, рекао је данас председник Александар Вучић, али и указао да су, без обзира на то, разговори једино решење.

„Ту платформу, када прочитате, видите да нису оставили ни милиметар, ни један одсто простора за било какав договор“, рекао је Вучић, истичући да је друга ствар да ли ће тај документ добити већину.

Вучић сматра да под спољним притиском таква платформа неће бити усвојена у покрајинској скупштини, јер би, каже, сваком било јасно да све после тога постаје бесмислено.

Али такав текст говори, истакао је, о намерама и жељама Приштине.

Он је подсетио и на изјаву из Приштине да би нам учинили страшну част и услугу тиме што ће да прихвате помирење, уколико их признамо.

Како је рекао, оно што би Срби требало да добију по томе је да нам Албанци кажу – ево, прихватамо то да се помиримо са вама, ако нас признате.

Према његовим речима, такав став произлази из чињенице да они живе у потпуно затвореном систему, где и нема простора за другачији глас.

Вучић је истакао да је поносан што код нас није тако и навео пример фестивала „Мирдита“, где су и Срби и Албанци из Приштине могли да дођу и кажу све најгоре о њему…

„Код њих постоји то – Срби су починили злочине, геноцид, Србе смо победили у рату, као да Американци нису ни учествовали, зато морају да нас признају, а онда ћемо ми бити вољни да учинимо страшан уступак и да кажемо да смо се помирли, мада суштински то не мислимо“, рекао је Вучић.

Када то чујете, онда схватите, нагласио је, да то напросто није реално, нити је могуће, нити има много везе са овоземаљским животом.

Додао је да смо и ми много пута живели у сопственим заблудама, али и да је веома задовољан што данас рационално и добро процењујемо свеукупно стање, и не задовољавамо се и залуђујемо само сопственим идејама и ставовима.

„У сваком случају, биће врло тешко када неко дође са таквом или сличним платформама у Брисел, али Србија неће да одустане од разгвора зато што су разгвори једино решење“, закључио је председник Србије.

Одговарајући на питања новинара рекао је и да није сасвим тачно да Еулекс одлази са КиМ, јер ће представници те мисије бити тамо, али је поновио да је страшна грешка учињена када је та мисија уопште дошла, уместо да све остане под окриљем УН.

„Еулекса ће бити на КиМ, али то нико не сме да каже како се не би замерили приштинским властима, јер су тамошње партије албанске у међусобним сукобоима.“

Надали смо се, каже, да ће та мисија свој посао да обавља професионално, а сагласио се са оценама да њено деловање није било на највишем нивоу.

Оно што га брине јесте то што Срби не уживају заштиту и трпе нападе.

На тврдње из Приштине да нису у питању напади по етничкој основи, Вучић је упитао „А по којој су онда?“, ако је реч о нападу на православног свештеника и његову породицу.

„Они раде све то по команди“, нагласио је председник Србије.

Он је поновио да предстоје разговори у Бриселу, да није велики оптимиста, али да ће Србија дати све од себе да до компромиса дође.

 


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово одбија наставак „дијалога“

* Обавезна поља