skupstina kosova(1)ПРИШТИНА – Скупштина Косова усвојила је вечерас, у првом читању, са 82 гласова за и 12 уздржаних, Нацрт закона о Трепчи.

Нови закон, поред 80 одсто власништва владе у Приштини над Трепчом, и формирања нових радних јединица, од којих би она на Северу била „Рудник са флотацијом Лепосавић-Копаоник”, предвиђа и улазак владе у могућа партнерства са приватним сектором.

Закону су се противили посланици Српске листе, али и Самоопредељења, који су изнели највише критика на рачун закона, наводећи да неће гласати за усвајање, јер, како истичу, он заправо утире пут за продају овог комбината, јавио је портал Кос Сев.

Нацрт закона о Трепчи, одлуком већине гласова посланика, био је и једина тачка дневног реда заседања.

О закону је пред посланицима говорио косовски премијер Иса Мустафа, који је истакао да је Трепча „власништво Косова”.

„Закон јасно прописује да су минерални ресурси власништво Републике Косово, тако да према овом закону, власништво Трепче јесте и остаје власништво Косова. Истовремено, експлоатација минералних сировина вршиће се на основу дозвола за истраживања издате у складу са важећим законима“, рекао је Мустафа.

Он је изнео детаље о томе како би Трепча требало да буде организована, потврдивши раније наводе српских представника да ће Трепча Север бити – угашена.

Пословне јединице Трепче, према овом закону, биле би Трепча флотација – Стари Трг, Рударство са флотацијом Кишница и Ново Брдо и рудник са флотацијом Копаоник – Лепосавић.

„Закон оставља могућност, након студије изводљивости, за оснивање и отварање других пословних јединица Трепче, као што су металургија олова и цинка, хемијска индустрија, као и друге, за које се процењује да имају економску рентабилност и да отварају могућности за оптимално повлачење приватног капитала, било кроз партнерство, директне инвестиције, заједничка улагања или продају акција”, истакао је Мустафа и нагласио:

„Трепча ће у складу са овим законом бити организована као акционарско друштво у којем ће главни акционар бити влада, поседујући 80% акција и 20% акција ће бити власништво запослених у Трепчи. На основу закона, одређено је право владе и управљање и расподела дивиденди између акционара, пропорционално у учешћу у активи Трепче. Реч је о надземним средствима, а не минералним резервама.“

tunel-trepca

Усвајању закона су се, са друге стране, противили посланици Српске, наводећи да неће гласати за овај закон.

„Целокупна српска заједница која живи на Косову, као и ми, парламентарни представници Српске листе, дубоко смо уверени да ће предложени Нацрт закона о Трепчи, у чијој изради није учествовао експертски тим српске заједнице, угрозити у великој мери егзистенцијални опстанак радника Трепче и тиме практично угрозити већински српско становништво које живи у општинама где се налазе највећа налазишта руде и минерала, пратећа инфраструктура, бројни објекти од јавног интереса и стамбене јединице које су грађене на земљишту овог огромног економског гиганта”, навео је председник листе Српске Славко Симић.

Он је додао и да се само приступом који би укључивао договор са српским представницима и менаџментом Трепче са Севера може пронаћи одрживо решење за комбинат и остварити „циљ економски стабилног развоја свих заједница, а самим тим и остварити дуготрајна политичка стабилност”.

„Данашњи предложени Нацрт закона о Трепчи за нас, као и за српску заједницу и 3.000 радника Трепче је неприхватљив, и ми као парламентарна група инсистирамо да се питање Трепче реши кроз дијалог, а не усвајањем закона који има једнострану правну основу. Српска заједница захтева да се овај нацрт закона искључи из процедуре гласања и позивам све посланике да подрже наш предлог“ , затражио је Симић.

Иначе, током расправе највише критике изнело је „Самоопредељење“.

Бишари Мери из „Самоопредељења“ казао је да овај закон не предвиђа да Трепча постане мотор Косова, већ да се из закона види да је будућност Трепче да буде продата део по део.

„Дакле, да брзо скинемо Трепчу са врата. Ко је читао закон, ако жели да разуме, схвата да је то истина. Трепчу не узима Косово, већ влада Косова спрема да Трепчу узме неко други. Ово је обмана и немојте је прихватити“, рекао је он, после чега му је искључен микрофон.


Извор: Танјуг, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Косово отело Трепчу

* Обавезна поља