ПРИШТИНА На ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији, на основу 97,8 одсто пребројаних листића, највише гласова – 199.783 или 25,6 одсто освојио је Покрет Самоопредељење, саопштила је Централна изборна комисија у Приштини, преноси Танјуг.

Српска листа освојила је на читавој територији Космета 52.336 гласова (6,71 одсто).

Како је на сајту објавила Централна изборна комисија, према прелиминарним резултатима, на другом месту је Демократски савез Косова са 194.250 гласова или 24,89 одсто, а трећа је Демократска партија Косова са 164.385 гласова – 21,07 одсто гласова.

Коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије освојила је 89.911 гласова (11,52 одсто), док је НИСМА-Алијанса ново Косово „узела” 38.143 гласова (4,89 одсто).

Кад је реч о преостале три српске листе, Самостална либерална странка добила је 1.187 гласова или 0,24 одсто, Партија Косовских Срба са 788 гласова или 0,1 одсто, а још мање има Коалиција Слобода – 715 гласова – 0,09 одсто.

У прелиминарне резултате се не убрајају условни гласови, гласови путем поште и гласови особа са посебним потребама, саопштава ЦИК.

Курти не жури с дијалогом

Аљбин Курти, лидер покрета Самоопредељење који је освојио највише гласова на парламентарним изборима на Косову, изјавио је да није ни у каквој журби по питању поновног покретања дијалога са Београдом и да нема намеру да укине таксе од 100 одсто на српске производе, које је наметнула претходна власт у Приштини, преноси Танјуг.

Курти је за Асошијејтед прес рекао да преговори Београда и Приштине нису на првом месту његове агенде у случају да буде нови премијер привремених приштинских институција.

„То не може бити главни приоритет мог првог дана на послу као новог премијера”, казао је Курти.

Он је навео да таксе на српске производе могу бити укинуте „само по принципу реципроцитета”, уколико Београд, како каже, испоштује своје обавезе из 33 споразума потписана између Београда и Приштине од почетка дијалога 2011. године, наводи АП.

Америчка агенција подсећа да је Куртијево Самоопредељење користило сузавац како би спречило рад скупштине у Приштини када је требало да се бави споразумима са Београдом.

АП подсећа и да је Курти одслужио две године затвора у Србији због својих националистичких идеја и залагања за независност Косова, као и да је пуштен на слободу 2001. године након што је Запад извршио притисак на Београд.

Аљбин Курти са новинарима – Фото: ЕПА, Валдрин Џемај

Курти – Министар из српске заједнице не мора бити из Српске листе

Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да у косовској влади мора бити бар један министар из српске заједнице, али да он не мора да буде из Српске листе, преноси Танјуг.

„Наш устав каже да мора да буде бар један министар из српске заједнице у нашој влади, али не каже да мора да буде из Српске листе. Значи ми ћемо да фокусирамо наше приоритете према мањинама као заједницама, а не као странкама”, рекао је Курти.

Када се ради о дијалогу са Београдом, Курти је рекао да би одмах након формирања владе требало започети разговоре са Бриселом, односно са новим високим представником за спољну политику и безбедност.„Значи треба нам дијалог о дијалогу. Треба да дијалог припремимо добро, јер не можемо да имамо опет неуспех у овом дијалогу, јер ће коштати пуно. Такође разматраћемо та 33 договора која смо имали од 2011-2017. године, шта је испуњено и шта није и какви су утицаји на живот људи на Косову и једном ћемо и почети дијалог са Србијом који мора да има добре солидне принципе”, рекао је Курти.

Према његовим речима, такса од 100 одсто није политика његове партије, већ да се он залаже за пун реципроцитет у свим областима.

Како је рекао, процедура избора нове владе одузеће доста времена, јер проглашавање резултата званичним није могуће док се не преброје сви гласови који су послати поштом или се ради о условним гласовима.

Хасани: Курти не може да одлучује о судбини Срба на Косову

Аљбин Курти не може да одлучује о судбини српске мањине на косовској територији, изјавио је данас, Енвер Хасани, бивши председник косовског уставног суда, поводом изјаве председника Покрета Самоопредељење да о формирању владе неће разговарати са представницима Српске листе.

Како је пренела приштинска Коха, Хасани је указао да је косовски устав по том питању јасан и предвиђа две могућности.

„Прва могућност је када се српски министри предлажу из састава посланика у Скупштини и у овом случају је неопходно консултовање са Српском листом као победницом избора”, навео је Хасани, преноси Танјуг.

А друга је, каже, када се предложени министри бирају изван састава парламента и у том случају је потребна „званична одлука Српске листе”.

„Као што се види, у уставу не постоји могућност да већина одлучи о судбини мањине. Ово је основни квалитет косовске уставне демократије који се назива ‘консоцијациона демократија’ и дефинисана је чланом 96, став 5 Устава”, јасан је Хасани.

Ако се, појашњава Хасани, кандидати за министре и њихове заменике предлажу ван парламента, онда таква одлука захтева већинску подршку парламента.

Подсећа да се у прошлим владама дешавало, на пример, да министри Српске листе буду смењени, а да се на њихова места именују други ван те листе без формалног одобрења тог политичког субјекта.

Према Хасану, за смену министара није потребно формално одобрење, јер је, како каже, то политички процес који се мери политичким критеријумима равнотеже политичких снага.

„Али опет, именовање новог министра из редова Срба треба да буде из Српске листе и не може да буде предложен било ко други у име српске заједнице, уколико не постоји одобрење српске станке и странака које су на изборима освојиле више од пет одсто српских гласова”, изричит је Хасани.

Српска је на ванредним парламентарним изборима на косовској територији освојила 52.613 гласова, или 6,64 одсто, а на основу 99,25 одсто гласова.

Према првим прелиминарним резултатима Српска листа је победник међу српским странкама и то је четврта политичка снага на, како се наводи, „нивоу косовске државе”.

Подсећа се и да је Српска листа на последњим изборима добила значајно већу подршку у односу на резултат постигнут на претходним, 2017.

Те године Српска листа је имала подршку око 35.000 гласова, док је на овим изборима добила 52.000 гласова.

Коснет одвојено разговарао са Куртијем и Мустафом

Амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет, разговарао је одвојено са председницима Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, Аљбином Куртијем и Исом Мустафом, а према саопштењу из обе странке тема је била изборни процес, борба против криминала и корупције, као и дијалог са Београдом.

Куртијево Самоопредељење и Мустафин ДСК освојили су највише гласова на превременим парламентарним изборима, одржаним у недељу.

Из Самоопредељења је саопштено да је Курти амбасадору Коснету „изнео свој план за дијалог са Србијом, образлажући да прво планира да започне разговоре са косовским Србима, а затим да се састане са новим представником ЕУ за спољну политику”.

„Курти рекао је да ће дијалог почети са косовским Србима, „одоздо према горе”, ради развоја и интеграције Срба од прве недеље. У међувремену, у првом месецу потребан нам је састанак са (Жозеп) Борелом, новим високим представником ЕУ за спољну политику и безбедносну политику, као и дијалог са Бриселом за дијалог са Србијом, јер дијалог са Србијом мора бити добро припремљен са јасним принципима”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Курти је, додаје се, рекао и да „Поглавље 33 претходних споразума требало би да буде унапред затворено, наиме процена њихове примене и утицаја”.

Лидер Самоопредељења је рекао и да не треба каснити са свим тим, али и не журити и правити грешке које су, како каже, Косово коштале.

Према саопштењу ДСК-а, амбасадор Коснет је био је задовољан током изборног процес и великим одзивом гласача.

Рекао је, наводи се, да очекује поновну усредсређеност на напредак против корупције, економије и дијалога са Србијом ка постизању свеобухватног споразума који би региону донио стабилност и трајни мир.

Пребројавање гласова на гласачком месту у Митровици – Фото: Бета/АП

Потиснути бивши лидери ОВК

Избори на Косову донели су прве значајне промене у гласању грађана након завршетка рата јер су први пут потиснути бивши припадници ОВК који су били на власти 20 година, оцењују светски медији, преноси Бета.

Лист Њујорк тајмс наводи да су, откако је пре две деценије завршен рат са Србијом, косовске доминантне политичке личности до сада били људи који су се истакли као борци и задржали власт, иако нису успели да осигурају трајни мир и овладају економијом у распаду, преноси Радио слободна Европа.

„Међутим, на парламентарним изборима у недељу, нова генерација политичара понудила им је први пут озбиљан изазов. Опозиционе странке добиле су власт, а чини се да је владајућа странка одлучно побеђена на биралиштима, према пројекцијама косовске изборне комисије”, пише Њујорк тајмс.

Према прелиминарним резултатима са 95,88 одсто пребројаних гласова објављеним данас на превременим парламентарним изборима на Косову Самоопределење Аљбина Куртија је победник са само 0,74 одсто гласова више од Демократског савеза Косова. Самоопределење је добило 197.966 гласова, односно 25,74 одсто док је Демократски савез Косова са 192.300 или 25,05 одсто гласова.

Агенција АП такође указује да је опозиција надвладала бивше борце за слободу који су владали земљом од окончања рата пре 20 године.

Како наводи АП избори у недељу одржани су уз позиве вођама да наставе дијалог са Србијом око нормализације веза, у блокади од када је претходна влада увела таксе од 100 одсто на српску робу.

Вођа Самоопределења Аљбин Курти сада треба да формира владајућу коалицију, наводи АП и додаје да он није рекао како намерава да реши питање преговора са Србијом.

Агенција Франс прес наводи да су бирачи означили промену на Косову и ставили опозицију на чело, наносећи тежак пораз бившим герилским шефовима после деценије на власти.

Франс прес наводи да ће нове вође Косова бити суочене са дуплим изазовом, да не разочарају становништво али и да одговоре на захтеве Запада који очекује решење сукоба са Србијом, што је један од главних извора нестабилиности у Европи.

Чак и пре избора Американци и Европљани позвали су будуће вође Косова да хитно наставе преговоре са Србијом, који су већ месецима на мртвој тачки. Франс прес такође подсећа да Београд одбија да настави преговоре док је на снази такса од 100 одсто коју је на српску робу увео досадашњи премијер Рамуш Харадинај.

Аљбин Курти већ је синоћ изразио спремност да води дијалог.

Једна од најосетљивијих тема биће институционална организација сектора где живи око 120.000 косовских Срба који су референдумски дали глас кандидатима Српске листе, „продужене руке” владајуће странке у Београду, преноси Франс прес.

Франс прес указује да је председник Србије Александар Вучић рекао да је спреман да разговара са Куртијем који је дуго заговарао одбацивање Београда.

Би-Би-Си пише да бивше вође Ослободилачке војске Косова „видају изборне ране” и да су гласачи у великој мери сматрали те странке одговорним за ендемску корупцију и недостатак развоја.

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Косовски избори и прве реакције

* Обавезна поља