miodrag-kosticБЕОГРАД – Председник МК Групе Миодраг Костић сматра да би сви чланови Српског пословног клуба Привредник требало, уколико им обавезе дозвољавају, да се одазову позиву премијера Александра Вучића и дају свој допринос изласку земље из кризе.

Што се тиче ангажмана људи из Привредника, на позив господина Вучића, у овако тешкој економској ситуацији, сматрам да би сви они којима то обавезе дозвољавају требало да се одазову и дају свој допринос изласку из кризе, рекао је Костић у изјави за Танјуг, а поводом писања појединих медија да ће он преузети руковођење предузећем Путеви Србије.

Данас: Костићу Путеви, Удовичкој привреда

БЕОГРАД – Миодраг Костић, власник МК комерца, биће нови генерални директор Путева Србије, којима ће пре тога бити припојено предузеће Коридори Србије, сазнаје Данас. Одлучено је и да Министарство привреде преузме досадашња министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Удовички је и иначе била први избор премијера Александра Вучића за ресор привреде, али је приликом преговора о формирању Владе ту функцију одбила, траживши да води државну управу у којој је сматрала да може да направи највећи помак. Након тога, за министра привреде је изабран Душан Вујовић, који је сада прераспоређен на место министра финансија, пошто је Лазар Крстић поднео оставку на ту функцију.

За сада није познато да ли ће Удовички задржати и државну управу или ће Влада добити новог члана који ће водити тај ресор.

Костић, познат као „краљ шећера“, први пут је дао до знања да би био вољан да управља неким државним предузећем када се прошле године јавно понудио да преузме Железнице Србије. Министарка грађевине, а у том моменту енергетике, Зорана Михајловић, ту понуду је тада оценила као неозбиљну. На крају је та „фотеља“ припала Костићевом колеги Милану Беку.

Претходно је премијер Вучић неколико пута изјављивао како је домаћим бизнисменима нудио да преузму неке од највећих државних привредних система, али да се нико од њих није јавио.

– Ево, господо, дајте, хоћеш ти, Миодраже, хоћеш ти, Мишо, ко ће да узме Железнице – нудио је Вучић ово предузеће највећим српским тајкунима на састанку у њиховом клубу Привредник пре две недеље, али тада одговор није добио.

У међувремену су јавна предузећа подељена „и Миши и Миодрагу“, а како ће их водити, остаје да се види. Обојица тајкуна ће скоро сигурно бити постављена за вршиоце дужности директора, јер Влада по закону не може да постави генералног директора без јавног конкурса. Вучић је приликом смењивања директора јавних предузећа и најавио да ће се та места убудуће попуњавати искључиво преко конкурса, што значи да се у случају Путева Србије и Железница расписивање позива за заинтересоване кандидате не очекује у скорије време.

Миодраг Костић је дипломирани економиста. Приватну фирму за трговину основао је 1983. године, после чега се посао континуирано шири и данас обухвата 35 предузећа. МК група се највише бави производњом и продајом шећера, али и хотелијерством, производњом меса, енергијом ветра и другим пословима.


Извор: Танјуг, Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Костић позвао чланове „Привредника“ да помогну Вучићу

* Обавезна поља