nikos-kocijasБЕРЛИН – Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас залаже се пре за политичко него правно решење питања ратне одштете коју Грчка тражи од Немачке због нацистичке окупације у Другом светском рату, што би могао да реши заједнички тим стручњака две земље, наводи лист „Зидојче цајтунг”, у издању за понедељак.

„Мислим да треба да пронађемо начин да разумно разговарамо с Немачком о одређеним проблемима”, рекао је Коцијас за немачки лист и додао да треба формирату експертску комисију, сачињену од стручњака из две земље.

У чланку насловљеном „Атина жели компромис по питању ратне одштете”, лист такође наводи да ће се Коцијас, који се у Берлину састаје са својим колегом Франком-Валтером Штајнмајером, с њим разговарати о Грчко-немачком фонду за будућност.

Упитан да прокоментарише грчки дуг, Коцијас није изнео никакав конкретан захтев, али је описао немачку канцеларку Ангелу Меркел као веома разумну особу која брине о будућности Европе, пренела је агенција АНА.

Коцијас је рекао и да је важно да Европа не дестабилизује Грчку јер ће, ако се то догоди, милиони људи с Блиског истока моћи да пронађу пут до северне Европе.

Грчка влада, суочена са великим финансијским проблемима, недавно је затражила од Немачке да јој исплати обештећење за догађаје током нацистичке окупације у Другом светском рату, што Берлин одбија.

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да уговор о репарацији с Немачком из 1960. године није покрио главне захтеве Грчке, укључујући надокнаду за уништену инфраструктуру, ратне злочине и враћање принудног зајма који су нацисти узели од окупиране Грчке, а никада га нису вратили.

Према неким изворима из Атине, Немачка је дужна да исплати Грчкој око 162 милијарде евра, што је око половине грчког дуга.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Коцијас о захтеву за немачку ратну одштету

* Обавезна поља