Дан након што су се званичници Српске листе састали с премијером Косова Рамушем Харадинајем, део посланика ове странке вратио се данас у „Скупштину Косова“ у део сале где седе посланици владајуће коалиције што је у тамошњим медијима протумачено као доказ да је био састанак Харадинаја с председником Српске листе Гораном Ракићем и потпредседником Миланом Радоичићем успешан, пише Инсајдер.

Портал Зери инфо јавио је да су потпредседник Скупштине Косова Славко Симић и шеф посланичке групе Саша Милосављевић данас сели у делу сале где седе посланици Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске иницијативе.

Посланици Српске су напустили владајућу коалицију када је ухапшен директор Канцеларије за Косово Марко Ђурић. Одмах после тога посланици Српске листе су напустили део где седи владајућа коалиција и прешли удео где седе посланици опозиције. Истовремено су министри из Српске листе замрзли функције у Влади Косова, али их нису напустили.

Харадинај се јуче састао с лидерима Српске листе Ракићем и Радоичићем. Из Харадинајевог кабинета у кратком саопштењу нису наведене тачне теме разговора, већ стоји да је било речи „о општој ситуацији у земљи“.

„На овом састанку је разматрана укупна ситуација у земљи, са посебним нагласком на безбедносне аспекте, као и на економски и друштвени развој,“ наводи се у саопштењу.

Притом, на фотографијама које је проследио Харадинајев кабинет, Радоичић, за кога су донедавно власти у Београду тврдиле да не знају о коме је реч, седи на месту које је уобичајено резервисано за шефа делегација. Он је недавно изабран за потпредседника Српске листе.

Пред нову рунду дијалога Београда и Приштине у Бриселу, опозиција у Скупштини Косова заказала је ванредну седницу након информације да је косовски преговарачки тим већ формиран и да нема у њему представника опозиције. Расправа је заказана за 16. јул, два дана пре наставка дијалога.

Претходно је шеф особља председника Косова Беким Чолаку обавестио јавност да је конституисана преговарачка екипа за политички дијалог и да њу чине председник Хашим Тачи, који је на њеном челу, председник Скупштине Кадри Весељи, премијер Рамуш Харадинај и председници странака заступљени у владајућој коалицији.

Парламентарна група Социјалдемократске партије (ПСД) је у четвртак почела са сакупљањем потписа за одржавање расправе о овој фази дијалога између Косова и Србије.

„С обзиром на политички утицај овог дијалога и евентуални договор који произилази из тога, биће у процесу изградње државе, развоја демократије у Републици Косово. Путем ове ванредне седнице, посланици, потписници, тражиће расправу и одлуку да се врати у Скупштину – највеће законодавно тело“, рекао је посланик ПСД-а Висар Имери.

Он је то урадио истог дана када је „Коха Диторе“ известила да је преговарачки тим већ оформљен и да га води председник, а да га чине и Председник парламента, Премијер и лидери парламентарних политичких партија владајуће коалиције.

Последњи састанак председника Србије и Косова Александра Вучића и Хашима Тачија био је 24. јуна у Бриселу.

Вучић је након састанака рекао не жели да улази у детаље о чему је тада разговарано „јер би то можда могло да поквари позицију Приштине, као и нашу позицију“.

Он је најавио обраћање нацији у вези с питањем Косова, а поново је споменуо и могућност да ће грађани одлучивати о коначном статусу Косова.

Процес дијалога улази у завршну фазу, која би требало да буде окончана обавезујућим споразумом о свеобухватној нормализацији односа.

У саопштењу из кабинета Федерике Могерини се истиче да ће се током сусрета расправљати о напретку у процесу постизања споразума те ће се договарати наредни кораци „како би се осигурало да се сарадња између двеју страна обавља интензивним темпом“.

Посланици ДСК напустили седницу Скупштине

Посланици Демократског савеза Косова (ДСК) напустили су данас седницу Скупштине Косова, након што су затражили од владајуће коалиције да обезбеди присуство 61 посланика. Владајућа коалиција тај број посланика нема, јер откад је коалицију напустила Српска листа, имају укупно 51 посланика.

Овај захтев посланици владајуће коалиције су назвали срамотним, пошто је на седници било само седам од 27 посланика које ДСК има у косовском парламенту.

Скупштина Косова наставља рад и поред напуштања седнице посланика ДСК.

Рамуш Харадинај: Позвао сам представнике Српске листе да се врате у косовску владу

Рамуш Харадинај наводи да је позвао представнике Српске листе да се врате у владу, те да је са представницима те листе разговарао о коалиционом договору и безбедносној ситуацији.

Рамуш Харадинај наводи да је разговарао са Гораном Ракићем и Миланом Радојчићем и да им је рекао да би било добро да се врате у владу.

„Са председницима Српске листе Гораном Ракићем и Миланом Радојчићем, који сада има политичку функцију у Српској листи разговарао сам о партнерству и проблемима које имају. Рекао сам им да би било добро да се врате у владу. Њихово одсуство не штети Косову, већ само њима“, рекао је Рамуш Харадинај на конференцији за новинаре, пренели су приштински медији.

Српска листа је након последњих парламентарних избора помогла формирање Харадинајеве владе, али је из ње изашла крајем априла, након што ни после пет година власт у Приштини није урадила ништа по питању формирања заједнице српских општина, што је саставни део Бриселског споразума.

Коментаришући оставке појединих српских припадника у Косовским безбедносним снагама (КБС), Харадинај је, након седнице владе, рекао да је „Косово отворено за све Србе“, те да, како је навео, „неће дозволити да неко прети припадницима КБС-а“.

Наводи се и да је на функцију секретара у Министарству за заједнице и повратак у наредне три године изабран Ненад Стојчетовић.

Коментаришући, како се наводи, наводну резолуцију његове странке, Алијансе за будућност Косова у којој стоји да процес дијалога са Београдом треба зауставити до коначне одлуке о визној либерализацији за Приштину, Харрадинај је рекао да очекује позитивну прпоруку Европског парламента по том питању и да о тој резолуцији неће бити расправе у косовској скупштини.

Очекује, да Европски парламент и владе земаља Европске уније 17. или 18. јула ове године дати позитивну препоруку за укидање виза грађанима Косова.

„Препорука ће бити позитивна. Објављивањем препоруке посао неће бити завршен. Молим медије, политичке партије и цивилно друштво да нам не отежавају овај процес. Чека нам још много посла, јер ће одлуку донети парламент, и одлука сваке владе је независна. Што се захтева посланичке групе Алијансе тиче, тај захтев неће ући у прецедуру, јер ће препорука бити позитивна“, додао је Харадинај.


Извор: Инсајдер, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Крај фарсе – Српска листа опет у посланичким клупама

* Обавезна поља