prosveta-film02Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) прекинула је штрајк који је у основним и средњим школама почео још 17. новембра прошле године. Други репрезентативни синдикат који је такође био у штрајку – Синдикат радника у просвети Србије (СРПС), сутра ће на седници председништва одлучити да ли ће донети исту одлуку. С обзиром на то да је Унија ипак највећи синдикат, врло је вероватно да ће обустава штрајка бити потпуна.

Како је за наш лист рекла Јасна Јанковић, портпарол УСПРС, штрајк није прекинут већ „угушен због одузимања од зарада наставницима који су били у штрајку”.

Оваквој одлуци Уније, претходила је заједничка седница главних одбора два синдиката, на којој је говорио министар просвете др Срђан Вербић.

– Тек данас, пет месеци од почетка штрајка, усменим путем, добили смо чврсте гаранције о посвећености Владе нашим захтевима кроз реализацију досадашњих договора. Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, говорио је данас о неопходности увођења платних разреда, што би трајно поправило наше зараде, сматрајући то приоритетом у раду свог министарства. Пратићемо одлуке Владе и бити партнери у доношењу важног Закона, који се тиче платних група и разреда у јавном сектору и договарати износ награда и помоћи запосленима у образовању – саопштила је Унија у поподневним часовима.

Нешто другачији став имао је потпредседник СРПС Миодраг Сокић, који је након седнице рекао да замера Вербићу што није одговорио на питање зашто је прекршено обећање дато прошле седмице да неће бити обуставе зараде за просветаре који штрајкују.

Ово је, подсетимо, био најдужи штрајк просветних радника у историји српске просвете, по речима самих синдикалиста, који је довео у питање школску годину, као и одржавање матурских испита. Наставници су држали часове од 30 минута, а два пута су потпуно обуставили наставу, што није било по закону. Половином фебруара, два од четири синдиката изашла су из штрајка.

Остаје да се види како ће наредних дана бити надокнађени пропуштени часови и да ли ће матуранти стићи на време да се припреме за полагање завршних испита.

У штрајку је према подацима синдиката било око 1.000 школа или 75 одсто запослених у просвети, што је Министарство просвете демантовало.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Крах штрајка просветара

* Обавезна поља