dzon-keri02ВАШИНГТОН/АТИНА – Државни секретар САД, Џон Кери најавио је да ће САД направити противпонуду Грчкој која преговара с Русијом о гасоводу „Турски ток“ уз финансијске повластице.

То је у уторак обелоданио министар спољних послова Грчке, Никос Коциас и рекао у интервјуу за агенцију АП да ће већ за неколико дана на разговоре у Атини доћи Амос Хохштајн, специјални изасланик Стејт департмента за међународне послове енергетике.

Министар Коциас је у интервјуу позитивно оценио предлог Русије да она инвестира у гасовод у Грчкој и рекао да су преговори о гасоводу „Турски ток“ економске, а не политичке природе.

Грчка би, по споразуму с Русијом који је наговестио, у готовини добила аконтацију од будућег профита од гасовода и уз то би десет година добијала гас по повлашћеној цени.

„Гаспром нам је направио веома добру понуду“, рекао је Коциас.

Ројтерс:Конструктивни разговори Милера и грчких званичника

Британска агенција Ројтерс оцењује разговор грчких званичника и шефа руске гасне компаније Гаспром, Алексеја Милера, као конструктиван, и сматра да би две стране ускоро могле постићи договор о градњи гасовода који ће допремати руски гас до Европе преко територије Грчке.

„Градња гасовода је од великог значаја за нашу земљу и налази се међу нашим приоритетима. Настављамо преговоре са руском страном и надамо се да ћемо ускоро постићи договор“, изјавио је грчки министар за енергетику, Панајотис Лафазанис новинарима у Атини, након јучерашњег састанка са Милером, преноси агенција Ројтерс.

После прошлогодишњег одустајања од градње 40 милијарди долара вредног гасовода Јужни ток, Русија је донела одлуку о градњи такозваног Турског тока, који ће преко Турске, затим испод Црног мора ићи до Грчке.

„Руско-европски конзорцијум може да спроведе овај пројекат. У овом тренутку постоје европске компаније које су заинтересоване за овај пројекат“, рекао је Милер.

Према његовим речима, Гаспром гарантује да ће, по завршетку градње деонице гасовода од турско-грчке границе, преко територије Грчке бити испоручивано до 47 милијарди кубних метара природног гаса.

„Такав транзитни ниво ће дефинитивно омогућити грчкој страни да узме комерцијалне зајмове за реализацију овог пројекта“, изјавио је Милер, а преноси руска новинска агенција Тас.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Америка припрема Грчкој противпонуду „Турском току“

* Обавезна поља