radomir-nikolic-sns260213ras-foto-djordje-kojadinovic04_fКРАГУЈЕВАЦ – Шеф одборничке групе СНС у Скупштини Крагујевца Радомир Николић (СНС) изабран је за новог градоначелника Крагујевца, на седници градске скупштине сазване по хитном поступку.

За избор Николића гласало је 49 од 50 одборника, а у гласању нису учествовали одборници „Заједно за Шумадију“ и Демократске странке.

У обраћању одброницима и грађанима Николић је рекао да је град у тешкој ситуацији 20 година и да он градоом не планира да управља сам већ са својим тимом, који планира да повећава, а једино што неће дозволити је јавашлук.

Николић је поручио да грађанима нема шта да обећа јер како је рекао, чекају нас тешке мере и тешка времена. „Спровешћемо ревизију комплетног система. Ипак, бојим се да ме данас нисте изабрали за градоначелника него за стечајног управника јер су градска предузећа у тешкој ситуацији“, рекао је Николић.

Он је додао да нову власт, која није ни крива ни дужна, чекају штрајкови као и да он верује у свој тим, у професионалце у градској управи и у Владу Србије, у решавању многобројних проблема града.

Смена Стевановића по хитном поступку

КРАГУЈЕВАЦ – Одборници Скупштине града Крагујевца на данашњој седници сазваној по хитном поступку сменили су градоначелника Верољуба Стевановића. За разрешење гласало је 49 одборника.

Седница је заказана одмах после избора новог председника Скупштине града Милана Урошевића.

Стевановић је смењен на седници парламента коју је по хитном поступку сазвала нова скупштинска већина коју поред СНС чине и СПС, ДСС, СПО и Покрет за наш град – Небојша Здравковић.

„Све сте учинили и чините да блокирате град, овакву блокаду сам имао и за време Милошевића, али сада је много теже“, рекао је Стевановић.

У расправи о смени градоначелника Крагујевца повереник и одборник СНС Горан Ковачевић рекао је да већина у градској скупштини тражи смену Стевановића јер сувише дуго указују да је економска ситуација у у том граду лоша и да град има бољу алтернативу која ће грађанима омогућити бољи живот.

„Ми искрено мислимо да можемо више и боље, и да изведемо Крагујевац из ситуације у коју сте је ви довели“, поручио је Ковачевић.

Верољуб Стевановић је током расправе критиковао кандидате за нове челнике града и поручио да „ко је мач подигао, од мача је и погинуо“ и додао да ће нова власт у Крагујевцу, како је навео, „погинути“ највише за годину дана.

Стевановић је додао да је свака група одборника добила фломастер са одговарајућом бојом, како би се знало ко је гласао за смену.

Разрешен председник Скупштине града Саша Миленић

Верољуб Стевановић, лидер „Заједно за Шумадију“, је први човек Крагујевца 14 година, од чега десет за редом.

Седница Скупштине Града, коју прати око 20 локалних,регионалних и националних редакција, као и бројни грађани, почела је јутрос око 9 сати.

Иницијативу за седницу о смени власти у Крагујевцу поднели су Српска напредна странка и њени коалициони партнери. Седница о смени Верољуба Стевановића почеће у 15.30.

Милан Урошевић (СПО) изабран је данас за новог председника Скупштине града Крагујевца, а за његовог заменика изабрана је Славица Коминац (СПС).

За избор Урошевића и Коминац тајним гласањем изјаснило се 49 одборника, а против је било 30, односно 29 одборника.

Урошевић је претходно поднео оставку на функцију заменика председника Скупштине града, након што је смењен председник Саша Миленић.

Председник Скупштине града Крагујевца Саша Миленић (ЗЗШ) разрешен је данас на седници градског парламента са те функције, на иницијативу Српске напредне странке.

За његову смену тајним гласањем изјаснило се 48 одборника, од укупно 50 колико их је гласало.

Два листића су неважећа, а 37 одборника није учествовало у гласању.

По саопштавању резултата гласања, заменик председника Скупштине града Милан Урошевић (СПО) саопштио је да подноси остваку на ту функцију јер је, како је рекао, кандидат за првог човека градског парламента кога су предложиле СНС и њихови коалициони партнери.

СНС: Већина одборника није задовољна функционисањем градског парламента

На почетку седнице, образлажући иницијативу за смену председника скупштине, повереник и одборник СНС Горан Ковачевић кратко је рекао да већина одборника није задовољна функционисањем градског парламента и да је зато затражено да се изгласа неповерење Миленићу.

У једночасовној расправи о резрешењу Миленића и Урошевића одборници владајуће коалиције ЗЗШ и ДС оценили су да је реч о „отимању власти, о политичкој крађи, као и притисцима на локалну самоуправу“.

Председник Скупштине града Саша Миленић рекао је у завршници расправе да је разрешење челних људи града „атак државе на уставно право грађана и локалне самоуправе“.

„Власт се осваја, добија и мења на изборима, а законска процедура која одборнику даје мандат омогућава управо прелазак одборника из једне у другу странку“, рекао је он.

Миленић је додао да се у захтеву за смену власти у Крагујевцу не ради о томе ко је погрешио, већ да се насиљем жели власт.

„Власт жели да демонстрира силу, а режимски СНС не може да осети власт док не осети патњу и бол својих поданика“, нагласио је Миленић.

Очекује се да ће нови скупштински сазив одмах сазвати седницу по хитном поступку како би се одборници изјашњавали о разрешењу градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића.

Одборници Скупштине града Крагујевца гласали су данас на тајном гласању о смени власти у овом граду. На гласање је, како сазнајемо, изашло 50 од 86 одборника који су се појавили на данашној седници.

У скупштини се данас појавило 86 од укупно 87 одборника, а у тајном гласању је, како сазнаје „Блиц“, учествовало 50 њих. Међу њима су, осим 44 одборника из коалиције која је покренула иницијативу за смену, били и један одборник из ДС, један из ЗЗШ, један из странке Бориса Тадића и троје из ЛДП.

Седница на којој је на днавном реду смена председника Скупштине и градоначелника Крагујевца, почела је театралним доласком из карантина кандидата за новог градоначелника Радомира Николића.

Одборници су стигли аутобусом иза општине и заузели своја места, а дочекала их је музика. На самом почетку седнице је за говорницу изашао Владан Вучићевић, самостални одборник и заседање отворио песмом коју је сам написао на тему градске власти у Крагујевцу.

Верољуб Стевановић: Поносан сам и задовољан. Људи моји, постоји сутра

Присутнима се потом обратио досадашњи градоначелник Верољуб Стевановић Верко, који је изјавио да ће у свом граду, „за разлику од напредњака које полиција чува и прати све време“, он увек моћи мирно да шета.

– Ја нисам војвода четнички за разлику од вашег вође, али јесам четник по убеђењу – рекао је за говорницом Верко.

Он је истакао да је Крагујевац за време његове власти са 137. места у Србији доспео на треће по економској снази.

– Поносан сам и задовољан. Људи моји, постоји сутра. Мене би било страх да сам на месту људи који раде нешто што је магла, што је против свега нормалног, а да онда изађем пред грађане. Ми ћемо се видети већ за годину дана – поручио је Верко.

Смену челника локалне самоуправе затражила је одборничка група опозиционе Српске напредне странке, која је заједно са коалиционим партнерима, пре две седмице, поднела иницијативу за разрешење председника Скупштине града Саше Миленића (ЗЗШ) и његовог заменика Милана Урошевића (СПО).

 

Од 87 одборника у крагујевачкој Скупштини, иницијативу за сазивање седнице и смену власти, као и именовање нових кадрова на градским функцијама, потписало је 44 одборника из СНС, СПС, ДСС, СПО и Покрета за наш град Небојше Здравковића.

Крагујевачки напредњаци, како је раније више пута изјавио шеф одборничке групе СНС Радомир Николић, траже промену власти јер актуелна лоше управља јавним финансијама због чега је Крагујевац пред банкротом, а предузећа и установе имају тешкоће у пословању.

Реагујући на те изјаве, Стевановић је одговарао да плате у предузећима и установама касне, али не много, као и да је градска власт, како је рекао, изложена политичким притисцима с врха државе, која је том граду за половину смањила трансферна средства.

СНС и колациони партнери за новог председника Скупштине предлажу Милана Урошевића (СПО) досадашњег заменика председника тог тела, а Славицу Коминац (СПС) за заменика председника Скупштине.

Уколико на седници буде изабрано ново руководство Градске скупштине, очекује се да ће нов сазив одмах затражити седницу по хитном поступку како би се одборници изјашњавали о разрешењу градоначелника Стевановића и именовању Радомира Николића за првог човека Крагујевца.

ЛДП не подржава смену власти у Крагујевцу

Либерално демократска партија саопштила је данас да не подржава смену власти у Крагујевцу, те да су њени одборници учествовали у гласању у крагујевачком парламенту, али да нису подржали смену градске власти.

„Либерално демократска партија поштује договор без обзира да ли се ради о ДС, Заједно за Шумадију или било којим другим коалиционим партнерима са којима сарађујемо у локалним самоуправама“, наводи се у саопштењу.

Та странка је навела да ће остати верна договору са садашњим коалиционим партнерима „и у тренутку када опозиција покреће питање одговорности“ градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића.

„Новој владајућој коалицији желимо успех у решавању бројних проблема. Захваљујемо се Верољубу Стевановићу на досадашњој сарадњи и наставићемо у будућности сарадњу“, наводи се у саопштењу ЛДП.

Медији су јавили да су у гласању о промени власти у Крагујевцу учествовали и одборници ЛДП.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, саопштио јепретходно да су одборници Либерално демократске партије подржали иницијативу СНС о разрешењу председника Скупстине града Саше Миленића, али није прецизирао да ли су то учинила сва три одборника ЛДП.

Стевановић је за скупштинском говорницом рекао да га је лидер ЛДП Чедомир Јовановић телефоном обавестио да ће предузети мере искључења из странке тих одборника.

„Мало пре сам имао телефонски разговор са Чедомиром Јовановићем, који је био поприлично узрујан, јер су неки његови одборници подржали СНС у смени Миленића“, рекао је Стевановић.

Одборници ЛДП-а су до данас били део владајуће коалиције у којој су били и „Заједно за Шумадију“ и Демократска странка.

Иницијативу СНС за смену Миленића потписало је 44 одборника, а на тајном гласању за разрешење Миленића изјаснило се 48 одборника.

Скупштина града Крагујевца има укупно 87 одборника.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Крај ере Верка Стевановића

* Обавезна поља