spiskoviПОДГОРИЦА – Подгоричка невладина организација МАНС најавила је да ће Министарству унутрашњих послова упутити 3.000 иницијатива зе проверу бирачког списка.

Према тврдњма из те НВО, бруталне манипулације бирачким списком се настављају, јер је од председничких избора до данас, за око 13 месеци, у бирачки списак уписано безмало 14.500 људи, а избрисано 7. 200.

„То значи да су по радном дану дану уписивана по 53, а брисано 26 бирача. Или је у Црној Гори стопа наталитета дупло већа од морталитета, па смо по природном прираштају први у свету, или неко из бирачког списка не брише преминуле грађане, или омогућава да се фантоми додатно уписују. Шта год да је случај, ради се о бруталним кршењима Закона о бирачком списку”, казао је координатор МАНС-а Вук Мараш.

Указао је да је од 14.500 новоуписаних – 11.300 оних који су рођени у Црној Гори и који право гласа нису стекли по основу добијања држављанства.

„Од тога 1.453 је старије од 40 година. Значи, то су људи који дуго живе у Црној Гори и сада одједном по први се уписују у бирачки списак. Имали смо случајеве где људе уписују дупло и уместо да уписујете само једног у бирачки списак, ви одмах добијете и његовог дупликата. Тако, на пример, у Рожајама имамо двојицу уписаних Мерта Кујевића, оба гласају у Балотићима, оба су рођени у Турској и то 27. 10. 1995. године. По истом принципу, и у Шавнику, где је раније постојала једна Савета Лаловић сада постоје две. Обе Савете су из Пошћења, имају исти датум рођења, а то је 8. 5. 1937. године. И у Улцињу је Садик Палевић добио „дупликата”, по први пут уписаног. Оба живе у Крутама, и рођени су 30. 1. 1942. И у Никшићу постоје ти случајеви. Два Ивана Жугића живе и гласају у Кличеву, а обојица су рођена 28. 7. 1995. У Никшићу су и две Јелене Вуковић, које гласају у Захумљу 2 и рођене су истог дана – 19. 12. 1995. године“, открио је Мараш.


Извор: Вијести

Оставите коментар

Оставите коментар на Крај манипулација списковима црногорског режима?

* Обавезна поља