Krim-parlament19:25 – Москва поштује вољу народа Крима

У руском министарству спољних послова изјављују да донета 11. марта у парламенту Крима декларација о независности одговара свим нормама међународног права.

У изгласаном документу постоји правна основа за такав корак уз позивање на повељу ОУН и друге међународне документе.

У МИП-у Русије такође кажу да ће Русија „поштовати резултате референдума у Криму“, када становништво буде одлучивало да ли жели да полуострво уђе у састав Русије.

19:15 – Александар Лукашенко: Украјину уништила корупција, у Белорусији тога нема

Председник Белорусије Александар Лукашенко је упозорио чиновнике на корупцију, изјавивши да само идиот није у стању да узвуче поуке из догађаја у Украјини.

„У основи распада земље, какав видимо у Украјини, лежи распад економије и страшна корупција. Ето два разлога која су срушила државу“, – рекао је Лукашенко. Он сматра да је корупција „та рђа која изједа све“.

Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј је изјавио да се Мајдан не може поновити у Белорусији, јер се ситуација у земљи „радикално разликује“ – председник нема рачуне у иностранству и његови синови се не баве бизнисом.

18:25 – Москва — Ваздушно-десантне јединице руске војске почеле су данас у централном делу Русије опсежне вежбе са око 3.500 падобранаца, пренела је Риа-Новости.

18.20 – Осим летова за Москву, отказани сви други летови са аеродрома на Криму.

14.57 – Украјина тражи од Америке и Британије војну подршку

Врховна рада се обратила државама које гарантују безбедност земље.

Велика Британија и Сједињене Америчке Државе се позивају да испуне своја обећања дата у будимпештанском меморандуму, који гарантује Украјини безбедност и да се предузму све могуће дипломатске, политичке, економске и војне мере за очување независности и постојећих граница Украјине.

Посланици Раде који оптужују Русију за окупацију Крима траже такође хитно повлачење руске војске са територије Украјине.

14.43 – Кримска Декларација о независности помиње и Косово

Декларација о независности Крима, коју су усвојили парламентарци те аутономне републике, позива се, између осталог, и на саветодавно мишљење Међународног суда правде о Косову од 22. јула 2010. године.

У декларацији се каже да су парламент Крима и градски савет Севастопоља донели ту одлуку „полазећи од одредби Повеље УН и читавог низа међународних докумената који гарантују право народа на самоопредељење, а такође узимајући у обзир да је Међународни суд УН 22. јула 2010. у вези са Косовом потврдио чињеницу да једнострано проглашење независности дела државе не крши било које норме међународног права“, пренела је РИА Новости.

14.11 – ОЕБС одбија да посматра референдум на Криму

Организација за европску безбедност и сарадњу на позив власти Крима неће посматрати референдум 16. марта.

Портпарол ОЕБС-а је рекао да организација не прихвата позив, јер посматраче може да позове украјинска држава, а Крим нема таква овлашћења.

ОЕБС је раније на захтев власти у Кијеву, где сматрају да је Крим под окупацијом, послао војне посматраче, али они су били спречени да уђу на територију полуострва.

14.10 – Председник кримског парламента Владимир Константинов изјавио је данас да чак и ако се у Украјину врати влада смењеног председника Виктора Јануковича Крим неће остати у њеном саставу под пређашњим условима.

14.01 – НАТО је данас почео војну вежбу у Пољској, док су због лошег времена одложени поморски маневри у Црном мору.

14.00 – Проруске снаге преузеле контролу над највећим аеродромом у Симферопољу и забраниле све летове осим оних за Москву, јавља АФП.

12.54 – Украјински парламент је данас изгласао суспендовање референдума о будућности Крима, којег је Врховни савет Крима заказао за 16. март.

Украјински парламент је позвао Врховни савет Кримске Аутономне Области да до 12. марта поново размотри своју одлуку о расписивању референдума и да је „усклади“ са украјинским и кримским уставом, преноси агенција Укринформ.

У случају да Кримски врховни савет не поступи по овом налогу, украјинска Верховна рада је у својој резолуцији запретила како ће покренути поступак за превремени престанак његових овлашћења.

12.13 – Проруске власти украјинског аутономног региона Крима, у којем већинско становништво чине Руси, данас су затвориле свој ваздушни простор за комерцијалне летове, пет дана уочи заказаног референдума о припојењу Русији.

Једном украјинском авиону који је летео из Кијева за престоницу Крима, Симферопољ, наложено је да се врати у главни град Украјине, пренео је Ројтерс.

11.30 – Британија ће у Пољску и Румунију, према граници с Украјином, послати беспилотну летилицу РАФ-а, да би надзирала ситуацију у тој земљи, саопштило министарство одбране те земље, преноси Глас Русије.

11.38 – Арсен Аваков: Украјина ствара Националну гарду

Вршилац дужности министра унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков изјавио је да је у парламент земље унет на разматрање закон о стварању Националне гарде, а мобилизација гарде ће започети у најскорије време.

Аваков је рекао да ће око 20.000 гардиста бринути о реду и миру у земљи и чувати границе Украјине.

„То је своје врсте одговор на дестабилизацију која се врши споља. И то није војни одговор. То ће бити организовани одговор грађанског друштва“, – написао је Аваков на својој Фејсбук страници.

11.25 – Парламент Крима: Усвојена декларација о независности

Врховни савет Крима донео је декларацију о независној аутономији републике и Севастопоља, каже се у саопштењу на сајту парламента.

Документ су усвојили посланици даје правну основу да се декларише улазак полуострва у састав Русије као и одржавање републичког референдума 16. марта на ком ће се и донети одлука о статусу Крима. Ако решење буде подржано од стране самих становника Крима на референдуму онда ће полуострво бити проглашено независним и сувереним. Затим ће се република Крим обратити Русији с молбом да је укључе у састав државе у својству федеративног субјекта.

11.10 – Доњи дом руског парламента разматраће 21. марта Предлог закона о припајању страних територија које изразе такву жељу, као и убрзање процедуре издавања пасоша грађанима таквих подручја.

11.08 – Председник прелазне украјинске владе Арсениј Јацењук је оптужио Русију да својим све већим војним присуством у украјинском аутономном региону Криму покушава да подрије светски безбедносни систем.

Јацењук, који ће у четвртак отпутовати у САД где ће разговарати са америчким председником Бараком Обамом, изјавио је говорећи о ситуацији на Криму: „Ово није конфликт између две стране. Овде је реч о активностима Руске Федерације које имају за циљ да подрију систем глобалне безбедности“, пренео је Ројтерс.

11.03 – Савет за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине тражи од парламента да у земљи формира националну гарду и објави делимичну мобилзиацију, саопштио је на заседању Врховне раде у уторак Александар Турчинов коме је парламент поверио дужност председника државе, објавиле су РИА Новости.

„Формирати националну гарду на основу унутрашње војске која ће имати за циљ заштиту земље и грађана од спољашњег и унутрашњег напада. Објавити делимичну мобилизацију у националну гарду Украјине и у оружане снаге Украјине“, прочитао је Турчинов захтев СНБО.

10.25 – Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, који борави у посети балтичким државама, рекао је данас у Естонији да Немачка веома озбиљно дели забринутост својих балтичких партнера, поводом ситуације на Криму и у Украјини, преносе немачки медији.

Виктор Јанукович поручује да ће се вратити у Кијев. Обратио се јавности из Ростова у Русији. 

МОСКВА – Опозвани председник Украјине Виктор Јанукович поручио је да остаје једини легитимни председник и врховни командант оружаних снага Украјине, изразивши уверење да ће ускоро моћи да се врати у Кијев.

Он се данас обратио јавности по други пут у последњих десетак дана из Русије.

„Остајем не само једини легитимни председник Украјине, већ и врховни командант оружаних снага”, рекао је Јанукович на конференцији за новинаре коју је одржао у руском граду Ростову на Дону, у изложбеном центру „Вертол експо”.

„Сигуран сам да се војници неће повиновати наређењима криминалаца”, истакао је Јанукович, а преноси Ројтерс.

Он је оценио да су председнички избори у Украјини који су заказани за 25. мај „апсолутно нелегитимни и незаконити”.

„Чим околности дозволе – а сигуран сам да ће то бити ускоро – сигурно ћу се вратити у Кијев”, поручио је опозвани председник, наводи АФП.

Према његовим речима, градовима у Украјини патролирају маскирани наоружани људи, а безакоње је у порасту, преноси „Раша тудеј”.

Јанукович је рекао да се Крим отцепљује од Украјине, а за развој догађаја на том полуострву, које у недељу организује референдум о отцепљењу и припајању Русији, окривио је противнике који су га отерали са власти, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, власт у Кијеву преузела је „банда ултранационалиста и неофашиста”, наводи АФП.

Пре или касније, упозорио је, нове прозападне власти у Украјини биће позване на одговорност за своје акције и патњу кроз коју народ пролази.

„Ми ћемо превазићи ове недаће, народ који сте разочарали ће у томе успети и земља ће се подићи и ујединити”, поручио је Јанукович.

Он је, такође, оценио да је америчка финансијска помоћ Украјини незаконита пошто, како је навео, амерички закон не допушта пружање помоћи нелегитимним владама.

„Закон САД не допушта влади да помаже бандитима”, закључио је Јанукович, наводи британска агенција.

За разлику од претходне конференције за новинаре коју је такође одржао у Ростову и која је прилично дуго трајала, Јанукович, који је и овога пута говорио на руском, данас је само прочитао саопштење у трајању од седам минута, а потом је отишао не одговарајући на питања.

Неки руски медији су крајем прошле недеље објавили непотврђене гласине да је Јанукович доживео срчани удар и да се опоравља у једној московској болници.

Јанукович (63) се у петак, 28. фебруара, први пут појавио у јавности после свог опозива са места председника на конференцији за новинаре у Ростову на Дону у Русији, на којој је истакао да је и даље легитимни лидер Украјине, за кризу у земљи је оптужио Запад, а Русију позвао да делује.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва поштује вољу народа Крима

* Обавезна поља