Ми немамо ниједан разлог да не градимо одличне односе са Србијом, рекао је Здравко Кривокапић кога су сви посланици нове већине у Скупштини Црне Горе предложили за премијера и додао да ће политичка судбина Мила Ђукановића и Душка Марковића, „бити онаква какву заслужују , како нас то учи искуство из осталих земаља света“.

„Од мене се тражи извињење председнику Србије Александру Вучићу, а ја питам за шта треба да се извиним? Хришћанин сам, кажем извини, кад погрешим. Уместо извињења, позивам руководство Србије да сарађујемо, да поново градимо оно што су неки порушили у протеклих 30 година“, истакао је Кривокапић у интервју порталу Нова.рс.

Према његовим речима, нова Влада у Црној Гори мораће пре свега да анализира какав јој је терет оставила одлазећа власт, и да је за Црну Гору од изузетне важности да његује братске односе са Србијом.

Он је подсетио да према Уставу мандат за састав нове владе најпре треба да повери предсједник Црне Горе и од тог тренутка тече законом предвиђен рок у којем влада треба да се формира. Очекујем да ће нова Влада Црне Горе бити формирана у законом предвиђеном року, рекао је он.

Не верујем да нова влада може да направи иједан сврсисходан корак без скенирања постојећег стања. Морамо да утврдимо прецизно шта нам је оставила претходна власт као терет и на основу тога ћемо направити стратегију санирања очито тешког стања, рекао је Кривокапић.

На питање да ли очекује опструкције, Кривокапић је истакао да је Мило Ђукановић политичар који се живот није бавио ничим другим осим политиком.

„Не бих потценио капацитете господина Ђукановића, као што не бих потценио ни његову потребу да заштити своје послове, којих је у Црној Гори и превише. Ипак, изнад свега и пре свега не бих потценио грађане Црне Горе, који су након тридесет година рекли доста таквој политици. Ђукановић ће бити пред избором да ли да слуша свој политички инстинкт или своје нагоне за самоодржањем. Верујем да је схватио да он више нема подршку оних који су за њега гласали претходних година, као ни оних који су против њега били све време“, оценио је Кривокапић.

Политичка судбина Ђукановића и одлазећег премијера Душка Марковића, према речима Кривокапића, биће управо онаква какву су заслужили.

„И то не говори Здравко Кривокапић, то нас учи искуство из осталих земаља свијета. Нађите ми један пример у којем аутократе и диктатори имају срећан крај. Да будем прецизан, овде говорим само о политичким последицама и политичком крају“, прецизирао је Кривокапић.

Кривокапић је рекао да су Алекса Бечић и Дритан Абазовић будућност Црне Горе, заједно са осталим младим људима њихове генерације, којих има у све три победничке коалиције.

„Млади, образовани, некорумпирани и изнад свега патриотски оријентисани млади људи. Иако су млади годинама, они нису почетници у политици и није ме стид да признам да бих са својих 62 године и те како имао шта да научим од њих“, рекао је Кривокапић.

Здравко Кривокапић у холу Скупштине – Фото: В.Кадић/Вечерње Новости

Он је истакао да су Андрија Мандић и Милан Кнежевић ветерани црногорске политичке сцене, можда раме уз раме и са самим Ђукановићем.

„Они су дуго у политици, дуго су одржавали ватру отпора режиму и то је за свако поштовање. Не бих рекао да сам променио мишљење о њима, али сада сам у прилици да изнутра сагледавам политику и процесе. Наравно, деси се понекад да нам виђење није подударно. То приписујем и свом неискуству, али није тајна да на поједина питања гледамо другачије. Али, има она изрека и кад се слажемо и кад се не слажемо нека то буде у љубави. Што се мене тиче – биће тако“, истакао је Кривокапић.

Кривокапић је поновио да је у политику ушао након што је претходна власт усвојила дискриминаторски Закон о слободи вероисповести.

„Улога Цркве у рушењу режима је неспорна, и то је јасно свима. Само бих волео да прецизирам одмах сада, Црква је у тај процес увучена, јер је морала да се брани. Величанственим литијама, које су биле мирна хришћанска побуна, Црква је практично артикулисала незадовољство многим другим стварима у црногорском друштву. Било је само потребно да се на политичком тржишту појаве партије које то незадовољство могу да капитализују на изборима, што се и догодило. Колико ми је познато, а ценим да сам добро информисан, Црква је своје амбиције да се укључује у политички живот завршила оног момента кад је чула обећање нас из три побједничке коалиције, да ћемо повући спорни Закон о слободи вероисповести“, рекао је Кривокапић.

На констатацију да су истицали да је пројекат митрополита Амфилохија, Кривокапић је рекао:

„Ја сам хришћанин, идем у цркву и то је цела истина. Ако сам ја крив и ако је то мој грех, прихватам да сам грешник. Ја сам универзитетски професор, имам петоро деце и двоје унучади. Превише да би био „нечији“ пројекат. Имена митрополита Амфилохија, који је данас један од најобразованијих и најпаметнијих Црногораца, нису достојна таквих квалификација“, оценио је он.

Поводом његове изјаве о блиским односима Мила Ђукановића и председника Србије Александра Вучића и позва да дође у Београд и да донесе доказе, Кривокапић је рекао:

„Хтео бих да се нашалим противпитањем – да ли то значи да сам на неком суду, ако се од мене траже докази? Недопустиво је да председник Србије Александар Вучић за осам година, колико је на власти, ниједном није дошао у Црну Гору. Ни као премијер, ни као председник. Ни господин Ђукановић није ишао у Београд. Извините, то је неприхватљиво за моје поимање односа са Србијом“, рекао је он.

Како је истакао, Србија Црној Гори није само суседна земља, већ је Србија братска земља.

„Тамо нам живе браћа, рођаци, кумови, студирају нам деца, лече се наши људи по болницама. Од мене се тражи извињење председнику Вучићу, а ја питам за шта треба да се извиним? Хришћанин сам, кажем извини кад погрешим. Уместо извињења, позивам руководство Србије да сарађујемо, да поново градимо оно што су неки порушили у протеклих 30 година. Позивам их да својим личним односима, заснованим на поштовању, покажемо и нашим грађанима да нема нико ко може стати између односа наше две државе“, саопштио је Кривокапић.

Према његовим речима, нема разлога за лоше односе између Србије и Црне Горе.

„Ми немамо ниједан разлог да не градимо одличне односе са Србијом, а готово да нема области у којој се ти односи нису покварили. Ја сам и више него спреман да дам све од себе да ти односи буду оно што и наши грађани од нас очекују. Односно онакви како то од нас историја и традиција налажу. Уосталом, да буду онакви како то од нас траже и наши европски пријатељи, који су регионалну сарадњу поставили високо на листи својих приоритета,“ закључио је Кривокапић.

Митрополит Амфилохије и Здравко Кривокапић у ноћи изборне победе – Фото: Снимак екрана/YouTube

КРИВОКАПИЋ: ПОЗИВ ВУЧИЋУ ДА ПОСЕТИ ЦРНУ ГОРУ

Кандидат за мандатара црногорске владе Здравко Кривокапић изјавио је да је спреман да се извини председнику Србије Александру Вучићу, као што је, како каже, као хришћанин спреман се извини сваком ако је погрешио.

Кривокапић је истакао да ће, када буде премијер, први званични позив да посети Црну Гору упутити председнику Србије. Гостујући на подгоричкој А1 ТВ, Кривокапић је потврдио да је у емисији на БиХ ТВ рекао да су председник Александар Вучић и председник Мило Ђукановић већи пријатељи него што су он и његов кум.

Потврдио је да је у истој емисији рекао да га Вучићеви медији нападају због послова које Вучић има са Милом. Тврди, међутим, да у тој изјави никада није повезао Београд на води са било каквим везама између председника Србије и председника Црне Горе.

Када је то рекао мислио је, каже, да се он са својим кумом виђа једном у четири године, а Вучић и Ђукановић су се, додаје, видели на неком самиту, у децембру 2019. године. На опаску да је мало ублажио тон и питање да ли је то након саопштења Амбасаде Србије у Подгорици, захтева Милана Кнежевића да се извини Вучићу или се само покајао, Кривокапић је поновио:

“Ја сам рекао то што сам рекао и знам зашто сам то рекао. Али нисам рекао како је то доживљено. Молио бих да грађане да погледају ту емисију “Фејс ту Фејс”… Нисам имао злу намеру, већ само сведочио да су се Вучић и Ђукановић сретали и да су то били радосни сусрети… Зашто нису ту радост пренели на две државе”, рекао је Кривокапић

Вучић и Ђукановић – Фото: Снимак екрана/YouTube

“ДВА БРАТСКА И КУМОВСКА НАРОДА”

Не жели каже да прича о томе, јер не би да те “личне односе пресликава на оно што је много значајније, а то је да су грађани Србије и Црне Горе два братска и кумовска народа”. Грађани двеју држава, сматра, не би требало да доживе те реакције које су у овом тренутку тако исказане, јер не представљају оно што је најважније. А најважније, према његовим речима, је да Србија и Црна Гора имају добре институционалне односе.

Коментаришући прозивке да као премијер Црне Горе неће прво посетити Београд, Кривокапић каже да ће то тако бити, али да из ове мисије позива лично председника Вучића да посети званично Црну Гору. Додао је да председник Вучић ни као премијер, ни као председник није посетио званично Црну Гору, као ни да Ђукановић није посетио званично Србију, а сви, како тврди, “знамо да је у Београду више пута био незванично”.

“Молим грађане Србије и Црне Горе да ово не доживе као сукоб са било ким. Ја желим најбоље односе управо са Србијом и покушаћу својим деловањем да покажем да је то могуће урадити, али и да то не буде лични однос председника или премијера, макар се звао Здравко Кривокапић, са неком другом особом из региона”, навео је.

Истиче да са Србијом и са свима жели односе на узајамном поштовању и што је, како наводи, најважније да та реч која је изговорена с једне или друге стране не буде “мера односа које се преплићу на државном нивоу”.


Извор: ФоНет, Данас, Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Кривокапић: „За шта да се извиним?“ Позив Вучићу да посети Црну Гору

* Обавезна поља