Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је српска страна прихватила компромис за деескалацију ситуације на КиМ. Вучић је пренео да су се обе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада. Како је додао, Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања. Успоставља се „стикер“, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, навео је Вучић.

Александар Вучић се обратио јавности након церемоније обележавања почетка радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш-Брестовац, којој је присуствовала и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Вучић је саопштио да је српска страна прихватила компромисни предлог за деескалацију ситуације на КиМ, што је на Твитеру потврдио и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

„Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и сматрам да је важан за нашу страну“, рекао је Вучић.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада, 2. октобра од осам сати, и да се Росу повуку најкасније до 16 сати тог дана.

Такође, како је додао, Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком 2, од 4. октобра од осам сати успоставља се „стикер“, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему ће се тек разговарати у Бриселу.

Такође, као тачка 3, договорена је радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

„Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалошког формата. То је оно што је постигнуто“, рекао је Вучић.

„У централној Србији остају стикери за таблице РКС“

Председник је објаснио да, када је у питању улазак возила са КиМ у централну Србију, остаје исти режим, што значи да се увек стављају стикери за таблице РКС, а да при уласку на КиМ нашим људима неће бити скидане таблице и стављане пробне, већ стикери преко амблема.

„Не можемо да пустимо и кажемо да постоји република Косово са грбом, на то стављамо стикер, али то нема везе са свим овим. Остаје исти режим као што је био и до сада што се централне Србије тиче“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Нишу, замољен да прецизира договор око таблица.

Вучић је додао да је приштинска страна желела да Србима ставља таблице проба, да нам скину КМ таблице или таблице других места јужно од Ибра, али да су углавном у питању КМ таблице, јер друге постоје у минималном броју.

„Сада неће скидати те таблице и неће давати пробне РКС таблице које би наши људи морали да носе са ознакама државности Косова, него ће преко наших амблема да ставе стикер. То је јединио што се мења“, објаснио је Вучић.

Александар Вучић цвећем дочекује Урсулу фон дер Лејен на аеродрому, 30.09.2021 – Фото: Инстаграм/АВ

Вучић: Договор има неке мане

Вучић је оценио да договор има неке мане.

„Једна је што ће до неког, претпоставља се тежег решења, морати да се дође у наредних шест месеци. Такође, што споразум омогућава коришћење свих таблица са именима свих српских градова, али у пракси јасно је да ће моћи да се користе само на северу Косова. То за Србе није превелики проблем, јер сви јужно од Ибра имају КС таблице“, објаснио је он додајући да има око 9.000 возила са српским КМ таблицама.

Указао је да је донета одлука да се ствар реши стикерима, тако што ће се стављати стикер на грб.

Поновио је да је Београду важно да се Росу повлачи, да није било жртава, да је сачуван мир, и да ћемо сада моћи да говоримо о великим стварима економског напретка у целој земљи, укључујући и КиМ.

Курти: Утврђен реципроцитет регистарских ознака возила

Аљбин Курти – Фото: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD/POOL

Председник владе у Приштини Аљбин Курти изјавио је да је договором у Бриселу о регистарским ознакама „утврђен реципроцитет регистарских ознака возила“.

„Пошто ће блокаде бити уклоњене, наша специјална јединица не мора остати тамо и увек остаје спремна да убудуће интервенише у било којем од истих или сличних прекршаја. Наравно, наша полиција ће примењивати реципроцитет регистарских таблица. КФОР ће тамо остати око две недеље како би се уверио да је све безбедно“, навео је Курти на Фесјбуку.

А у својој првој изјави о постигнутом договору Курти је изјавио да је српска страна у Бриселу поставила четири услова и да ниједан није испуњен.

Курти је потврдио да је договором практично утврђен реципроцитет регистарских ознака на возилима.

„С обзиром да ће регистарске таблице Косова у Србији бити покривене државним симболом, све регистарске таблице Србије без разлике такође ће бити покривене својим симболом на територији наше државе“, навео је он.

Поводом договора да специјалне јединице косовске полиције РОСУ напусте Јариње и Брњак до 2. октобра, Курти је навео да су оне боравиле на тим прелазима од 20. септембра како би заштитиле прелазе због блокаде.

„Пошто ће они отићи, наша специјална јединица не мора да остане тамо, али увек остаје спремна да интервенише у било ком сличном кршењу у будућности. Наравно, наша гранична полиција ће у будућности наметати реципроцитет регистарских таблица“, казао је он.

Курти је поручио, како преноси Клан Косова, да „сада почиње ера када Србија почиње да учи и узвраћа“.

Реакције Лајчака и Годфрија

„Имамо договор“, написао је управо Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

„После два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и корак унапред је управо постигнут. Захваљујем се Беснику Бисљимију и Петру Петковићу на њиховој спремности да преговарају и постигну договор зарад добробити грађана“, рекао је Лајчак.

Према постигнутом споразуму који је Лајчак објавио, специјалне полицијске јединице распоређење на Јарињу и Брњаку ће бити повучене до 2. октобра у осам сати и завршиће своје повлачење симултано до 16 часова тог дана.

Кфор ће обезбеђивати Јариње и Брњак две недеље касније, како би осигурао безбедност и слободу кретања.

Лајчак Петковић током преговора у Бриселу – Фото: Танјуг

Договорено је и да од 4. октобра од осам часова ујутру почне да се примењује режим налепница за регистрске таблице, како привремена мера док се не дође до трајног решења.

Као трећа тачка договора предвиђа се формирање радне групе, коју ће чинити представници ЕУ, који ће и председавати, Београда и Приштине, а која ће радити на трајном решењу за регистарске таблице, а по ЕУ стандардима и праксама.

Први састанак групе заказан је за 21. октобар у Бриселу, а први резултати ће бити представљени за шест месеци на састанку дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу.

Подсетимо, тим поводом председник Србије Александар Вучић обраћа се из Официрског дома у Нишу.

У Бриселу су синоћ одржани преговори две делегације, али безуспешно.

Главни преговарач Београда Петар Петковић синоћ нешто пре 21.00 час завршио је билатералне разговоре са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчком.

Фон дер Лајенова и Борел поздрављају споразум

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен поздравила је данашњи споразум. „Ово је врло позитиван развој ситуације након мојих састанака са председником Александром Вучићем и премијером Аљбином Куртијем. У питању су добре вести за цео регион. Дијалог сада мора да се настави“, поручила је Фон дер Лајенова са Твитер налога.

Она је поделила и твит специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака о постизању споразума и фотографију самог споразума.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел поздравио је договор. „И Србија и Косово би сада требало да се конструктивно ангажују у дијалогу и направе брзи напредак у нормализацији односа“, написао је Борел на Твитеру.

 


Извор: РТС, Спутњик, Танјуг, Б 92, Твитер

Оставите коментар

Оставите коментар на Курти победник – Србија прихватила реципроцитет таблица

* Обавезна поља