Земље Квинте позвале су Приштину и Београд да што пре обнове дијалог и истакле да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

Владе Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД уједињене су у намери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум који ће допринети регионалној стабилности, наводи се у заједничкој изјави тих земаља.

У изјави влада пет земаља се истиче да статус кво онемогућава напредак Косова и Србије ка чланству у Европској унији и да једноставно није одржив.

Након година стагнације дошло је време, наводи се у заједничкој изјави, да се стави тачка на сукобе из 90-их и да се кроз преговоре у духу добре воље постигне споразум прихватљив обема странама који ће обезбедити безбедну и просперитетну будућност за грађане Косова и Србије.

„Стога позивамо Косово и Србију да што је брже могуће обнове дијалог под окриљем ЕУ и тражимо да се обе стране уздрже од предузимања корака који онемогућавају постизање споразума који је неопходан обема државама у циљу постизања ширих евроатлантских интеграција и свих пратећих погодности“, каже се у саопштењу.

Земље Квинте су спремне, како се наводи, да кроз подршку високом представнику ЕУ повећају улогу у процесу, али то не могу да учине све док обе стране не покажу спремност на компромис, уклоне препреке и наставе да разговарају.

„За Косово то значи укидање такси које је наметнуло Србији. За Србију то значи прекид кампање за повлачење признања независности Косова. Желимо да грађани Косова и Србије уживају плодове одрживог мира и да имају могућност да граде сопствену будућност. Спремни смо да у томе помогнемо на сваки могући начин“, закључује се у заједничкој изјави влада Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД.

ЂУРИЋ КВИНТИ: СРБИЈА ЋЕ СЕ РУКОВОДИТИ СВОЈИМ ИНТЕРЕСИМА

Србија ће наставити и даље да се руководи сопственим интересима, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поводом саопштења Квинте и истакао да се не могу у исту раван стављати они који крше Цефта споразум и они који се бране од противправног чланства дела своје територије у међународним организацијама.

Ђурић jе на ванредној конференцији за новинаре рекао да не може бити вештачке уравниловке. „Није исто када се неко брани од противправног чланства у међународним организацијама и када неко крши Цефта споразум и међународне уговоре“, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је рекао да је за Србију спорно и то што се у саопштењу јасно види какав исход желе земље Квинте и каквом ће исходу тежити и какав ће притисак вршити.

„Да, дијалог треба да се настави када таксе буду укинуте, али је јасна тенденција да се направи нека врста вештачке уравниловке, да се изједначи настојање Приштине да, кроз кршење ЦЕФТА споразума увођењем антицивилизацијских такси, крши слободе протока људи и капитала, са понашањем на које је Србија натерана, јер спречавање чланства Косова у међународним институцијама изазвано агресивним спољнополитичким понашањем Приштине у којем су имали подршку и земаља које су издале ово саопштење“, рекао је Ђурић. Казао је да с једне стране постоји јасно кршење Цефте, а са друге противправно настојање Приштине да се учлани у организације, противно Повељи УН.

Земље Квинте позвале су Приштину и Београд да што пре обнове дијалог и истакле да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

Ђурић је оценио да то што државе Квинте траже од Србије да престане да лобира за очување свог територијалног интегритета, а да, с друге стране, не траже од Приштине да обустави кандидовање тзв. Косова у бројним међународним организацијама, јасно показује који је жељени исход решавања косовског питања тих држава – прихватање независности тзв. Косова без отпора.

Каже да је Србија примила к знању саопштење Квинте, али да ће своју унутрашњу и спољну политику, када је реч о КиМ, наставити да води у складу са сопственим интересима.

Ђурић је приметио да је само неколико сати након што је председник Србије Алексаднар Вучић казао како ће наступити тешке недеље и месеци по питању КиМ стигло саопштење земаља Квинте.

„Наш народ не треба да брине, јер брига државе неће бити мања. Константан раст српске економије и српских институција допринеће да њихов живот буде извеснији, а српска дипоматска активност ће се наставити и са онима који нису на истој страни као ми, и са онима који јесу. Наставићемо јачање позиције Србије како бисмо могли да кажемо да имамо задовољавајуће резулатете на КиМ“, закључио је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да Србија ради и на терену у интересу српског народа на КиМ, али и других, било да су Горанци, Роми, додајући да ће држава удвостручити средства за помоћ на КиМ, које је већ у склопу Инвестиционог плана.

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: НИШТА НОВО У ИЗЈАВИ КВИНТЕ

Нисмо уочили апсолутно ништа ново или охрабрујуће у писаној изјави земаља такозване Квинте и сматрамо да се унапред стварају предуслови да се Београд још једном окриви за неуспех дијалога, оценио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, преноси Танјуг.

Руски амбасадор је на Твитеру навео да су очигледни сви добро познати приступи.

„Обновити дијалог је могуће само енергичним радом са Приштином и вршењем притиска на Приштину у циљу да се укину таксе и да се не допусте акције уз промену снаге”, навео је Боцан-Харченко.

Какву везу има питање успостављања дијалога са повлачењем признања једнострано проглашене независности Косова, упитао је руски амбасадор.

Он каже да је то суверена ствар других држава које схватају неспособност косовске лажне државности, као и то да се она коси са међународним правом.

Такође, наводи Боцан-Харченко, није јасно зашто се ради о евроатлантским интеграцијама.

„Квинта поново игнорише став Србије о војно-политичкој наутралности. Стварност је таква да Београд води претприступне преговоре само са Европском унијом. Дакле, тешко да ова изјава може да спада међу оне које омогућавају да се каже: ‘Урадили смо све за обнављање дијалога…’“, навео је Боцан-Харченко на Твитеру.

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Квинтина понижавајућа понуда – Таксе за престанак лобирања

* Обавезна поља