LK-KOSMAJACБРАТИСЛАВА – Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је да је „неко у Словачкој узео новац” како би нарко дилер Драгослав Космајац добио словачко држављанство.

Он је оценио да је срамота што многи нарко дилери са Балкана имају словачко држављанство, наводећи као пример Дарка Шарића и Албанца с Косова и Метохије Бакија Садикија, осуђеног за шверц хероина, пренели су бањалучки медији.

„Како је могуће да су сви ови људи купили словачки пасош? Не сумњам да је неко за то узео огроман новац”, рекао је Лајчак новинарима у Словачкој.

Космајац, кога је премијер Србије Александар Вучић означио као највећег српског нарко-дилера, добио је држављанство Словачке 13. септембра 2004. године. Власти Словачке сада испитују да ли је његова документација била исправна.

На основу држављанства, Космајац је добио личну карту с којом може да путује у све земље ЕУ, као и пасош с којим је прошле суботе отишао у Црну Гору, а затим, како тамо претпостављају, у БиХ.

Медији у региону раније су објавили да је Космајац личну карту добио у истој станици полиције у Братислави као и Дарко Шарић две године касније.

Драгослав Космајац (61), у ноћи између петка и суботе, неколико сати пошто га је премијер Србије Александар Вучић означио као највећег српског нарко дилера Србије, ушао је у Црну Гору на граничном прелазу Јабука-Ранче.

Подгоричке „Вијести” су тада објавиле да је лоциран у Херцег Новом као и да је власник луксузне виле у рисанском насељу Стрп.

—————————————-

Космајац мења локације

Подгорички лист „Дан”, позивајући се на изворе из полиције, објавио је да је Драгослав Космајац напустио Црну Гору у ноћи између недеље и понедељка и да црногорска полиција претпоставља да је отишао у Босну и Херцеговину. Космајац је крајем прошле недеље из Србије допутовао у Црну Гору са словачкомличном картом, потврдила је раније Управа полиције Црне Горе.

Полиција је саопштила да за њим није расписана међународна потерница и да се црногорским државним органима поводом Космајца званично нису обраћали надлежни органи Србије.

Саговорници „Дана” навели су да је Космајац у ноћи између петка и суботе преко граничног прелаза Јабука–Ранча легално ушао у Црну Гору.

Приликом изласка из Србије Космајац је прошао контролу граничне полиције Србије, а након тога, по уласку у Црну Гору, прошао је и провере тамошње полиције. Он је с валидним словачким документима легално ушао у Црну Гору – казао је саговорник „Дана” из полиције. Приликом преласка границе, у аутомобилу са њим била је још једна мушка особа, највероватније његов син.

Полиција је у недељу у насељу Мељине код Херцег Новог ухапсила Космајчевог сина Лазара (24), због кршења Закона о јавном реду и миру. Лазар Космајац је био сувозач у „мерцедесу” који је полиција покушала да заустави због контроле. У ауту су била двојица, а возач је додао гас и побегао. Лазар Космајац се касније вратио до патроле сам и признао да је погрешио. Судија за прекршаје казнио га је са десет дана затвора и спроведен је у затвор Спуж.

Драгослав Космајац поседује вилу у бококоторском заливу. Он се у „белој књизи”  МУП-а Србије из 2001. године третира као један од најзначајнијих трговаца дрогом у региону.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Лајчак о словачком држављанству Космајца

* Обавезна поља