sergej-lavrov(6)МОСКВА — Руски партнери на Западу требало би да посвете пажњу бомбардовању СРЈ, КиМ и распаду Либије, а не само Криму, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Што се тиче међународног права и пажње коју оно има у последње време, пре свега у вези са Кримом, желели бисмо да се наши западни партнери не мање ревносно односе и према другим случајевима који су се десили недавно у модерној историји“, рекао је Лавров, а преноси Тасс.

Лавров је рекао да се Москва „доследно залаже за уважавање међународног права у пуном капацитету његових циљева и принципа“.

„То бомбардовање земаља чланица ОЕБС-а једне земље чланице, имам у виду Југославију, ситуација са једностраним проглашењем независности Косова – без икаквих референдума. Нико ту није дизао глас нити питао зашто се то десило без референдума“, истакао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је рекао да су лидери националиста у Украјини пре годину дана отворено позивали на прогон или уништење Руса на Криму, али да Запоад на то није реаговао.

„Журба да се укине статус мањинским језицима у Украјини праћена је антируским изјавама. Јарош (Дмитриј, лидер Десног сектора) рекао је крајем фебруара прошле године да Руси никада неће прихватити украјинску културу, никада неће славити (украјинског националисту Степана) Бандеру, да се Руси не могу променити, и зато на Криму Руса не треба да буде, те их треба или протерати или уништити“, казао је Лавров и додао да нико од руских партнера „на такве изјава није реаговао“.

Према његовим речима, и напад на Ирак изведен је са „отворено измишљеним изговорима“ а у случају Либије „грубо је злоупотребљен мандат УН“.

„Уништена је држава и сада сви покушавају да је обнове, а питају се само једно: како да се спречи распад и других земаља тог региона“, рекао је Лавров.

Истичући да све те чињенице треба да истраже историчари, шеф руске дипломатије рекао је да се у практичној политици не могу достићи резултати уколико се не буде памтило зашто се шта догодило на међународној сцени „грубим подривањем међународног права“.

„То треба памтити”, истакао је Лавров.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров подсетио Запад на Југославију и Косово

* Обавезна поља