Руска страна подржаће све добровољно постигнуте споразуме између Београда и Приштине, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре у Москви.

„Споразумe постигнутe у Вашингтону између председника Србије и представника Приштине, посматрамо споразумима постигнутим између ових страна“, рекао је Лавров.

„Претпостављамо да је то учињено у интересу решавања ситуације и немамо разлога да сумњамо да српско руководство наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 Савета безбедности УН“, додао је он.

Према његовим речима, руска страна ће, како је више пута говорио председник Владимир Путин, чврсто подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове резолуције.

„И подржаћемо сваки споразум који је добровољно постигнут између Београда и Приштине“, истакао је Лавров.

Министар је истакао да ће Москва такође обратити пажњу и на то да је по овом питању „већ договарано 2013. године уз посредовање ЕУ“. Лавров је додао да „то Брисел не би смео да заборави, између Београда и Приштине постигнут је споразум о оснивању Заједнице српских општина Косова који је осигуравао законска права српског становништва ове покрајине“.

Сергеј Лавров – Фото: МИП Русије/Спутњик

„Прошло је седам година. Европска унија је у том тренутку била веома поносна на такво достигнуће. Ми смо, такође, поздравили ово достигнуће. Заправо, то је био веома важан корак… – у том погледу ништа није учињено и, уопште, подсећамо Европску унију на то“, нагласио је Лавров.

„Пре неки дан председник Вучић је боравио у Бриселу, где су настављени контакти о косовским питањима и надамо се да наше колеге из Европске уније неће заборавити да је уз њихово посредовање постигнуто нешто што власти у Приштини потпуно игноришу“, закључио је министар.

Нова рунда политичког дијалога на високом нивоу између Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, у којој су учествовали председник Србије Александар Вучић и такозвани косовски премијер Авдулах Хоти, одржана је у понедељак у Бриселу. Претходно је српска делегација на челу са Вучићем боравила у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама, где је обавила разговоре са Хотијем, након чега су стране потписале споразум о економској сарадњи уз посредовање америчког председника Доналда Трампа.

ГРЕНЕЛ – ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ УДАЉАВА СРБИЈУ ОД РУСИЈЕ И КИНЕ

Ричард Гренел – Фото: Снимак екрана/YouTube

У Вашингтону се у четвртак и петак разговарало о односима Србије и Косова, али су за америчку администрацију кључне ставке документа о “економској нормализацији” то што он уређује односе две стране са Израелом и што их “удаљава од Русије и Кине”. У том смислу, “економска нормализација” између Београда и Приштине “велика је дипломатска победа Доналда Трампа”, рекао је америчким медијима специјални изасланик Доналда Трампа за мировне преговоре између Србије и Косова и домаћин и иницијатор састанка у Вашингтону, Ричард Гренел.

За Гренела, како преноси КоССев, главни резултат “преузетих обавеза насталих као резултат посредовања” (brokered commitment како је у ауторском тексту назвао форму документа потписаних у Вашингтону) Косова и Србије, није у односима између две стране, већ у односима две стране са Израелом, Русијом и Кином.

Говорећи о деловима споразума о економској нормализацији између Београда и Приштине, који, на изненађење многих, регулише дипломатске односе две стране са Израелом и проглашава Хезболах терористичком организацијом, Гренел је навео да су те тачке битне због тога што је циљ САД да “тај део света натерамо да нагиње више према Западу”.

“У том смислу три аспекта споразума су битна. Први, то што се Хезболах карактерише као терористичка организација; други, то што су обе стране прихватиле да диверзификују изворе енергије. За Србију, где 100 одсто њихове енергије долази из Русије, то значи да су се сложили да имају различите изворе. То значи да се удаље од Русије. Најзад, договорили су се да признају Израел и продубе везу са Израелом. Србија ће до следећег јула преместити амбасаду у Јерусалим, а Косово и Израел ће признати једно друго по први пут. Све ово помера тај регион да нагињу више ка Западу и удаљава их од Русије и Кине. Ово је велика дипломатска победа Доналда Трампа”, рекао је Гренел у кратком интервјуу за ЈСЛ.

На ову изјаву долази и констатација новинара да је и “Босна најавила пребацивање амбасаде у Јерусалим” што види као пример тренда који би одлука Србије и Косова могли да покрену.

“Уместо да Србија и Косово гледају ка Кини и Русији, они ће се окренути Америци и западњачким бизнисима у Европи како би почели да шире свој пословни сектор. То значи да ће много људи у Србији и на Косову радити у компанијама које имају западне вредности, што ће се годинама пренети и на њихове породице и трансформисати регион”, Гренелова је оцена.


Извор: Спутњик/КоССев

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров и Гренел о Вашингтонском споразуму

* Обавезна поља