sergej-lavrovУ овом тренутку, Европа се интересује за нови гасовод „Турски ток“ који може да повећа њену енергетску безбедност и заштити је од проблематичних транзитера, сматра шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Сада ћемо предложити алтернативни („Јужном току“) пројекат. Према њему показују интересовање у Европи – тзв. „Турски ток“. У току су конкретне дискусије и дебате. Очекујемо да ће бити реализован и да ће омогућити да се повећа енергетска безбедност Европе, осигуравши је од проблематичних транзитера“, казао је Лавров новинарима у среду.

Јужни ток је обустављен, због дискриминаторског односа Европске комисије

Ситуација са гасоводом „Јужни ток“ је врло јасна – обуставили су га због дискриминаторског односа Европске комисије, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ситуација са „Јужним током“ је врло јасна: пројекат је обустављен, пре свега, зато што је био предмет дискриминаторског односа од стране Европске комисије“, казао је руски министар на прес-конференцији у среду.

Русија је почетком децембра саопштила да обуставља изградњу гасовода „Јужни ток“ који је требао проћи испод Црног мора и достави гориво балканским републикама, Мађарској, Аустрији и Италији. Пројекат је напуштен услед неконструктивне позиције ЕУ.

Руски председник Владимир Путин је 1. децембра 2014. године, током посете Турској, објавио да у „садашњим условима Москва неће реализовати пројекат Јужни ток”, јер није добила дозволу од Бугарске и ЕУ. Он је истовремено најавио да је Москва спремна да изгради други систем гасовода до Турске и да направи гасно чвориште на граници Турске и Бугарске.

Пола земаља ЕУ жели укидање санкција против Русије

Око половине земаља-чланица ЕУ сада тражи да се укину санкције против Русије, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на прес-конференцији у среду.

Према његовим речима, садашњи стадијум жеље европских партнера да се укину санкције против Русије показује да, када се доносе одлике засноване на заједничкој одговорности и донесене након америчких партнера, то је касније тешко вратити у првобитно стање.

Sergej Lavrov

РФ предлаже да се утврди неприхватљивост државних преврата, као средства смене власти

Русија предлаже да се утврди неприхватљивост државних преврата, као средства смене власти, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на прес-конференцији у Москви.

„Ми смо предложили на последњој сесији Генералне скупштине УН да се донесе резолуција о неприхватљивости државних преврата, као средства смене власти. Такве норме дејствују у Афричком савезу и интеграционим савезима Латинске Америке“, казао је Лавров и додао:“Навешћу један цитат: „САД категорички осуђују сваки покушај преузимања власти неуставним путем“. Ово се односило на покушаје државног удара у Гамбији. О Украјини тако није било речено, већ да је „народ устао против омражене владе“.

„Било би непоштено и недостојно пажње да једни критеријуми важе за Гамбију, а други за све остале“, сматра министар.

Испоруке наоружања у Украјину у супротности су са нормама ЕУ и ОЕБС

Испоруке наоружања низа земаља НАТО и ЕУ у Украјину у супротности су са нормама ЕУ и ОЕБС, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Председник Путин је у више наврата говорио да тамо, осим совјетског и руског наоружања, никаквог другог нема у читавој Украјини. Није било до недавно, док нису почели да испоручују наоружање неки ваши (украјински) суседи из земаља НАТО и ЕУ“, изјавио је Лавров на прес-конференцији у среду.

„Сматрамо да испоруке наоружања у зону сукоба противрече свим кодексима ЕУ и кодексима ОЕБС“, нагласио је министар.


Извор: Глас Русије, Танјуг,

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о актуелним темама

* Обавезна поља