Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров за српске медије је говорио о најновијим развојима догађаја у Украјини и о најважнијим међународним темама које су тренутно актуелне.

Знамо какав се притисак врши на Србију – рекао је Лавров на почетку обраћања – и видимо на Балкану покушај САД да наметну своју хегемонију.

О западним санкцијама Русији

Увек ће бити нађен повод јер је циљ да се обуздава Русија на стратешком плану. Једино што је запањујуће у овој етапи то је експлозија пећинске русофобије коју лидери западних држава активно подстичу – рекао је руски шеф дипломатије.

На питање има ли изолације Русије, Лавров је одговорио:

„Никакве изолације нема. О њој говоре они који су се ментално помирили с диктатуром Запада“.

Демилитаризација и денацификација Украјине су обавезни елементи договора којима тежимо. Ако погледамо како се према руским заробљеницима понашају људи из нацистичког батаљона Азов, све ће вам бити јасно.

Дубоко уважавамо српски народ

– Дубоко уважавамо српски народ, српску културу, српску историју, њихову приврженост традиционалним пријатељима, и сигурни смо да ће они наставити са паметним избором у овој ситуацији – рекао је Лавров.

Саме САД се плаше изолације

– Имамо огроман број партнера, у азијско-пацифичком региону, у Латинској Америци, имамо добре односе с низом међународних организација. И наравно, у стратешки најважнијем региону, а имам у виду Евроазију, формиране су и успешно раде уз учешће Русије организације попут Шангајске организације за сарадњу. Са Кином имамо најбољу сарадњу у историји, развијамо сарадњу с Индијом, земљама Латинске Америке.

– Запад покушава да врши изолацију Руске Федерације тиме што предочава аритметичке резултате гласања у УН. Знамо каквим су уценама изложене те земље. За нас то значи само једно, да се САД саме плаше изолације. Ако су већ толико уверене у своје вредности, онда нека своје позиције изнесу и пусте друге земље да направе свој избор. Нека бирају слободно, без икаквог притиска.

– Ако погледамо како функционише савремени Запад и како су САД покориле читаву Европу, видећемо да руководе не само НАТО и ЕУ користећи његову инфраструктуру у интересу јачања војно-политичких позиција САД. Ако видимо како се понаша тај савез НАТО и ЕУ према другим државама, то је чиста аутократија.

Сергеј Лавров током видео-конференције за српске медије – Фото: Снимак екрана/Вечерње Новости

Састанак Путина и Зеленског

На питање да ли је могућ састанак Путина и Зеленског, Лавров одговара:

– Председник Путин је рекао да никад није одбијао сусрет, само да је потребно да он буде добро припремљен. Састати се и само разменити мишљења било би контрапродуктивно.

– Преговори с украјинском страном се настављају, сутра у Истанбулу ће бити нови састанак и ми смо заинтересовани да буде постигнут резултат, пре свега да се прекине убијање становника Донбаса, о чему је западна јавност ћутала и ниједном није критиковала док је бомбардована цивилна структура и гинуло на хиљаде цивила.

Страни плаћеници у Украјини

– Били смо међу онима који су годинама упозоравали западне партнере да на Балкану активно делују они који су врбовали за Исламску државу, упозоравали смо какве последице то може имати за саму Европу. Позната је статистика – да Приштина има антирекорд по броју оних који су отишли да ратују у Сирију и Ирак. Потом су се чудили откуд они који су секли главе по Европи – рекао је Лавров –  Упозоравали смо западне колеге да украјинске амбасаде нуде услуге слања плаћеника у Украјину чиме крше међународне конвенције и дискредитују статут дипломатских представништава.

Неки од тих плаћеника су давали изјаве по мрежама и јасно је да иду да ратују за новац.

Што се тиче подршке Приштине Кијеву, ради се о томе да је Приштина самопроглашена, криминална, квазидржава која само жели да искористи ситуацију да би остварила признање своје квазинезависности.

Наш став је познат, ми смо упозоравали на недопустивост подстицања понашања Приштине и залагали смо се да се питање решава на основу резолуције 1244. Споразум о формирању ЗСО направљен је још 2013. године, а кад подсећамо наше западне колеге да то није спроведено – они ћуте.

Уверен сам да ЕУ неће вршити притисак на Приштину да испуни договор чији је гарант била ЕУ. Неће вршити притисак ни САД. Оне се осећају сјајно, направиле су базу Бондстил и спремне су да Приштини све опросте.

О циљу акције у Украјини

– То је безусловно отклањање претњи које су биле узрок погибије хиљаде људи. Те претње је пратило ћутање Запада. Ако се Запад сад сетио хуманитарног права и потребе да се спасу животи људи, ја ћу то поздравити. Али треба погледати који су узроци таквог понашања, а то је да се у Украјини стварала анти-Русија.

– Украјинска војска је пуна официра добровољачких батаљона који отворено пропагирају нацистичке идеје. Ако желимо да пратимо европске вредности, не мислим да је ту место нацистичкој пракси.

– Не може Русија да пристане на то да се од Украјине направи истурена позиција НАТО-а пуна оружја. Не можемо пристати да Запад подстиче искорењивање свега руског у Украјини.

– Где су биле наше западне колеге кад су у Украјини забрањене телевизије на руском? – рекао је Лавров.

НАТО није желео да преговара

– Кад смо предложили САД и НАТО да разговарамо о гаранцијама безбедности нико нас није чуо. Кад смо подсећали да је НАТО обећао да се неће ширити на исток, лагали су нам у лице да тога није било.

Сад кажу не треба да се плашите НАТО-а, то је одбрамбени савез. Ми смо схватали где је линија одбране НАТО-а кад је постојао Берлински зид и Варшавски пакт. Али кад је и после њиховог нестанка НАТО наставио да се шири на исток, какав је то онда одбрамбени савез.

Сад Столтенберг каже да НАТО треба да сноси одговорност за глобалну безбедност. Ето где је сад граница. И већ говори да треба проширити зону одговорност Алијансе на индопацифички регион. Ето где ће бити линија одбране.

Русија спремна да размотри Београд као место преговора

На питање да ли би Београд био добро место за преговоре, Лавров каже:

– Београд је сјајан град и са становишта позиције и његовог статуса он одговара за било какве преговоре. Ради се ипак о томе да место преговора треба да буде прихватљиво за обе стране. Имали смо преговоре у Белорусији, затим је било неколико видео-конференција. Сада ће бити преговори Истанбулу.

Сергеј Лавров током конференције за српске медије, 28-03-2022 – Фото извор: Снимак екрана/Вечерње Новости

Зашто Шојгуа нема у медијима?

На питање о гласинама да се Шојгу не види много у медијима, Лавров каже:

– Не желим да коментаришем небулозе. То је све отворена лаж. Сви су живи, здрави и раде, што се може видети и по медијима.

О агресији на СРЈ 1999. године

– Сада се више нико не сећа како је искоришћена мисија ОЕБС-а на Косову на челу са Вокером који је открио тела Албанаца преобучена у цивилну одећу. И одмах је то прогласио геноцидом.

Нама кажу да не можемо да прогласимо геноцидом оно што се дешавало у Донбасу.

– А тада је Вокер, откривши тела одевена у цивилну одећу, прогласио геноцид у своје лично име, јер му функција није давала право на то. А управо на основу те изјаве западне земље су објавиле да ће бомбардовати Београд.

– И тада је Бајден затражио да се бомбардују мостови. Кад је касније откривено да је реч о припадницима албанских наоружаних формација преобученим у цивилну одећу, то више ником није било важно.

Запад мисли да може све.

– Дволичност наших западних колега је добро позната, али ми нисмо све ове године одустајали да позивамо на јединствена правила безбедности која би била заједничка за све земље.

– Предложили смо пре 13 година да се склопи споразум о европској безбедности који би кодификовао да нико не треба да јача своју безбедност на рачун других. Рекли су нам да неће о томе да разговарају и да су гаранције безбедности могуће само у оквиру НАТО-а.

Ето такав аутократски приступ су показале наше западне колеге.

На питање о томе како ће функционисати НИС и Гаспром у условима санкција, Лавров каже:

– Убеђен сам да је то питање које ће бити решено. Ви знате какву улогу игра НИС у економији ваше земље, који удео даје буџету Србије. Уверен сам да ће решење бити нађено договором.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров за српске медије – Знамо притисак на Србију

* Обавезна поља