Li MančangБЕОГРАД – Амбасадор НР Кине у Београду о позицији Пекинга према КиМ и будућим инвестицијама: Ускоро нова фаза у пројекту пруге Београд – Будимпешта. Заинтересовани смо за изградњу термо-електране „Штаваљ“

Кина има пуно разумевање за ставове Србије према Косову и Метохији. За решавање тог питања основа је Резолуција 1244 Савета безбедности УН. Знам да је више од 100 земаља признало независност Косова, али кинеска влада остаје при свом ставу и нема намеру да га промени.

То у интервјуу за „Новости“ поручује Ли Манчанг, нови амбасадор НР Кине у Србији. У првом разговору откако је преузео дужност, истиче не само љубав према Србији и Београду, где се школовао 1978, и више пута касније службовао, већ и жељу да се стратешко партнерство две земље прошири.

– О том партнерству сведоче велики пројекти, од моста преко Дунава, ауто-пута

Е-763, па до термоелектране Костолац. Дуго пријатељство два народа недавно се видело и у помоћи у поплавама.

Могу ли да се унапреде наши односи?

– Прошлогодишња посета председника Николића је дала допринос даљем јачању стратешког партнерства. Сад придајем велику пажњу посети премијера Александра Вучића Кини, 9. и 10. септембра. Учествоваће на летњем Давосу и разговарати са нашим премијером. Очекујем много од ове посете.

Значи ли то да Пекинг покреће још инфраструктурних пројеката у Србији?

– Премијери Србије, Кине и Мађарске су заједно прогласили намеру о изградњи пруге између Београда и Будимпеште и сада очекујемо корак даље. Осам кинеских компанија има стално седиште у Београду. Једна од њих већ дуго разговара о пројекту обилазнице око Београда, а има интересовања и за термоелектрану „Штаваљ“. Компанија која гради мост преко Дунава контактира са српском страном у вези са мостом Винча. Компанија која ради у Костолцу жели да настави рад и на блоку два. Постоји и идеја о другом делу ауто-пута…

Какво је место Србије у оквиру механизма сарадње Кина – земље централне и источне Европе?

– У оквиру сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе, тренутно имамо највише пројеката са Србијом. На пример, за мост који се гради, кинеска страна је дала кредит вредан више од 200 милиона долара, за Костолац смо дали исто толико, за ауто-пут Е-763 – 300 милиона долара. Кинеска банка је дала веома повољан кредит од 800 милиона долара. Желим да Србија буде кичма те сарадње, а сматрам да она то и географски, и политички, и заслужује.

Прети ли свету конфликт већих размера, чији би окидач могао да буде сукоб у Украјини?

– Не би требало. Криза у Украјини је катастрофа која подсећа на трагедију бивше Југославије. Кинеска влада апелује да заинтересоване стране што пре путем преговора реше украјинску кризу. Када је реч о жариштима у другим регионима, цео свет треба да се усмери да их угаси политички, не силом.

Јесу ли односи Кине и САД сада релаксиранији?

– Развијамо сарадњу и успостављамо међусобно поверење. Постоје и разлике, али то је нормално. Заједно се боримо против тероризма и разговарамо о промени климе. Углавном, односи иду набоље.

И КИНА се суочава са сепаратистичким тежњама. Како одговарате на комешања на Тибету и у Синђијангу?

– У нашој специјалној админинстративној зони Хонгконг, последњих неколико месеци неке стране силе подржавају јавно и тајно, финансијски и политички, један мали део локалних људи да изазивају отпор политичким реформама владе у Хонгконгу и централној влади у Пекингу, да стварају немир и хаос. Локална влада у Хонгконгу и централна у Пекингу води стрпљиво преговоре с тим људима, али они већ имају своју политичку позадину са Запада. Поред тога, у Синђијангу и на Тибету имамо доста доказа да западне силе школују екстремисте које шаљу у нашу земљу да изврше терористички напад.

ЈЕСТЕ ли икада добили званично објашњење САД о бомбардовању ваше амбасаде у Београду 1999?

– Тај догађај је преседан у дипломатији и трагедија за нашу амбасаду. На крају смо разговарали са Американцима, они су платили материјалну штету, за троје погинулих симболичну одштету. Званично објашњење је остало да је бомбардовање амбасаде била грешка, што није прихватљиво.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Ли Манчанг интервју – Кина неће признати Косово

* Обавезна поља