LoncarПроблемом набавке апарата за зрачење бави се цела влада, јер је пацијената све више, имамо разговоре сваки дан и чинимо све како би то решили до краја године, изјавио је вечерас министар здравља Златибор Лончар.

Он је за Дневник РТС-а казао да је у току процедура са Светском банком око тендера за набавку апарата, одвојена су средства и њихови представници треба да обиђу наше центре да виде где би били ти апарати и онда ће донети коначну одлуку где могу да буду ти апарати.

„Разговарамо и са Американцима, да они уложе и убаце своје апарате и да направимо један вид јавно-приватног партнерства, а разговарамо и са произвођачима тих апарата да нађемо најбоље решење да доведемо те апарате у Србију и да почну да раде и да спасавамо људске животе“, кажао је министар.

Лончар је изјавио да га је срамота због тога што се дешава са тендером у Сремској Каменици, који је шет пута оборен, додајући да једино размишја о томе колико је људи могло да буде спасено да је то урађено на време.

„Кад људи размишљају да су пацијенти увек на првом месту, а не нешто друго, увек можете да нађете орпавдање и то је морало да се заврши до сада“. казао је он.

Министар је најавио и могућу сардњу са новоотворнеим центром у Бањалуци, али је доао да би проблем могао бити финанисјске природе, јер је у питању приватни центар.

„Гледамо да се уклопимо, тако да цена буде прихватљива за Србију и стварно се надам да ће они изаћи са коректном ценом, коју можемо да платимо и да тамо пошаљемо најугроженије људе“, казао је министар.

Када је реч о трансплантацији органа, министар здравља каже да су највећи проблем донори, због чега је веома битно радити на подизању свести грађана.

„Радује ме што видим да млади разумеју проблеме, праве представе, анимирају другове“, рекао је он.

Лончар је најавио да ће се о свим проблемима у здравству разговарати и на предстојећем самиту министара здравља из целог региона, како би се нашла зајеницкца решења.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Лончар о апаратима за зрачење

* Обавезна поља