aleksandar-vucic 3БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић оптужио је данас портпаролку Европске комисије Мају Коцијанчић да у име Европске уније покушава да га ућутка.

„Веома сам изненађен најновијим тврдњама Маје Коцијанчић и одлучно одбацујем све њене неосноване тврдње.

Србија подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и ван ње, и та слобода изражавања је основни принцип демократије. Управо зато, запрепашћен сам чињеницом да Маја Коцијанчић у име ЕУ покушава да ме ућутка, да ми забрани чак и да одговорим на питање новинара.

Свестан чињенице да сам само обичан председник Владе једне географски мале земље, а да су госпођа Коцијанчић и господин Девенпорт велики и важни функционери ЕУ, нисам ни помислио да ће само један мој мали, обични одговор новинару на конференцији за штампу изазвати такав бес моћних и значајних људи.

Питам вас госпођо Коцијанчић и господине Девенпорт, да ли ви то забрањујете председнику Владе Србије да одговара на питања новинара, да ли покушавате да ми забраните да јавности Србије саопштим да оне који плаћате ‎не говоре истину и да ли је слобода свакојаких речи дозвољена вама, а слобода изразавања и истине није дозвољена нама обичним смртницима.

Узгред, знајући како и колико су под заштитом они који су изговарали неистине о Влади Србије, грађане наше земље нисам ни обавестио да ти, који су код вас победили по строгим процедурама, покушали су да натерају Владу Србије да прихвати тендерску понуду једне западне компаније која је чак 23 милиона евра скупља од понуде српске компаније. За вас тричавих 23 милиона еввра. За мене и земљу коју водим великих 23 милиона.

На крају, истински верујем у европске вредности, у вредности ЕУ, али не верујем да су лицемерје и лаж, као и прогон оних који слободно мисле и којима не можете да наређујете сваку реч и сваки потез било каква вредност за коју се треба борити.

Мој избор је, упркос свим ризицима којима се излажем, а ваша реакција то јасно потврђује, да будем слободан и довољно одважан да водим независну и суверену земљу на путу ка ЕУ.

Узгред, ако вам лично представљам сметњу јер нећу да будем ваша лутка на повоцу, већ само слуга грађана Србије, јасно ме и недвосмислено о томе обавестите, и не брините, склонићу вам се са пута , а знам да има много оних који чекају да улогу потрчка и послушника истог секунда преузму“, наводи се у изјави премијера Вучића.

У изјави Маје Коцијанчић наведено и да „ЕУ очекује да власти Србије зајамче услове за подршку слободи изражавања и медија“, а додаје се и да је ЕУ „веома изненађена тврдњама српског премијера Вучића“.

У саопштењу ЕУ је још предочено да је „критика у медијима (као што је то у БИРН-у) битна за то да се обезбеди ваљан увид у то што раде изабране владе; владе морају за узврат бити спремне да делују сагласно тим критикама на конструктиван и транспарентан начин, уместо што покушавају да их угуше“.

Маја Коцијанчич: Изненађени смо оптужбама Александра Вучића

БРИСЕЛ – Европска унија је данас „снажно одбацила као неосноване“ тврдње српског премијера Александра Вучића да ЕУ плаћа поједине организације да воде кампању против српске владе.

То је у Бриселу саопштила представница за штампу Маја Коцијанчич, која је пренела став ЕУ да су медији као од Вучића критикована мрежа БИРН „битни за ваљан увид у оно што раде изабране власти“.

„ЕУ очекује да власти Србије зајамче услове за подршку слободи изражавања и медија“, наводи се у изјави Маје Коцијанчич.

„Ми смо веома изненађени тим тврдњама српског премијера Вучића. ЕУ подржава независно и храбро новинарство и слободу изражавања у Европи и шире“, наводи се у изјави Маје Коцијанчич, портпаролке европског комесара Јоханеса Хана и високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

„Слобода изражавања је темељно начело демократије“, истакла је порт-паролка Хана и Могеринијеве, „и ЕУ у настојањима да подржи слободу изражавања поред осталог одобрава финансијску подршку независним и невладиним организацијама широм региона на основу конкурентности и строгог поступка“.

Све финансијске подршке се дају, како је наглашено, „уз поштовање пуне уређивачке независности и одговорност за објављене прилоге“, стављено је до знања у објашњењу ЕУ.

И, како је предочено, „критика у медијима (као што је то у БИРН-у) је битна за то да се обезбеди ваљан увид у то што раде изабране владе; владе морају за узврат бити спремне да делују сагласно тим критикама на конструктиван и транспарентан начин, уместо што покушавају да их угуше“.

Српски премијер Вучић за новинаре Балканске истраживачке мреже (БИРН) рекао да су „лажови“ који су, по његовим речима, „добили паре“ од шефа делегације Европске уније Мајкла Девенпорта и ЕУ у Београду, и да су износили неистине о поступку избора фирме која ће обавити испумпавање воде из копа „Тамнава – Западно поље“.

У тексту БИРН-а под насловом „Испумпавање копа и буџета“ наводи се да је Електропривреда Србије (ЕПС) за испумпавање воде из Рударског басена Колубара ангажовала конзорцијум без искуства, чиме је знатно увећала цену тог посла.

НУНС: Притисак Вучића на новинаре Балканске истраживачке мреже

БЕОГРАД – Независно удружење новинара Србије (НУНС) данас је најоштрије протестовало због начина на који је премијер Александар Вучић говорио о Балканској истраживачкој мрежи (БИРН), коју је оптужио да лаже.

НУНС оцењује овакво понашање председника Владе Србије отвореним притиском, не само на новинаре БИРН-а, већ и угрожавањем слободе медија, каже се у саопштењу НУНС-а.

Како саопштавају у том удружењу, називање новинара БИРН-а „лажовима“, уз оптужбе да су добили новац да би „говорили нешто против Владе Србије“, је речник који припада прошлим временима и неприхватљив је за демократско друштво и државу која, како често истиче и сам Вучић, жели да постане део Европске Уније.

НУНС упозорава да успостављање критичке јавности, као саставног дела демократских система, није могуће без истраживачког новинарства којим се бави БИРН.

Александар Вучић је оптужио новинаре БИРН-а да су „добили паре“ од шефа делегације Европске уније Мајкла Девенпорта и ЕУ, и да су износили нестине о поступку избора фирме која ће обавити испумпавање воде из копа „Тамнава – Западно поље“.

У тексту БИРН-а под насловом „Испумпавање копа и буџета“ наводи се да је Електропривреда Србије (ЕПС) за испумпавање воде из Рударског басена Колубара ангажовала конзорцијум без искуства, чиме је знатно увећала цену тог посла.

Како пише Балканска истраживачка мрежа, међу фирмама које су учествовале у испумпавању воде била је компанија повезана са директором „Електромрежа Србије“ Николом Петровићем,(дугогодишњи пријатељ и кум Александра Вучића – напомена НСПМ) и једно предузеће чији је власник оптуживан за утају пореза.

Координатор БИРН-а у Србији Слободан Георгијев казао је за агенцију Бета да БИРН стоји иза свог текста, за који је рекао да је „100 одсто истинит“.

 


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Маја Коцијанчић v.s Александар Вучић

* Обавезна поља