Владимир Путин је на заједничкој конференцији за медије у Санкт Петербургу са Емануелом Макроном рекао да је са жаљењем примио одлуку Доналда Трампа да откаже већ договорени сусрет са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном у Сингапуром.

Открио је и да је са француским председником размотрио и ситуацију створену америчким иступањем из атомског споразума „велике шесторке“ са Ираном.

Нагласио је да Москва остаје привржена том споразуму и да све санкције против Техерана мимо Савета безбедности УН сматра незаконитим јер сматра да било каква ограничења државама може уводити једино СБ УН на основу међународног права.

„Сада већ многи говоре да санкције наносе штету светској економији. То је истина“ – рекао је руски лидер.

Сагласио се са француским колегом да „уставни комитет“ за Сирију треба да почне да функционише што пре под окриљем УН у Женеви.

Макрон је, узевши реч, истакао да се Париз нада да ће споразум са Ираном остати на снази. Притом је указао да Техерану треба дати гаранције да ће се споразум поштовати.

Посебно је нагласио да „признаје нову улогу Русије у међународним пословима“. Навео је да има у виду „односе које је Москва изградила у свом најближем окружењу и у неким деловима света, укључујући Блиски Исток“.

Додао је да одлично разуме“независну улогу Русије поводом неких међународних питања“.

У наставку је био још отворенији: „Париз не оспорава улогу јаког лидера на коју претендује Москва у међународној арени. Та улога, наравно, намеће и нове обавезе. Тежња ка лидерству обавезује Москву да уважава интересе других суверених држава. Сматрам да је и Русија дужна да поштује наше интересе и наш суверенитет, као и интересе наших партнера“.

Открио је да је иницирао да Русија и Француска разраде „заједнички приступ међународним односима“ и допустио могућност да то буде и формула „мултилатералне сарадње“.

Макрон је истакао да његова земља поздравља спремност Русије да сарађује са истрагом која се води поводом трагедије малезијског путничког авиона над исатоком Украјине у августу 2014.

Путин је упозорио да ће његова земља резултате истраге признати само уколико и сама буде укључена у истрагу.Указао је притом: „Тражимо од почетка да нас укључе у истрагу, али се то избегава. А Украјина је укључена иако је била дужна да затвори ваздушни простор изнад ратне зоне, а то није учинила“.

Председници Русије и Француске оценили су да је за решавање украјинске кризе приоритетно поштовање договореног у Минску.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Макрон – Русија има право на своје сфере утицаја!

* Обавезна поља