Председник Србије Александар Вучић рекао је да му је велика част што је у посети Србији француски председник Емануел Макрон. Он му се захвалио на части коју је указао грађанима Србије и додао да верује да ће својим делима умети да изразе захвалност за пружену руку према Србији.

„Имали смо дуг разговор у четири ока. Могуће је да ни са ким нисам имао тако отворен разговор. Саслушао сам га и изнео све наше проблеме, пре свега по питању решавања косовског чвора“, рекао је Вучић.

„Разговарали смо толико дуго да тешко да има теме које се нисмо дотакли. Говорио сам истину и залагао се за то да нам Француска помогне како на нашем европском путу, тако и по питању Косова. Рекао сам му какав углед Француска ужива у Србији, као и о ономе што се дешавало у Берлину“, рекао је Вучић.

Када је реч о економској сарадњи, Вучић је издвојио изградњу метроа.

„Наставићемо да радимо са француским пријатељима, захвални смо и за одличну понуду за аеродром“, додао је он.

Вучић се посебно захвалио француским компанијама и Макрону за подршку да војно-техничка сарадња буде на вишем нивоу.

Вучић: Немамо проблем да отворимо коју год тему

„Заинтересовани смо да купимо и друге уређаје од Француске, то радимо да бисмо заштитили своју земљу као војно-неутрлану“, каже председник Србије.

Задовољан је и куповином ракета Мистрал.

„За нас је од изузетног значаја и уговор о депонији, као и француска школа у Београду“, додао је преседник СРбије.

„То су све ствари који дубински мењају наше односе“, рекао је Вучић и подсетио да Француска запошљава више од 12.000 људи у Србији.

„Оцењујем изузетно важном заједничку изјаву Србије и Француске и о подршци нашег европског пута“, каже Вучић.

„Срећан сам што сам имао прилику да угостим француског председника и отворено и искрено говорим о кључним питањима, у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске помоћи“, рекао је Вучић и додао:

„Нисам сањар и неко ко мисли да су могуће немогуће ствари, али сам уверен да је политички ентузијазам Макрона може да унесе бројне промене на нашем континенту.“

„Немамо проблем да отворимо коју год тему, трудим се да љубазно одговорим на сва питања. Код нас у Србији постоји само једна увреда, да нам кажу да смо негостољубиви“, приметио је Вучић.

Макрон: Хвала за помоћ обнови Нотр Дама

Макрон је изразио задовољство што је у Београду, подсетивши да је ово прва посета француског председника Србији од 2001. То је дуг период и срећан сам што сам могао да одржим реч и будем овде.

„То радим у посебно тренутку у историји Европе што нашим разговорима може да да посебан значај. Пре 180 година успостављени су наши односи а пре 100 година смо се борили се заједно. Историја која спаја наше народе је дуговечна а ту историју понекад заборавимо. Причали сте о поносу и били сте у праву, и једни и други смо јако везани за слободу“, рекао је Макрон.

„Наше пријатељство је такво да треба да учинимо све да превазиђемо изазове и неразумевања да бисмо заједно градили будућност“, рекао је председник Француске.

Макрон се захвалио Вучићу на дочеку и за великодушност, подсетивши да је Србија дала донацију за Нотр Дам.

„Наши односи треба да добију нови динамизам, а потписани споразуми о томе сведоче“, казао је Макрон, наводећи пример Вансија.

„На економском плану желимо да ојачамо наш ангажман“, навео је он, додајући да је било речи и о пројекту метроа.

Макрон: Србија је у нашим срцима, данас и заувек

Сада је ред да вам, у име своје земље, кажем – Француска вас воли, као што сте ви волели њу и знамо шта вам дугујемо, поручио је вечерас француски председник Емануел Макрон пред импресивним бројем грађана који су дошли да га чују, код Споменика захвалности Француској на Калемегдану.

„Ево, Француска је овде”, рекао је Макрон показујући руком на своје груди и наставио:

„Србија је исто тако у нашим срцима. Данас и заувек”, рекао је шеф француске државе на српском језику.

То обраћање Макрона, у друштву председника Србије Александра Вучића, пред спомеником захвалности његовој земљи симболично је потврдио раније изречене политичке поруке о повратку Француске у Србију.

Било је изузетно свечано и емотивно вечерас на Калемегдану.

Таква атмосфера понела је и Макрона, који јој је и сам допринео, обраћајући се на српском језику речима које су „гађале право у срце”.

После припремљеног говора, он је наставио, надахнуто и са пуно енергије и емоција, да на поукама из историје, које симболизује овај Споменик, говори о будућности Србије, и Француске, али и о месту Србије, уз Француску и друге европске нације, у Европи, у којој деле исте вредности на којима граде трајни мир и будућност.

Он се захвалио свима – председнику Србије, члановима владе, Београђанима, Србима и Французима, који су се у тако великом броју окупили, и, поздрављан бурним аплаузом, рекао:

„Хвала вам, председниче, на изванредном дочеку и свима што сте дошли у толиком броју, дубоко смо дирнути. Ви показујете да порука исписана на Споменику захвалности Француској на ком пише – Волимо Француску, као што је она волела нас – важи и сто година касније”.

„У име своје земље вам кажем да и Француска воли вас, као што сте ви волели њу”.

„Француска зна шта све дугује мученичкој и срчаној Србији из времена Великог рата, шта дугује њеним војницима који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. Француска никад неће заборавити жртвовање српског народа, искушења, сузе мајки, јаук очева , непресушну бол преживелих”, поручио  је Макрон на српском, преноси Танјуг.

Вучић Макрону: Хоћемо заједно да побеђујемо у будућности

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија захвална председнику Француске Емануелу Макрону што је поручио да му је наша земља у срцу и да је својом искреношћу придобио срца грађана Србије.

„Није све што сте рекли било лако за народ и мени би чешће звиждали него аплаудирали да сам пола од тога рекао, али сте купили срца грађана и задобили њихово поверење, јер нисте изабрали да говорите у четири зида или пред камерама, него сте дошли пред грађане, да њима говорите, а људи у Србији то највише поштују”, поручио је Вучић француском колеги.

Вучић је истакао да је Макрон једини политичар који је дошао, а није рекао хоћу да говорим пред 10-20 истомишљеника.

„Рекли сте не лаке ствари за нашу земљу и народ, које сам разумео. А, ови људи су вам отворили срце и рекли да је велики Макрон показао поштовање према њима, према Србије. Хвала вам на томе. Ови људи вам то неће заборавити”, истакао је Вучић.

Он је подсетио на речи краља Александра Карађорђевића 1917. године да је Србија пала, али да српска војска није пала и да иде заједно са француском или у смрт или у победу.

„И ишли смо у победу и – победили смо, заједно са вама. И хоћемо заједно са вама да побеђујемо и у будућности”, поручио је председник Србије.

Вучић је приметио да и када су се у Србији, после неких догађаја чуле речи које нису ишле у прилог пријатељству две земље, то је зато што је Србе увек највише болело када је нешто што нисмо желели да чујемо или видимо – долазило из Француске, јер смо Француску увек волели и волимо и од ње увек очекујемо више од других, док од неких других не очекујемо ништа.

Макрон: Опозиција у Србији није на време тражила састанак

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас, на питање француског Ле Монда зашто није пристао да се састане са лидерима опозиције у Србији током посете, да је писмо са захтевом за тај састанак стигло касно.

„Јуче је био наш национални празник и они су сви били присутни у нашој амбасади на пријему. Пре писма које је јутрос послато нашем амбасадору никакво писмо није стигло. Јутрос је стигло писмо. Нисам то могао да прихватим пошто је већ био спреман програм и тада сам већ кретао за Београд”.

Макрон је нагласио да свуда разговара са опозицијом где се то тражи, као и да све политичке снаге укључујући и опозицију имају дијалог са француском амбасадом.

Тако је одговорио на питање истог новинара зашто се није видео са бившим градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Маркон је казао да ће бити састанака са његовим саветницима и кабинетом, с обзиром да је требало послати то писмо раније.

„Знали су одавно да ја долазим данас. Увек ћу видети све политичке снаге које то затраже и направићемо план за то, али дебата коју имамо је важна, и ја поштујем плурализам и отворен сам”, навео је Маркон, преноси Танјуг.

Макрон: Србија је велика нација

Француски председник је нагласио да делегација која је дошла са њим данас показује колико је његова земља спрема на сарадњу са Србијом, али и колико је политички ангажована. Он се такође захвалио Србији на сарадњи у области борбе против тероризма, а издвојио је и потписане споразуме о војно-техничкој сарадњи.

„Поред овог билатералног односа, Србија је велика нација“, рекао је Макрон.

„То кажем када неки у свету могу да имају утисак да овај регион у наредних 10 година може да буде место где ће се преплитати различити утицаји. Ви држите до ваше суверености а верујете да је важна чињеница да је Србија у Европи и одговорност Европе према Србији. Србија има вокацију да се придружи ЕУ, ви сте увек били одговорни и говорили да ћете ући кад будете спремни“, рекао је Макрон, додавши да је било речи о реформама у Србији.

Француска жели да подржи дијалог Београда и Приштине

„Мислим да ЕУ не функционише данас добро и да мислим да је то компатибилно са процесом у ком се налази Србија, да морамо да брзо доносимо одлуке како бисмо били суверена сила наспрам Кине и САД, тако да и ви и ми морамо да делујемо, али и ви и ми желимо да идемо тим путем. Када Европа не би желела тај дијалог, ми бисмо били велики грешници“, рекао је Макрон.

Он је такође оценио да председник Вучић има храброст да брани суверенитет земље али и да гради компромисе.

„Ако Европа жели да буде јака, она ће то бити ако помогне Србији и Косову да нађу споразум. Наша одговорност је да вам дамо подршку да се тај компромис пронађе“, рекао је Макрон.

„Француска ће бити спремна да  заједно с Немачком подржи обнову дијалога и у наредних неколико месеци нађе конкретно решење. Ангажовао сам се по том питању, јер верујем у будућност овог регион, али и зато што верујем у Европу. А ко год верује у Европу не може да прихвати фаталност конфликата. Наш ангажман је знак европског суверенитета“, поручио је Макрон.

Питања новине Монда Вучићу односило се на реформе у области владавине права и контроле медија, док је Макрона питао зашто се није срео са представницима опозиције у Србији.

Макрон је рекао да је о томе разговарао са Вучићем и да жели да Србија напредује у сфери владавине права.

Макрон: Разговараћу с Путином и Трампом о Ирану

Кад је реч о опозицији, казао је да све политичке снаге у Србији имају „стални дијалог са француском амбасадом“.

Одговарајући на питање о Ирану, рекао је да га ситуација брине, и да је важно да се спаси нуклеарни споразум.

„Динамика коју смо креирали последњих неколико дана мислим да је створила могућност да се спречи најгоре, добили смо нови ангажмман од стране Европе. Разговараћу ове недеље са председником Путином и Трампом и наставићемо да радимо на смањењу ескалације у том региону“, рекао је Макрон.

Одговарајући на питање о владавини права, Вучић је рекао да Србија покушава себе да мења у различитим областима.

Независност правосуђа је, додао је, велики проблем с којим се још увек суочавамо и надам се да ћемо успети да га решимо у наредном периоду.

„Што се тиче бојкота рада парламента, мислим да је то најбоље место за изражавање различитих ставова, али они који се буне нису у парламенту зато што нико за њих није гласао. Радоваћу се да их Макрон прими што пре. Они не желе да се сретну са мном, али желео бих да их председник Макрон прими, а ми смо увек спремни да разговарамо с њима у парламенту“, рекао је Вучић.

„Немамо проблем да разговарамо с њима на једином месту где се разговара, а то је парламент“, поручио је председник Србије.

„Наше је да чувамо своју независност и да напредујемо, да сваког саслушамо, али да на власт дође онај ко има 3,7 посто, то још нисам чуо“, додао је.

На питање да ли је чуо од Макрона нешто охрабрујуће кад је реч о Косову, Вучић је рекао да се свакако неће десити то да Француска промени став према Косову, али да га је молио да нам помогне у тражењу компромиса.

„Хвала му што је био спреман да нас саслуша. Уздам се у његову помоћ, не само нашој земљи, него свима у региону где сматрам да је компромисно решење једино могуће. Имам пуно поверење у искрену жељу Макрона да допринесе стабилности региона“, рекао је Вучић.

„Знам колико Срба се намргоди кад чује да Макрон каже да је Косово независно, али ми морамо да прихватимо да постоје земље које мисле друкчије од нас, а француски председник је један од ретких који су спремни да нас саслушају и помогну. Све друго је на чекању“, рекао је Вучић и поновио да жели мир и договор с Албанцима, а „остало је на председнику Макрону и ЕУ“.

Емануел Макрон и Александар Вучић, Београд, 15.07.2019 – Фото Танјуг – Зоран Жестић

Макрон: Немам магично решење у џепу

Уз констатацију да јенемогуће вратити историју уназад, француски лидер је нагласио да се мора тражити компромис између дијаметрално супротних ставова.

„ Мора свако да се помери, морамо да нађемо пут“, рекао је француски председник.

„Када прошлост не може да прође, кад је сећање тешко, увек је ситуација проблематична, то кажем на основу прошлости Француске“, навео је Макрон и подсетио на конфликте Француске и Немачке.

„Сви који мисле да бранити српски народ значи не наћи никакав компромис, не направити никакав корак, нека погледају прошлост Европе и шта се десило с онима који су имали такав дискурс“, истакао је Макрон.

„Ти лоши ветрови су свуда у Европи. Верујем у патриотизам, и дубински сам Европљанин али нисам националиста, јер национализам је нешто што се тиче мржње другог. Националиста је патриота без пројекта, такви постоје и код нас и сви они који кажу да је прави пројекат да наставимо да мрзимо комшију немојте им веровати. Нема магичног решења ни у мом џепу, ни у џепу Немачке, Русије, САД. Одговор је у вашим срцима и у интелигенцији оних који доносе одлуке. Рекао сам да ћу уложити сву енергију како бисмо нашли то решење јер верујем у стабилност региона“, рекао је Макрон.

Како је нагласио, верује да је будућност Србије у спремности да изгради такав споразум, само је питање да ли је Европа у стању да такав споразум постигне.

Макрон: Нема датума за чланство Србије у ЕУ

„Ради се о комплексним питањима, решење је на народима и њиховим руководиоцима“, оценио је Макрон.

На питање о евроинтеграцијама Србије, Макрон је рекао да нема датума и да се не треба затворити у календар.

„Ово је процес који Србију приближава ЕУ, постоји низ реформи које треба спровести. Оно што радимо то је много јаче од било каквог процеса или извештаја“, рекао је француски председник.

Поновио је да ЕУ не може да се шири а да се не реформише.

„Заиста верујем у Европу која није бирократска. Не заљубљујемо се у прописе и норме. Европа је пре свега диван политички пројекат, прича о љубави која је изграђена на вековима ратовања, у једном тренутку смо одлучили да изађемо из тога, а на нама је да то редовно хранимо“, навео је Макрон, уз оцену да у тој Европи и Србија има своје место. .

Србија и Француска потписале 22 споразума

Делегације Француске и Србије потписала су данас 22 билатерална споразума из области економије, војне индустрије, образовања и културе, а на конференцији за новинаре председника Србије и Француске размењено је пет докумената.

Реч је о Изјаву о намерама о реализацији пројекта изградње Београдског метроа, Уговору о откупу топлотне енергије између „Беочиста енергија” и Београдске електране и Уговору са компанијом НБДА о испоруци ракета „мистрал”.

Размењени су и Споразум о кинематографској копродукцији и Споразум између Владе Србије и Владе Француске о статусу Француске школе у Београду.

Фото А.Васиљевић

Те споразуме су у име Србије потписали министар финансија Синиша Мали, министар одбране Александар Вулин, министар културе Владан Вукосављевић, министар просвете Младен Шарчевић и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Међу 22 потписани су и Споразум о сарадњи Јавнобележничке коморе Србије и Високог савета јавних бележника Француске, као и писмо о намерама о сарадњи Коморе јавних извршетеља Србије и Националне коморе јавних извршитеља Француске.

Такође, потписани су и Споразум о сарадњи између Шнајдер електрик и Електротехничког факултета Универзитета у Београду, као и Споразум о сарадњи Шнајдер електрик и Факултета техничких наука у Новом Саду.

Две делегације су потписале су и Споразум о сарадњи у области стрипа, Административни споразум у области реформе јавне администрације, управљања људским ресурсима и професионалног образовања и Административни споразум о области спорта.

Потписани су и Меморандум о сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Амбасаде Француске у Србији и Француског института у Србији у борби против предрасуда и дискриминације у образовном систему, Споразум о сарадњи у области наставе француског језика у образовно-васпитним установама Србије и Споразум о донација ЕВОФИНДЕР.

Две делегације потписале су и Писмо о намерама између француске и српске царине, Технички споразум Министарства одбране за уговор са МБДА, Меморандум о разумевања између Београдског водовода и канализације и компаније Веолија и Меморандум о сарадњи између РТЕ (опертора преносног система Француске и ЕМС АД).

Потписан је и Протокол о намерама између Акуа Енергy САС, ИЕЛ ОИЕ Балкан Ренеwабле Енергy и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарства и саобраћаја АП Војводина у присуству „Басиади Винд доо” за развој ветро-парка у Србији, Протокол о намерама између Пропарцо и Акуа Енергy САС за финансирање пројекта ветропарка Басиади и Протокол о намерама за развој пројеката дубинске геотермике у Србији, преноси Танјуг.

Оставите коментар

Оставите коментар на Макрон у Београду – Нема датума за Србију!

* Обавезна поља