Ја не коментаришем снове других. Ми имамо јасан сан и нико нас неће зауставити у његовој реализацији,

Еди Рама, Заједничка седница Влада Албаније и “Косова”, 27.11.2017.

 

И док медији у Србији шпекулишу шта је у Медвеђи рекао, а шта није, албански председник Илир Мета, готово нико се не бави чињеницом да је он током дана, 27.11.2017. из Јужне Србије дошао у оближње Гњилане где је са косовским „колегом“ Хашимом Тачијем заједнички учествовао у свечаности откривања бисте Идриза Сеферија, члана Призренске лиге. Мета ће на Косову боравити и пре подне 28. новембра, где ће присуствовати свечаностима поводом „Дана заставе“ који се први пут званично празнује и на Косову као нерадан дан.

Паралелно, Владе тзв. „Kосова“ и Албаније започеле су 27. 11.2017. у Kорчи заједничку седницу под слоганом „Једна земља, један народ, један сан“, која ће 28. новембра наставити рад у Валони. Министри ових влада потписали су, како је и најављено, 12 споразума, протокола и меморандума о сарадњи. Три су се тицала дијаспоре. Најављено је и отварање оперативне канцеларије за Kосово у луци Драч.

Kосовски „премијер“, Рамуш Харадинај, на седници у Корчи затражио је од албанских представника да „помогну“ Kосову у учлањењу у међународне институције, наводећи да се „јачање позиције Kосова на Балкану може убрзати кроз сарадњу Kосова и Албаније“(1).

„Kосово и даље има потешкоћа у придруживању међународним механизмима, у добијању признавања. Зато желим да позовем и Албанију да помогне Kосову у њеном чланству у међународним механизмима. Јачање Kосова и нас на Балкану, убрзаће се кроз бољу сарадњу између Kосова и Албаније,“ рекао је Харадинај, наводећи да „две владе испуњавају европски сан две државе“(2), пренела је Радио-Телевизија Косова.

Најављујући отварање „Оперативне канцеларије за Косово“ у луци Драч, албански премијер Еди Рама рекао је како је то први корак ка „унификацији царина“, уклањању „тарифних баријера“, као и отварање „других царинских пунктова“ између Kосова и Албаније.

Посебну пажњу седница две владе посветила је питањима „уједињења политика и стратегија према дијаспори, без обзира на државни идентитет“(3), са очигледном намером да питања дијаспоре искористи као везивно ткиво у брисању граница између две државе.

„Албанска дијаспора има једну неоспорну улогу у нашој националној историји. Обе наше владе имају на уму конкретни препород и препород љубави и реципрочне интеракције. Оно што радимо данас је први корак“(4), рекао је албански министар за дијаспору и бивши премијер Мајко Пандели, који је пре пар дана позвао на отварање граница између две земље од 01.01.2018.(5)

Наставак седнице у Валони, 28. новембра, имаће уз оперативни и свечани део, где ће се у подне, на тргу Независности, одржати церемонија подизања заставе, а после тога министри обе владе одлазе у Тирану на централну прославу.

 Све ове манифестације албанског јединства шаљу јасну поруку  о започетом процесу стварања велико-албанског државног пројекта пред којим очи затварају и међународна заједница и државе у окружењу.

Свој „унутрашњи дијалог“ албанско руководство схвата потпуно другачије од српског. И то ником не смета, чак ни Србији.

_______________________________

Одреднице:

  1. kossev.info/strana/arhiva/zajednicka_sednica_albanija_kosovo_/13868
  2. Исто
  3. Исто
  4. Исто
  5. kossev.info/strana/arhiva/majko_u_ime_rame__hajde_da_otvorimo_granice_1_januara_2018/13849

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Манифестације албанског јединства

* Обавезна поља