marko-jaksic 1БЕОГРАД — Безбедносна ситуација у Косовској Митровици постала је драматична и највећу одговорност за несигурност Срба сноси Влада Србије, изјавио је Марко Јакшић.

Члан Председништва Демократске странке Србије Марко Јакшић оценио је да је након последњих инцидената ситуација у Косовској Митровици постала неподношљива.

„Ситуација у Косовској Митровици је постала крајње неподношљива. Сви потези Владе Србије у последње две године, пре свега интеграција Срба у косовски систем, када је висе од 500 припадника МУП-а Србије ушло у такозване косовске полицијске снаге, довели су до тога да је безбедносна ситуација у граду постала јако драматична“, рекао је Јаксић Агенцији Бета.

Према његовим речима, Срби у Косовској Митровици су били много безбеднији пре доласка мисије Еулекс на Косово и Метохију.

„Ситуација је била много боља од 2000. до 2010. године, док су момци с моста на Ибру одржавали ред у граду и док није било промета наркотика док данас на улици можете купити сваку врсту дроге. У том периоду није било пуцњава нити угрожавања живота, једино би Срби страдали после протеста од гумених метака и сузаваца“, казао је Јакшић.

Како је навео, нису сви инциденти који су се последњих дана догодили у Косовској Митровици имали етничке узроке.

„Сукоби који су се десили током Ускрса су били међусрпски сукоби две групе младића из Косовске Митровице и Звечана, али напад на седамнаестодишњег Николу Савељића, кога су без икаквог разлога напали људи које никад није видео, био је етнички мотивисан“, оценио је Јакшић.

Упитан како ће последњи инциденти утицати на положај Срба у Косовској Митровици, Јакшић је оценио да њихов опстанак највише зависи од потеза власти у Београду.

„Будућност Срба на северу Космета увек је била повезана са оним што што ради власт у Београду, без озбира што је покрајина по резолуцији 1244 Савета безбедности УН под патронатом УНМИК-а и КФОР-а. Ипак, после Бриселског споразума, опстанак Срба на Космету је угрожен у сваком смислу, што потврђује и податак да је прошле године у школе на северу Космета уписано десет одсто мање ђака“, рекао је Јакшић.

Додао је да су Срби нма Косову од 1999. до 2008. године „имали апсолутну подршку државе Србије“.

„Срби су тада имали подршку матице, имали су мотиве да се боре за опстанак на Космету, а сад, након што их је власт у Београду увукла у сепаратистичке парадржавне творевине у Приштини, они више немају будућност“, оценио је Јакшић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Марко Јакшић о безбедносној ситуацији у Митровицу

* Обавезна поља