medvedev-2Односи Русије са многим западним земљама далеко су од идеалних, међутим сценарио хладног рата у 21. веку је немогућ, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.

„Међународна ситуација је компликована, то је истина. Са друге стране, кад је па она била једноставна? Ако говоримо о односу Русије са читавим низом западних земаља – они су далеко од идеалних, неки чак спомињу и хладни рат“, рекао је Медведев у интервјуу за „Росијскају газету“.

Међутим, указао је руски премијер, не ради се о којекаквој флоскули, већ о томе да сваки лидер, било да је реч о председнику или премијеру, добро зна какву одговорност носи доношење једне или друге одлуке.

„Сматрам да у 21. веку сценарио хладног рата није могућ“, истакао је он.

Медведев се присетио и претходна два светска рата нагласивши да многи светски лидери добро памте тај период.

„То не значи да се Русија другачије односи према трагедији која је задесила свет током 20. века, с обзиром да је трагедију ратова осетила цела планета. Очигледно је да нико то не сме чак ни да помисли“, рекао је он.

Руски премијер је цитирао и чувеног научника Алберта Ајнштајна који је својевремено говорио какво ће се оружје користити у трећем светском рату: „Ја не знам какво ће се оружје користити у трећем светском рату, међутим знам да ће се у четвртом користити камење“.

„Он је још тада наговештавао да трећи светски нуклеарни рат човечанство неће преживети, и у том контексту тај коментар и даље остаје веома актуелан“, закључио је Медведев.

Раст економије већ наредне године

Економски препород можемо очекивати већ наредне године, рекао је руски премијер.

„Полазимо од тога да ће се инфлација наредне године спустити на ниво од седам одсто што ће условити економски раст“, рекао је он.

Истовремено, најавио је Медведев, на предстојећем састанку са представницима руске Владе разговараће о буџету за наредну годину.

Како је рекао, приходи за наредну годину планирани су на нивоу од 13,7 билиона рубаља, док ће расходи износити 16 билиона. „Дефицит у буџету ће износити око три одсто БДП-а“, рекао је он.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Медведев – Хладни рат није могућ

* Обавезна поља