Mekalister-Vucic--foto-TANJUGСрбија је у последњој години начинила велики помак на свом европском путу и до краја године може се очекивати отварање првих поглавља у преговорима са ЕУ, поручено је са 15. Економског самита Србије. Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер рекао је да земље западног Балкана имају јасну европску перспективу. „Србија је на добром путу ка ЕУ, али колико ће дуго трајати тај пут, то зависи од брзине којом ће реализовати своје обавезе”, истакао је и указао да је важно постићи напредак на путу ка чланство у ЕУ у сфери привреде, владавине права, регионалне сарадње и питања Косова. „И Брисел и Берлин показују пуно поштовање према реформама које Србија спроводи, али сигурно још има доста тога што се може учинити”, навео је он, преноси Танјуг.

У паузи 15. Економског самита Србије новинарима је рекао да лично верује да је време да се поглавља отворе до краја године. „Сви знамо да смо сад у круцијалној фази, говоримо о поглављима 23, 24 и 35 која су у центру пажње, сад треба да видимо шта ће да се деси у наредних неколико недеља”, рекао је Мекалистер.

Известилац ЕП оценио је да је регионална сарадња земаља западног Балкана подједнако важна као и њихов европски пут. Каже, међутим, да не верује да ће се свих шест земаља истовремено придружити ЕУ, рекао је и навео да су Србија и Црна Гора направиле крупне кораке ка ЕУ, док је ситуација у Македонији забрињавајућа.

Према његовим речима, ангажовање Србије и улога премијера Вучића у унапређивању повезаности региона је поздрављена у Бриселу.  Пример „доброг сигнала” и узора за западни Балкан су узајамне посете премијера Вучића Албанији и албанског премијера Раме Србији.

Први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да је циљ владе да на том плану завршимо све до 2018. године како би Србија од 2020. могла да постане чланица ЕУ.

Према његовим речима, европска перспектива је оно што је од кључног значаја за успех дијалога са Приштином. Како је казао, Београд је постигао споразум о правосуђу, план за спровођење тог договора, договоре о цивилној заштити и општинским буџетима, а представници Срба су се вратили у косовске институције. „Од 15 тачака Бриселског споразума, Србија је испунила све што је било до ње, а преостало је још шест тачака. Желимо да што пре да говоримо о Заједници српских општина јер је то за нас егзистенцијално питање”, рекао је Дачић.

Он је поздравио намеру ЕК да у периоду од 2014. до 2020. искористи милијарду евра за инфраструктурне пројекте на западном Балкану, као и намеру да се привуче приватни капитал за инфраструктурне пројекте у износу од 10 милијарди евра.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да Србију сада сви партнери из Европе и шире виде као део решења, а не проблема. „Отварање поглавља је веома важан сигнал да идемо у правом правцу, то је потврда од Европске уније да смо постигли резултате”, рекла је Јоксимовићева.

Вучић: Реалан и добар однос према Србији

Председник Владе Србије Александар Вучић је у разговору са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером захвалио госту што, као известилац ЕП, има реалан и добар однос према Србији као кандидату за чланство у Европској унији. „Србија је посвећена свом главном спољнополитичком циљу – чланству у Европској унији”, рекао је премијер Вучић, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Известилац Мекалистер је рекао да Србија остварује добар напредак на европском путу и да се у Европској унији посебно цени лична посвећеност премијера Вучића регионалној сарадњи.

Такође је поздравио напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Следећа рунда дијалога 23. јуна кључна

Следећа рунда дијалога између Београда и Приштине, која је предвиђена за 23. јун, биће кључна за процес нормализације односа и за отварање првих поглавља у преговорима Србије са ЕУ до краја године, поручио је Мекалистер.

Напредак у спровођењу Бриселског споразума је до сада био мешовит и још има отворених питања. И Београд и Приштина, морају учинити кораке у циљу постизања конкретнијег напретка. „Да би прва преговарачка поглавља била отворена ове године, обе стране ће морати да покажу посвећеност постизању напретка у наредним недељама, истакао је Мекалистер.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мекалистер и Вучић – Ја теби сердаре, ти мени војводо

* Обавезна поља