nemacka-grckaБЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел наговестила је данас да ће Немачка показати флексибилност у преговорима о дугу Грчке, али је још једном одбацила могућност отписа дела тог дуга.

Говорећи за телевизију „АРД”, Меркелова је рекла да „класично резање 30, 40 одсто дуга не може да се догоди у монетарној унији”.

Немачка канцеларка, која је у петак уверила посланике у Бундестагу да дају већинску подршку новом финансијском пакету за Грчку, наговестила је, међутим, да је отворена за разговор о начинима за смањење терета Атини, пренео је АП.

Она је рекла да су Грчкој раније даване повољније каматне стопе, продужетак рокова и друга помоћ.

„Можемо опет да разговарамо о таквим стварима”, рекла је Меркелова, али је додала да такви разговори могу почети тек пошто детаљи програма помоћи Грчкој буду финализовани.

Иако су широки нацрти новог пакета помоћи Грчкој договорени прошлог понедељка на састанку 19 лидера еврозоне, сада се разговара о детаљима.

Разговори, за које се очекује да ће трајати четири седмице, обухватиће економске циљеве и реформе, који се сматрају неопходним да би Грчка добила помоћ у износу од 85 милијарди евра у наредне три године.

Меркелова се залаже да то буде учењено што брже могуће, наводећи да је важно да та земља „брзо поново стане на обе ноге”.

Упитана да прокоментарише прошлонедељни предлог немачког министра финансија Волфганга Шојблеа да би Грчка могла да узме петогодишњи „одмор” од еврозоне, Меркелова је рекла да идеја „Грегзита” више није на столу.

Већина Немаца верује да је споразум са Грчком лош

Више од половине Немаца сматра да је планирани споразум са Грчком лош и да би било боље да је Атина напустила еврозону, него што поново има могућност да добије помоћ, резултати су најновијег истраживања.

У истраживању агенције „ЈуГов“ за немачки лист „Велт ам зонтаг“, 56 одсто испитаника сматра да је планирани споразум са Грчком лош.

Само два одсто сматра да се споразум позитиван, док 27 одсто верује да је донекле позитиван. Такође, 48 одсто Немаца подржава излазак Атине из еврозоне, наводи лист и додаје да ово истраживање показује недостатак ентузијазма у Немачкој за решавање грчког питања.

Само једна трећина жели да Грчка остане унутар јединствене монетарне уније.

Немачки парламент подржао је 17. јула отварање преговора са Атином о трећем пакету финансијске помоћи за Грчку. Одлука је усвојена са 439 гласова „за“ и 119 „против“, а 40 посланика било је уздржано.


Извор: Танјуг, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Меркел одбацила могућност грчког дуга

* Обавезна поља