БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел похвалила је премијера Србије Александра Вучића за реформе које је спровео у својој земљи омогућивши тако економски бољитак, те чињеницу да Србија исупњава ЕУ стандраде, чему је, истакла је, доказ отварање нових поглавља.

Она је, на заједничкој конференцији за штампу, уочи разговора са премијером Вучићем, казала је да жели да се сарадња њене земље са Србијом учврсти и даље развија, због чега је, истакла је, добро што је премијер Вучић спровео значајне реформе, и поред појединих опирања.

Тиме је, како је констатовала, створено боље окружење за развој привреде и инвестиције.

Србија је на правом путу и по питању евроинтеграција, истакла је и приметила да Србија „испуњава стандарде ЕУ“:

„Премијер Вучић је уз велике напоре испунио све услове, не само да започну приступни преговори, већ и да се напредује у том процесу. Крајем фебруара отворена су два нова поглавља, што показује да реформски напори напредују и да се примењују стандарди. То је велики успех”, истакла је она.

Охрабрила је Србију да настави са реформом правосуђа, односно владавине права, која је, како је нагласила, у фокусу приступних преговора.

Вучић: Сачуваћемо мир на Балкану уз помоћ ЕУ и Немачке

Србија је много инвестирала у очување мира и стабилности у региону, истакао је премијер Александар Вучић на прес конференцији коју је државо заједно с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

„Ситуација је турбулентна у појединим земљама западног Балкана”, истакао је и изразио уверење да мир и стабилност могу да се очувају уз помоћ ЕУ и Немачке.

Српски премијер је рекао да цео западни Балкан види као место будућег значајног раста, оценивши да је Србија на добром путу кад је рец о економмији.

„Ми ценимо чињеницу да Ангела Меркел цени наш труд и рад, али и поруку да имамо још много тога да урадимо. Госпођа Меркел је у праву кад говори о томе, посебно кад је реч о владавини права и ефикасности правосудног система и ту очекујемо велику подршку и помоћ и Немачке и ЕУ”, поручио је Вучић.

Како је рекао, из Берлина иде у Сарајево са циљем да се разговара о стварним, животним питањима и подсетио на предлог који је изнео о царинској униjи који би требало да омогући много бржи проток робе и капитала на добродбит свих земљама региона.

Драго ми је да смо у тим настојањима увек имали подршку канцеларке Меркел, пдовукао је српски премијер.

Како је рекао, билатерална размена је прешла четири милијарди евра, да немачке фирме запошљавају у Србији 32.000 радника и да су анкете међу њима показале да би поново и да ће још инвестирати у Србији.

Он је упозорио на прошлост и колико нас је скупо коштала те подвукао да гледамо у будућност и да смо у том смилсу и преузели обавезе, тешке, и у разговорима са Приштином, али и не мање у разговору са руководством БиХ.

За све то време, тим радом и приступом постали смо, рекао је Вучић, поуздан партнер и Немачкој и ЕУ, никада и никога нисмо лагали, и на тај начин и заслужили неку врсту поштовања Немачке, најмоћније европске земље.

Премијер је најавио и да ће ускоро у Србији бити подигнут први споменик подунавским Немцима, после 70 година.

„Као што смо ми задовољни како Немачка третира Србе који овде раде и који овде живе и који су интегрисани у немачки систем, желимо да покажемо какав је наш однос и према Немцима који су живели у нашој земљи и према онима који желе да дођу у нашу земљу”, рекао је Вучић.

Што се тиче мигрантске кризе, у Србији има 7. 950 миграната много више него неке земље у окружењу, екао је Вучић и додао да веома цени чињеницу да Ангела Меркел препознаје уложени труд и рад.

Како је рекао, за нас није увек лако, неке друге земље немају буквално ниједног мигранта, а ми, иако нисмо чланица ЕУ, никада се не жалимо, не кукамо и захвално смо Немачкој на подршци, коју смо добили и у техничком смислу и у смислу слања полицајаца и опреме…

„Наставићемо свој пут, желимо да покажемо солидарно и хумано лице и увек ћемо подржавати политику Ангеле Меркел по том питању, као што смо то и до сада чинили, чини ми се, без изузетка”, рекао је Вучић.

Он се на крају захвалио немачкој канцеларки на пријему упркос великим обавезама у сусрет састанку са председником САД Доналдом Трампом


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Меркел и Вучић се међусобно исхвалили

* Обавезна поља