merkel-putin-2МОСКВА – Разговор између руског председника Владимира Путина и немачке канцеларке Ангеле Меркел, судећи према изјавама које су дали после сусрета у Москви, протекао је у разумевању прошлости, али и у различитим погледима на садашњост.

Иако није присуствовала војној паради коју су бојкотовали државници земаља ЕУ и САД, немачка канцеларка је јуче положила венац жртвама Другог светског рата на Гроб незнаног јунака у близини Кремља. „За мене је било веома важно што сам могла да дођем овде, како бих могла на 70. годишњицу Победе да одам пошту људима тадашњег СССР-а који су погинули”, истакла је немачка канцеларка.

Она је изразила задовољство што је са руским председником Путином разговарала о односима Руске Федерације са ЕУ и ситуацији у Украјини. „Добро је што смо се срели у Москви како бисмо разговарали о билатералним односима између Русије и ЕУ и, наравно, о подршци територијалном интегритету Украјине”, рекла је Меркелова, наглашавајући важност решавања постојећих проблема дипломатским средствима, преноси Тас.

Меркелова је истакла како је Немачка из свог горког искуства научила како треба радити, сарађивати и у компликованим ситуацијама, као што је ова текућа, и настојати да се пронађу дипломатска решења. Она је на заједничкој конференцији за медије са руским председником изразила жаљење зато што се у Украјини не поштује прекид ватре, иако је званично ступио на снагу крајем фебруара. Канцеларка је додала да се „не може рећи” да једна страна у потпуности поштује договор о прекиду ватре, а друга не. “То је веома компликован процес. Надамо се да ће прекид ватре бити постигнут. Нажалост, то за сада није случај”, рекла је Меркелова.

Путин је, међутим, изнео свој став да „упркос тешкоћама” мировни процес, потписан у Минску – напредује, и да је ситуација у Украјини сада боља него раније. “Када је реч о жалбама о поштовању или о непоштовању договора из Минска, оне долазе са обе стране”, рекао је Путин.

Он је оценио да је решење ситуације на дужи период могуће постићи само директним дијалогом Кијева и сепаратиста на истоку Украјине, додавши да ће Русија учинити „све што је могуће” да би допринела смиривању ситуације у тој земљи.

Председник Путин је рекао да Русија и Немачка деле слична гледишта у процењивању догађаја из Другог светског рата и лекција научених из њих. “Канцеларка и ја смо одали почаст жртвама Другог светског рата, који је постао највећа трагедија за свет и за наша два народа”, истакао је Путин.

Меркелова положила венце на обележја победе

МОСКВА — Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је задовољство због данашњих разговора са руским председником Владимиром Путином.

„Добро је што смо се данас срели у Москви како бисмо разговарали о билатералним односима измедју Русије и ЕУ и, наравно, о подршци територијалном интегритету Украјине“, рекла је Меркелова, наглашавајући важност решавања постојећих проблема дипломатским средствима, преноси Тас.

Меркелова је истакла како је Немачка из свог горког искуства научила како треба радити, сарадјивати и у компликованим ситуацијама, као што је ова текућа, и настојати да се пронадју дипломатска решења.

Немачка канцеларка је такодје захвалила на могућности да ода пошту погинулима у Другом светском рату. „За мене је било веома важно што сам могла да додјем овде, како бих могла да на 70. годишњицу Победе одам пошту људима тадашњег ШСР-а који су погинули“, истакла је Меркелова.

Руски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел положили су венце на Споменик незнаном јунаку у Москви, током њене посете руској престоници.

Стање у Украјини биће кључно питање о којем ће разговарати руски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел, приликом њене посете.

Како преноси агенција Тас, осим о Украјини званичници ће разговарати и о обнови сарадње Русије и Немачке.

Немачка канцеларка Ангела Меркел боравиће данас у Москви, поводом прославе 70 година од победе над фашизмом, иако није присуствовала јучерашњој паради

“Разговори ће се фокусирати на Украјину. Русија и Немачка позивају на стриктно поштовање споразума из Минска“, рекли су у руском председништву.

Стање у Украјини је у протеклих годину дана било доминантно када су били у питању разговори између Путина и Меркелове.

ако пише Тас, њихов политички дијалог је веома интензиван, прошле године састали су се четири пута и 34 пута, како се наводи, су разговарали телефоном. Од почетка ове године састали су се два пута и обавили 16 телефонских разговора.

Како су навели у руском представништву, њих двоје ће преговарати и о сарадњи две земље у различитим областима, као и да две земље имају интензивне културне и хуманитарне контакте.

Како пише Тас, Москва има велике наде када је у питању овај састанак.

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да ситуација у Европи “није охрабрујућа“.

“Због настале ситуације велику пађњу посвећујемо дијалогу Москве и Берлина. Због тога се надамо успешности разговора Путина и Меркелове 10. маја“, рекао је Лавров.


Извор: Политика, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Меркелова у Москви

* Обавезна поља