Након одлуке Европског савета која је успорила пут Северне Македоније ка чланству у Европској унији, за 12. април следеће године заказани су ванредни парламентарни избори. Опозиција, коју предводи ВМРО-ДПМНЕ, у изборима види прилику за повратак на власт. Лидер ове највеће македонске парламентарне партије за „Политику” коментарише специфичан политички тренутак у којем се земља нашла.

Зашто су договорени ванредни парламентарни избори?

Македонији је неопходна обнова. Пут који је премијер Зоран Заев следио ове три године није водио нигде, тачније водио је у амбис. То је јасно свима, и грађанима, и лидерима политичких партија, и нашим партнерима из међународне заједнице. Желим да верујем у конструктивност Зорана Заева и у то да први пут испред свега ставља националне интересе, а не сопствене, али због његовог доскорашњег понашања имам сумњу. Ми смо тражили ванредне изборе много раније. Управо је Заев одбацивао такву могућност и изјављивао да ће избори, без обзира на исход у Бриселу, бити одржани у редовном термину. Сада је суочен с поразом своје катастрофалне политике. Ипак, мотиви Заева да се предомисли мање су важни од будућности Македоније. Најважније у овом тренутку јесте да имамо чисте, коректне и демократске изборе на којима ће грађани изабрати између неспособне, корумпиране и криминалне власти и, с друге стране, вредности, честитости и одговорности, које нуди партија ВМРО-ДПМНЕ.

Да ли мислите да је ова власт крива за фијаско у Бриселу, иако је 27 земаља дало „зелено светло”, а само се Француска успротивила проширењу док се најпре не изврше неопходне реформе у самој ЕУ?

Није то само мој став, чињенично стање је да Зоран Заев није испоручио ни „р” од реформи. Састављен је некакав план „3–6–9”, па су га проширили на 18. Реализација реформи у тих 18 месеци не мери се у процентима, већ у промилима. Није потребно да нам то каже неко други. То видимо и осећамо сваки дан. Не може да се води као судска реформа ослобађајућа пресуда Зорану Заеву за предмет у којем су сви видели како је тражио мито. Није реформа ако расписујете тендере у здравству и утичете на поступке, а притом сте укинули тело за контролу јавних набавки, док надлежни органи жмуре на очигледан криминал. Није реформски на шверцерски начин у скупштини доставити закон о опојним дрогама са европском заставом, у скраћеном поступку, без јавне дебате, где се компанијама из његове породице и њему блискима омогућавају повлашћен третман у бизнису с марихуаном. Најлакше је кривца тражити напољу, а не гледати у сопствено двориште. То је неодговорна политика. Залагао сам се и залагаћу се за то да се одговорност прво тражи унутра.

Видели смо пораз његове политике. Нажалост, сви ми плаћамо цену. Крај ће бити трагичан уколико прихватимо став да је кривица само у Француској и држава настави да цупка у месту. Тако ће само да се увећава профит Заевљевих фирми, које имају обрт од 60 милиона евра годишње, а ми ћемо и даље да оптужујемо Макрона.

Дакле, очекујете победу на овим изборима?

Гледајући анкете и ослушкујући пулс народа, сви постају свесни тога да ВМРО-ДПМНЕ побеђује. Сви знају да је ово крај три најсрамније године од историје независне државе. Зато нам велики део Заевљевих коалиционих партнера шаље сигнале. Нормално је и очекивано да, како се ближи април, постају интензивнији и покушаји приклањања победнику. Ми носимо нову енергију засновану на поштењу и принципијелности. Борба за власт због власти мора да буде део прошлости. Ми сада вреднујемо капацитет, визију и знање. Добродошао је свако ко може да допринесе нашој борби за обнову Македоније. Грађани препознају нову енергију и верујем да ће нас масовно подржати.

Фото: ЕПА/ЕФИ-Георги Лицовски

Зашто нисте нашли заједнички језик са влашћу око новог Закона о тужилаштву? Ако се вратите на власт, да ли ћете омогућити Николи Груевском повратак кући?

Да се нађе заједнички језик, потребно је да се има заједнички циљ. Нажалост, циљ нам је сасвим различит. Ми желимо правну државу и права једнака за све, а Заев жели селективну правду и институције које би њему служиле за притисак на све који мисле другачије и које би му гарантовале некажњивост криминалних поступака које су начинили он и његови сарадници. Ми смо за владавину права и независну судско-тужилачку власт, а Заев је за персонална решења која би му гарантовала амнестију за општу пљачку коју спроводи. Како да нађемо заједнички језик када је фаворизовао специјалног тужиоца Катицу Јаневу, а сви су знали да је она заглибила у криминал, али да је привилегована само зато што је слепо извршавала његова наређења?! Како да се договоримо када је до обелодањивања афере с Бојаном Јовановским она била његова црвена линија?! Циљ Заева био је да се дискутује о персоналним решењима, а не о систему који неће да зависи од имена или партијског опредељења функционера. Зато су апсурдна питања да ли би се Груевском омогућио повратак кући. Право питање је, заправо, ко је омогућио да се то деси и да ли је Зоран Заев говорио истину када је ко зна који пут лагао македонску јавност да се Груевски крио у гепеку аута или сада, када је рекао да је Груевски био слободан грађанин и да је могао да ради шта хоће.

Шта очекујете од односа у региону, пре свега, са Србијом и Бугарском? Какво је ваше мишљење о „балканском шенгену”, договореном у Новом Саду?

Очекујем искреност, међусобно поштовање и помагање, сарадњу која ће да обезбеди бољу егзистенцију нашим грађанима. Суседи су ту једни за друге и у добру и у злу. Мислим да сазревамо и учимо из грешака. Добродошао је сваки договор у смеру продубљивања сарадње. Ипак, то не треба да схватимо као замену за наш крајни циљ, а то је чланство у ЕУ.

Каква је, по вашем мишљењу, судбина Преспанског договора?

Преспански договор је омогућио да грчка страна стекне права, а за Скопље је неповољан. Партија ВМРО-ДПМНЕ није учествовала у процесу преговора и срамног чина у доношењу уставних измена преко уцена посланика и непринципијелних компромиса са правом и законима. Судбина Преспанског споразума зависиће од резултата на изборима. Уколико имамо стабилну двотрећинску већину у парламенту и већину код посланика из других етничких заједница, отвара се могућност за враћање корак уназад, у супротном, чека нас много посла и реформи. Македонија се мора вратити на брзу траку до тренутка пуноправног чланства у ЕУ, а онда изнутра морамо да коригујемо грешке. Не постоји договор који може да ми забрани да будем Македонац који говори македонски језик и који је из Македоније. Наш концепт је: „’Не’ антиквизацији и ’не’ севернизацији, већ велико ’да’ и враћање македонизму у Македонију.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мицкоски – Заев гура Македонију у амбис

* Обавезна поља