zorana-mihajlovic-beta_ffБЕОГРАД – Министарка енергетике и потпредседница СНС Зорана Михајловић изјавила је да реконструкција владе може да буде потпуна једино ако лидер СНС и први потпредседник владе Александар Вучић постане премијер и да премијер Ивица Дачић треба да размисли о оставци.

Лидера напредњака на челу владе не прижељкују само она и њене страначке колеге, већ 60 одсто грађана Србије који верују управо њему, јер Вучић више није политичар који заступа своје или страначке интересе, већ државник који гледа у будућност, истакла је Михајловићева у интервјуу сутрашњем „Информеру“.

Она је објаснила да није раније рекла да Ивица Дачић треба да поднесе оставку на место премијера, већ да размисли о томе и да је то њен став.

„Ако мој председник може да увиди да је немогуће ефикасно водити два ресора, онда је логично да то буде пример свима. Вучић је поставио нове стандарде у политици, али нису сви свесни тога“, казала је потпредседница СНС.

„Премијер је коментарисао и министре које поставља СНС, што је било некоректно. Уз то, унапред је критиковао експерте од којих ми очекујемо много, што је опет у складу са српским менталитетом. Али, ако желимо напред, такве ствари ћемо морати да променимо“, сматра Михајловићева.

Она је казала да она уме да „искочи“ са неким ставовима и ван партијских, али око стратешких циљева се унапред договоре.

Уз напомену да потпредседници имају већу слободу да говоре, она је нагласила да према странци и према јавности највећу одговорност сноси председник СНС и да на Вучића пада и терет око реконструкције владе, економских мера, али и борбе против корупције и криминала.

Она је најавила да ће ступити у контакт са саветницом за енергетику код председника САД Барака Обаме која се презива Шекарић и била је осам пута полазник у Петници.

Михајловићева је рекла да у Министарству енергетике има 14 запослених са ороченим уговорима о раду и да она има само три саветника. Најавила је измене у људству – неки ће бити премештени, а неки отпуштени. Биће промена и у јавним предузећима, као што су ЕПС и „Србијагас“, додала јер министарка.

Она је поручила да ће будући министар финансија Лазар Крстић имати апсолутну политичку подршку за све што одлучи да спроведе и радиће са тимом људи. Раст животног стандарда, подстицање домаће производње, уз повећање инвестиција и обавезу да сви плаћају порез нису чудо, али су управо оно што је Србији потребно, нагласила је Михајловићева.

Реконструисана влада ће, сматра Михајловићева, трајати зависно од тога колико успе да уради и хоће ли у наредном периоду с партнерима делити исте циљеве.

Она је поручила да СНС, ако буде потребно ићи на изборе, сигурно неће бежати од њих.

„Ако било ко сумња у начине стицања председникових диплома, нека надлежни то истраже“, сматра она.

Нисам никада тражила оставку премијера

Министарка енергетике и потпредседница СНС Зорана Михајовић изјавила је данас да никада није тражила да Ивица Дачић поднесе оставку на место премијера, и истакла да се у реконструкцију кренуло да би влада била ефикаснија, а не зато да би се касније ишло на изборе.

„Нисам никада тражила оставку премијера, а ако неко уопште треба да говори о томе онда је то председник моје странке. Наравно да ја као члан СНС желим да мој председник буде у једном тренутку премијер“, рекла је Михајловић за ТВ Пинк.

Упитана да ли је реконструкција само одложила изборе, она је рекла да „нико не прави реконструисану владу да би имао изборе“.

Михајловић је навела и да ће до краја недеље бити одржана седница скупштине на којој ће премијер предложити будуће министре и да ће се до тог тренутка знати и предлози СНС и СПС за будуће министре, што значи да „влада ради већ у суботу“.

Како је додала, реконструисана влада неће тражити никаквих 100 дана да се ухода.

На питање зашто је СНС одлучила да предложи вансатраначке лицности за три министарства, она је навела да је то „велики искорак“ и да је циљ да се подстакну економске активности и да „Србији буде боље“.

Она је одбацила критике да је кандидат за министра финансија Лазар Крстић није довољно упућен у ситуацију у Србији.

„Наравно да је упућен и наравно да неће сам водити министарство финансија“, истакла је она.

Упитана како очекује да ће коалициони партнери реаговати на Крстићеву најаву „стезања каиша“, она је истакла да Крстић ниједног тренутка није рекао да ће пензије бити замрзнуте или смањене, подсетивши да су сви коалициони парнтери последњих годину дана говорили да треба направити реформу пензионог система, донети нови закон о раду…

„Сви ми имамо исти циљ. Ништа се неће урадити а да то не буде заједничка одлука“, поручила је Михајловић.

На питање да ли је изненадило што СПС јуче на Председништву странке није предложио ниједног кандидата за министре, она је истакла да ни СНС није саопштио све кандидате и да се још увек разговара, а да верује да и СПС жели да предложи најбоље кандидате.

Коментаришући избор одлазећег министра финансија Млађана Динкића за заменика председника комитета за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима, Михајловић је рекла да јој се то допада и да је то „још један знак да се мењају стандарди у српској политици“.

„Не видим проблем. Динкић је радио са УАЕ. Приородно је да људи који су добро радили треба то и да наставе“, истакла је она.

Говорећи о изборима на Косову, она је изразила наду да бојкота избора неће бити и рекла да је уверена да Срби с Косова „знају да смо искрени, отворени и да ћемо заједнички доћи до решења“, подсетивши да је Александар Вучић више пута ишао на Косово да разговара са њима.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Михајловићева тражи оставку Дачића

* Обавезна поља