Zoran-Milanović2Бивши премијер Хрватске Зоран Милановћ и лидер СДП рекао је на састанку са хрватским ратним ветеранима, који су од њега захтевали смиривање тензија у односима са Србијом и нормалан дијалог са српским премијером Александром Вучићем, да Србија није никаква дипломатска сила, као и да су „Срби мали народ – шака јада“.

Називајући државни врх Србије “типовима”, Милановић каже: „Те типове је изабрао српски народ, али је то шака јада, нажалост, шака јада, никаква, како ви мислите, дипломатска сила, то је мали народ”.

На тајном снимку који је процурео са овог састанка, који је одржан иза затворених врата у седишту СДП, се јасно чује како Милановић наговара ратне ветеране да не зову Вучића за преговарачки сто.

Уместо да, како је рекао, позивају Вучића, предложио им је да то заврше тако што ће договорити састанак на који ће Србија послати свог министра, а Хрватска свог.

„Они ће се наћи и имају избор. У противном ми ћемо их блокирати”, рекао је Милановић и додао да Хрватска од Србије не тражи ни територије ни границе.

„Ми (Хрватска) смо у пуно бољем положају. Они (Срби) су изгубили рат, ми нисмо осуђени у Хагу, ми смо желели да постигнемо билатерални споразум… чекали смо их”, рекао је Милановић.

Рекао је да Хрватска не жели да “малтретира” Србију, већ само тражи да Београд укине тај закон који Србију ставља у позицију „малог Хага” или ће у противном, каже, Хрватска штити своје националне интересе.

Већи део свог обраћања Милановић је у посебно ироничном тону говорио о српском руководству, најчешће помињући премијера Вучића у негативном контексту.

„Вучић и Николић су типови који су арлаукали око Загреба. Ми тим људима гледамо кроз прсте. Њих је изабрао српски народ који 150 година не зна где би ишли – у Македонију, Босну, Хрватску, Бугарску…”, казао је Милановић.

Поновио је да су Срби мали народ којих, како је рекао, „нема ни 10 милиона, а желели би да владају Балканом“.

Зато би, како је рекао, он са Србијом ишао и радикално.

Милановић је рекао и да се српска власт понаша бахато и да је реч о „београдској чаршији“.

„И, ако буде потребно, не само да ћемо им блокирати преговоре него ћемо донети закон по којем ћемо прогањати њихове починитеље по Косову…”, рекао је Милановић.

vucic-milanovic

Милановић је рекао да је бранитеље позвао на састанак да би видели шта заједно могу да учине у две ствари – Србији и БиХ.

Лидер Народне коалиције на предстојећим ванредним парламентарним изборима и кандидат за премијера Хрватске, рекао је да би према Србији ишао и радикално ако треба јер њему, како тврди, Ангела Меркел и Европска народна странка не говоре шта сме, а шта не сме да ради.

Са Србије је на кратко прешао на БиХ, рекавши да су оптужнице из БиХ још већи проблем од оних из Београда.

Поменуо је затварање границе према Србији, што је наредио у јеку прошлогодишње избегличке кризе и устврдио да би то опет учинио.

Иначе, тајни аудио снимак, најпре је објавио загребачки Јутарњи лист, а потом и београдски ТВ Пинк.

Милановић се још једном пред ветеранима похвалио да је његов деда био усташа. Његов отац је, казао, оженио девојку чија су два брата погинула као усташе.

Упитан какав је његов став о покличу „За дом спремни”, Милановић је рекао да је он забрањен, али да се њему „фућка” шта ко о томе мисли.

Не може, казао је, он никога натерати да мисли на исти начин као он.

Представник Збора удружења ветерана хрватских гардијских бригада и Удружења специјалне полиције Јосип Клем је новинарима након састанка са Милановићем наговестио неслагање у неким ставовима, рекавши да им је намера била да подуче бившег премијера демократији и да не желе више блокаду граница.

Јутарњи је приметио да је посебну пажњу јавности изазвао утисак да су ветерани позивали на разум и смиривање тензија, а да је Милановић имао „набријанији став“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Милановић – Са Србијом радикално …

* Обавезна поља