ЗАГРЕБ – Нови председник Хрватске је бивши премијер Зоран Милановић из опозиционе Социјалдемократске партије (СДП), показују резултати Државне изборне комисије (ДИП) на основу обрађених готово свих бирачких места.

Он је у другом кругу избора победио актуелну председницу Колинду Грабар-Китаровић из владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Председник СДП Давор Бернардић прогласио је вечерас изборну победу.

Према резултатима ДИП, на основу 99,54 одсто обрађених бирачких места, Милановић је освојио 52,69 одсто гласова или њих око 1.030.000, а Грабар-Китаровић 47,31 одсто или око 926.000.

Кандидат СДП-а победио је кандидаткињу ХДЗ-а у највећим хрватским градовима – Загребу, Сплиту, Ријеци и Осијеку.

На изборе је изашло 54,97 одсто бирача од укупно 3,9 милиона грађана с правом гласа, преноси Бета.

Нови председник Хрватске рођен је у Загребу 1966. где је дипломирао право. Радио је у Министарству спољних и европских послова током 1990-тих, а после смрти Ивице Рачана 2007. изабран је за председника СДП, водеће странке левог центра у Хрватској.

Коалициону владу левог центра водио је од краја 2011. до почетка 2016. После губитка парламентарних избора када није успео да формира владу, поднео је оставку на место председника странке и посветио се приватном бизнису.

Кампању је водио под слоганом „Нормално, председник с карактером” истичући да ће се борити против неправде, насиља, корупције, штитити слабије и људска права, као и залагати се за равноправност свих грађана.

Милановић би 18. фебруара требало да преузме председничку функцију.

Претходни председнички избори одржани су 28. децембра 2014, односно други круг 11. јануара 2015.

Актуелна председница Колинда Грабар-Китаровић званично је ступила на функцију 19. фебруара 2015. Она је тада као кандидаткиња ХДЗ на изборима с малом разликом у броју гласова победила кандидата коалиције левог центра, дотадашњег председника Иву Јосиповића, којем су анкете предвиђале победу.

Зоран Милановић држи победнички говор, 5.јануар 2020 – Фото: АП/Дарко Бандић

МИЛАНОВИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ ПОСЛЕ ПОБЕДЕ

Нови председник Хрватске Зоран Милановић поручио је у победничком говору да ће као председник бити исти онакав какав је био у кампањи, да грађане Хрватске неће делити по стварима које их боле, позвао их је да поштују различитости, али је нагласио да од њега неће слушати сладуњаве речи о заједништву.

 „Ова четири  милиона што нас има тражи своје место под Сунцем, своје место у Европи, која је, уз све проблеме које има, и даље најбоље место за живот. Хрватска ту мора наћи своје место и интересе. То до сада није није ишло како смо чекивали“, рекао је Милановић.

Додао је и да зна шта председник може, а шта не и обећао да ће сарађивати са свима.

„Неће бити сплетки,  сарађиваћу са свима, све странке ће за мене бити исте, ми смо вишсестраначка парламентарна демократија. Све друго је пут у тиранију, отимачину и председник Републике томе мора бити брана. Једина снага је снага говора, уверљивости, хрватског Устава“, поручио је.

Захвалио је онима који су га подржали и онима који нису, па и Колинди Грабар-Китаровић.

На то се  проломило хук неодобравања, а Милановић је то прекинуо речима: „Не, не, тражим да се то не ради“.

Како је рекао, зна да и данас има оних којима није по вољи.

„Али с тим морамо наставити да живимо јер нас је премало да се делимо на овај начин. Од мене нећете слушати сладуњаве приче о заједништву, али ћу се трудити да никога без потребе или намерно не повредим“, рекао је Милановић.

„Мерите ме од првог дана, од великих обећања нисам, нити сам икад био. Поштујмо различитости, будимо јединствени у различитости“, закључио је нови хравтски председник.


Извор: Политика, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Милановић победник председничких избора у Хрватској

* Обавезна поља