Мило Ђукановић је имао отворене рачун у Атлас банци, на којем је гомилао хиљаде и хиљаде евра дуга, које је касније покривао Душко Kнежевић имовином својих фирми. Председник Атлас групе тако није био само дарежљив према Демократској партији социјалиста (ДПС), коју је обимно помагао годинама, већ и према актуелном председнику Црну Горе. То потврђују документа из финансијске истраге о афери „Атлас“, до којих су дошли ЦИН-ЦГ и Вијести.

Документа откривају да је Kнежевић је преко Атлас банке, чије је пословање сада под истрагом Специјалног државног тужилаштва (СДТ), покривао дугове са Ђукановићеве картице број: 505000000000432691. Из докумената се види да је Ђукановић у Атлас банци имао ВИП револвинг картицу, којом је плаћао своје личне трошкове, али дуг није враћао банци, па је и тај његов дуг спадао у тзв. ризичне кредите, који су касније плаћани из активе Атлас банке. Само једно задужење актуелног председника државе од 16.741,24 евра отплаћено је у фебруару 2017. године, и то заједно са осталим ризичним кредитима који су износили укупно 14 милиона, које је Kнежевићава банка давала повлашћеним особама, међу којима су била још нека звучна имена.

„Могу да потврдим да је у питању картица Мила Ђукановића. Неки његови рачуни покривани су из активе Атлас банке. То су радили службеници на оперативном нивоу по мом налогу“, одговорио је Kнежевић на питање да ли је плаћао личне Ђукановићеве рачуне.

ЦИН – ЦГ и Вијести покушали су да добију коментар о овој трансакцији од принудне управнице у Атлас банци Тање Терић. На питање да ли је Атлас банка покривала потраживања високих јавних функционера, као и коме припада картица број 505000000000432691, Терићева је одговорила: „Наведене информације се, сходно закону о банкама, сматрају банкарском тајном, тако да нисам у могућности да вам одговорим на постављено питање“. Ни Ђукановић није одговорио до закључењка броја да ли је финансирао личне трошкове и на овај начин, иако су питања послана на две адресе – у ДПС и на кабинет председника државе.

Према документацији из финансијске истраге, у коју Вести и ЦИН-ЦГ имали увид, дуг Мила Ђукановића али и више других фирми и лица повезаних са Душком Kнежевићем је покривен преко уговора о преносу оснивачког удела Атлас банци фирме ДОО Рекреатурс Будва. Том трансакцијом плаћено је наведених 14 милиона евра ризичних кредита и потраживања, од којих је један био и Ђукановићев. Тако је Атлас банка преузимајући имовину из других Kнежевићевих фирми покривала кредите, оцењене као тешко наплативе. Према последњим извештајима о контроли Атлас банке, о којима смо раније извештавали, било је чак 30 посто ризичних кредита чија отплата касни и преко 90 дана, што је забрињавајући проценат.

Да су ризични кредити, одобравани утицајним и повезаним лицима и фирмама без одговарајућих гаранција и колатерала, били пракса Атлас банке потврђује и извјештај ЦБЦГ из 2015. ЦБЦГ је то толерисала. Тако се у том извештају ЦБЦГ, који је урадио тим бившег вицегувернера Велибора Милошевића који је јуче притворен због ове афере, упозорава да постоје „ВИП корисници“ кредитних картица. Наводи се и да листу ВИП клијената није одобрио одбор директора Атлас банке, нити било које друго радно тело. Истиче се да су картице издаване на основу усменог или писаног налога извршних директора, а износ могуће изложености – висине дуга коју клијент физичко лице може направити, одобраван је, како наводе контролори, по „налогу главног акционара“ или „председника Атлас групе“ Душка Kнежевића.

„Kонтрола је утврдила да је Атлас банка одобравала лимите кредитних картица и повећање лимита по картицама, а да при том за поједине клијенте нису адекватно документовани примарни извори отплате, као ни довољан колатерал“, навели су контролори ЦБЦГ 2015, уз закључак да је таква пракса у супротности са Одлуком о минималним стандардима за управљањем кредитним ризицима у банкама коју је донијела ЦБЦГ. Kонтролори су написали и да сматрају „неприхватљивим чињеницу да главни акционар или председник Атлас групе даје налоге за одобравање изложености, јер сам Kнежевић не обавља ниједну функцију у банци и није члан ниједног органа банке са овлашћењима за доношење одлука”.

„Додатно, за клијенте банке са ‘ВИП листе’ није коришћена блокада ради наплате, чак ни у случају значајног кашњења са отплатом, већ су и поред кашњења са отплатом доспелих потраживања лимити повећавани“, упозоравају контролори ЦБЦГ, наводећи само неколико имена која су узели као своје узорке са ВИП листе. Занимљиво, тада 2015. међу тим именима у извештају ЦБЦГ не помиње се Мило Ђукановић, иако је он сигурно дуже имао ВИП картицу Атлас банке.

Милов дуг отишао међу ненаплативе

Да је Ђукановићев и дуг осталих повезаних лица био међу ненаплативим и да је Kнежевић за то морао заложити своју имовину из других фирми, јасно је и из извештаја екстерног ревизора Атлас банке за 2017. годину. У том извештају наведено је да се банка преузимањем удела у фирми Рекреатурс ослободила лоше активе и наплатила потраживања од 14,056 милиона евра.

Ревизор додаје и да су преузимањем удела у Рекреатурсу, између осталог, затворена потраживања од 2,2 милиона евра по основу депозита банке код Виса Интернатионал и Мастер Цард. Толико су износили дугови одабраних корисника картица Атлас банке, па и Ђукановића, које су преузеле фирме Душка Kнежевића и платила уступањем удела у будванској компанији. Остатак су били кредити повезаним лицима и фирмама од којих су неки клијенти Атлас банке ослобођени дуга од преко два милиона евра, а нека физичка лица имала су кредите и од пола милиона.

Kнежевић је од када је ушао у сукоб са Милом Ђукановићев и тужилаштвом, које га терети за прање новца преко Атлас банке, саопштио да је издашно помагао и Ђукановића и његову партију. Иако Kнежевићеве донације ДПС није регистровао у извештајима те партије, Ђукановић је јуче после дужег ћутања потврдио да је његова партија била спонзорисана од председника Атлас групе. Kолико је било трансакција лично са Ђукановићем и које је све рачуне Kнежевић плаћао црногорском прдседнику, остаје да се види. Сам Kнежевић је претио да ће изаћи са новим доказима о финансијским трансакцијама у чијем је средишту црногорски предсједник, његова породица и пријатељи. Ових 16.000 евра могле би бити само кап у мору.

Председник Атлас групе зна многе мрачне тајне, не само оне Мила Ђукановића, него и других из најужег круга који управља црногорском политиком и привредом последњих 30 година. Познато је да Ђукановић свој први милион зарадио преко Пиреус банке, а да му је практично жирант за тај новац био садашњи љути опонент Душко Kнежевић.

Сам председник Атлас групе, пошто су покренули поступак против њега, запретио је из Лондона да ће проговорити о кући од две хиљаде квадрата у подножју Горице, Телекому, Електропривреди и многим другим пословима „прве фамилије“ и пријатеља. У јавности се спекулише годинама да је баш Kнежевић прокрчио Ђукановићу путеве у Дубаи, Kину, Русију… те да га је повезао са многим познатим инвеститорима и политичарима из света са којима је црногорски председник склапао послове. Не само државне.

Мило Ђукановић одговара на Кнежевићеве оптужбе

Председник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић признао је да је први човек Атлас групе Душко Kнежевић дао донације за ДПС, али да се не ради о суми коју је Kнежевић навео.

Ђукановић није хтио да одговори о којој суми је реч, и додао да је то Славољуб Стијеповић рекао на саслушању у Специјалном тужилаштву.

Kнежевић тврди да је ДПС помогао са 200.000 долара које је дао Стијеповићу, а да је годинама био издашан финансијер партије.

Ђукановић тврди да ни од кога није тражио да помаже партију, иако су одређени људи исказивали интересовање.

Он је поручио да су у ДПС-у спремни да одговарају уколико се докаже да је прекршен Закон о финансирању политичких партија.

Ђукановић је изјавио да председник Атлас групе Душко Kнежевић није његов пријатељ, као и да је свестан да се многи тако представљају због интереса.

Kазао је и да се према правим пријатељима увек одговорно понаша.

Ђукановић је поновио да је закон исти за све и да свако мора бити одговоран за оно што је урадио, а није у складу са законом.

Ђукановић: Вила била прескупа, размислићу хоћу ли је купити

Председник Атлас групе Душко Kнежевић тврди да је Ђукановић од њега тражио да буде уписан као власник виле на Горици и да је она Ђукановићева.

Председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да кућа поред Виле Горица није његова, али да му је нуђена.

Рекао је да је понуђена цена била превисока и да ће размислити да је купи када „заврши неке своје бизнисе“.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Мило у све већим проблемима у „Атлас“ афери

* Обавезна поља