sirijaatomska1ДАМАСК – Експерти сумњају да је експлозија складишта муниције у Хомсу, које су погодили побуњеници, изведена мини нуклеарном бомбом. САД затвориле своје амбасаде на Блиском истоку управо због нуклеарног рата у Сирији.

Велика експлозија која се почетком августа догодила у сиријском граду Хомсу кад су побуњеници погодили војно складиште муниције била је у ствари нуклеарна, тврде војни аналитичари.

Према званичним извештајима, у досад невиђеној експлозији страдало је 40 војника и цивила, међутим, извори из Сирије тврде да је погинуло најмање 200 људи, а да је двоструко више пријавило тегобе, попут мучнине, повраћања, главобоље и температуре, што је карактеристично за радијацијску болест.

Печурка после експлозије

На основу снимка који се појавио на интернету, војни стручњаци тврде да је складиште муниције погођено малом, тактичком нуклеарном ракетом. Наиме, на снимку се види експлозија у облику печурке, што је својствено експлозијама атомских бомби. Затим следи конвенционална експлозија, вероватно од експлозије муниције у складишту.

Стручњаци наводе да се муниција увек пакује у сандуцима које је тешко разорити, управо да би се спречиле веће трагедије уколико складиште буде погођено. Стога, према наводима експерата, за експлозију каква се догодила у Хомсу потребна је много јача ракета од обичне.

Они сумњају да је складиште погођено ракетом која је носила нуклеарну бојеву главу попут W54. У питању је најмања атомска бомба на свету, коју је произвела Америка.

Она је компактна, може да је носи свака ракета, снага јој је слабија од стандардне нуклеарне бомбе, а служи за прецизно дефинисане циљеве. Аналитичари наводе да побуњеници у Сирији W54 вероватно нису добили директно од Америке, већ је можда у питању друга направа слична њој.

Радијација затворила амбасаде

Теоретичари завере отишли су чак корак даље, те сумњају да су САД затвориле своје амбасаде на Блиском истоку управо због нуклеарног рата у Сирији.

Наиме, Америка и још неке западноевропске земље затвориле су своја дипломатска представништва прошле недеље, баш након експлозије у Хомсу.

Вашингтон је навео да је то урађено због претњи Ал Каиде, која је планирала да изведе највећи напад од 11. септембра 2001.

Амбасаде су јуче поново отворене, а теоретичари завере верују да се све догодило због повишеног степена радијације од експлозије у Хомсу.

Иначе, рат у Сирији траје више од две године. У окршајима између побуњеника и војске председника Башара ел Асада, према подацима УН, досад је погинуло више од 100.000 људи.


Извор: Видовдан

Оставите коментар

Оставите коментар на Мини нуклеарка бачена на Хомс?!

* Обавезна поља