Haski optuzeniciХАГ – Према коначној пресуди Жалбеног већа Хашког трибунала Никола Шаиновић осуђен је на 18, Небојша Павковић на 22, Владимир Лазаревић на 14, а Сретен Лукић на 20 година затвора. Оптужница их је теретила за злочине над косовским Албанцима 1999. године.

10.55 – Сретену Лукићу казна са 22 смањена на 20 година затвора.

10.50 – Владимиру Лазаревићу казна са 15 смањена на 14 година затвора.

10.48 – Небојши Павковићу потврђена казна од 22 године затвора.

10.42 – Николи Шаиновићу према коначној пресуди казна са 22 смањена на 18 година затвора.

9.30 – Почела је сесија на којој ће бити изречене коначне пресуде Николи Шаиновићу, Небојши Павковићу, Владимиру Лазаревићу и Сретену Лукићу.

Шаиновић је у то време био потпредседник Владе СРЈ, Павковић командант Треће армије Војске Југославије, Лукић начелник штаба МУП-а на Косову, а Лазаревић начелник штаба Приштинског корпуса.

Шаиновић, Павковић и Лукић су 26. фебруара 2009. првостепеном пресудом осуђени на по 22 године затвора за злочине против човечности и кршења закона и обичаја ратовања.

Они су проглашени кривим по свих пет тачака оптужнице – за присилно премештање, депортације, убиства и прогон албанског становништва са Косова.

Генерал Лазаревић и бивши начелник Генералштаба ВЈ Драгољуб Ојданић осуђени су на по 15 година затвора, јер су проглашени кривим по једном броју оптужби за помагање и подржавање депортације и присилно премештање албанског становништва са Косова.

Оптужницом је био обухваћен и бивши председник Србије Милан Милутиновић, који је ослобођен кривице по свим тачкама оптужнице. Одбрана осуђених и тужилаштво су се жалили на пресуде, док је генерал Ојданић повукао своју жалбу, а од жалбе је у његовом случају одустало и тужилаштво.

Генерал Ојданић, одлуком председника Трибунала Теодора Мерона, у августу прошле године пуштен је на слободу, јер је у притвору провео две трећине изречене казне.

Тужилаштво је у жалбама на првостепену пресуду тражило да се казне пооштре, док су одбране тражиле ослобађање од оптужби или ублажавање казни.

Одбрана оптужених је у жалби тврдила да деловање оптужених током сукоба на Косову 1999. године није било „конкретно усмерено“ на чињење злочина.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Минимално смањење казни по жалбама Срба

* Обавезна поља